Marian Stas

Profesor

E bine că existaţi. Problema e să puneţi în fapt potenţialul vostru, ceea ce vă doresc fără rezerve. În nume propriu, eu vă cer să acţionaţi pe măsura aşteptărilor mele foarte mari pe un segment şi numai unul, critic pentru România: schimbarea paradigmei Educaţiei. Vă cer să fiţi de nota 10. Acum sunteţi de nota 3, în materia acestor politici publice. Şi unii, şi ceilalţi. Dar puteţi fi de 10, fără probleme.

Distinsul învăţător din Cluj este un educator consacrat, recunoscut în breasla profesioniştilor de profil din România. Dată fiind propensiunea domniei-sale către textul academic-prescriptiv,  mai degrabă decât către cel de opinie, de blog, am agreat amândoi această modalitate de a disemina modelul al cărui autor este. Eu sunt doar frecvenţa purtătoare. Modulaţia îi aparţine integral.

Because it works!... Pentru că merge, adică. E mantra unei conversaţii organizaţionale ce dă fiori reci de fiecare dată când o lansez în programele de training. De ce? Deoarece enunţul logic imediat următor este: merge, fiindcă noi consimţim, laşi-duplicitari-şmecheri. Ştirea zilei, azi: România este pe podiumul ruşinii Europei - medalie de argint, la economie subterană. 28% din PIB!

Dacă evaluez CARACTERUL cu note de la 0 la 10 şi COMPETENŢA tot aşa, constat că 0 x 10 = 0, 10 x 0 = 0, dar şi că 10 x 10 = 100. Admit că nu putem fi doar „un pic integri”, dar, de la 1 x 1 = 1 la 10 x 10 = 100, putem accepta că tocmai am definit o scală rezonabilă pe Calea Învăţării despre cum să fim profesori adevăraţi. Şi, ca să luăm nota 100, ce-ar fi să începem, de pildă,... iată cum! :-)

În 7 februarie, Parlamentul României a votat Bugetul de stat pe 2017. Acum e literă de lege. Am decis să... prorog (!) ex-post formularea vreunei opinii privind importanţa REALĂ, nu contrafăcută, acordată Educaţiei de actuala configuraţie politico-guvernamentală, majoritară beton. Pe texte de lege, nu pe fiţe artistice, Guvernul Grindeanu tocmai a setat un cinic precedent. Numele jocului otrăvit: OUG 9 / 2017.

 • Marian Stas a citit acum 14 zile

  Decizia de a revota favorabil desfăşurarea unui exerciţiu militar româno-român, cu participarea unor unităţi din România şi din Republica Moldova, în pofida opoziţiei dodonului prezidenţial, a părut unora un mic război de independenţă al premierului Pavel Filip.

 • Marian Stas a citit acum 14 zile

  Preşedintele Klaus Iohannis a obţinut un succes personal în SUA, prin faptul că Donald Trump l-a identificat drept garant al luptei împotriva corupţiei, iar România, ca ţară, s-a asigurat că SUA vor interveni în cazul unei agresiuni din partea Rusiei, susţin specialiştii contactaţi de „Adevărul“. De asemenea, rezultatele întrevederii au fost considerate pozitive şi de presa internaţională.

 • Marian Stas a citit acum 14 zile

  Şcoala de Carte şi Meserii dă startul la înscrieri pentru viitoarea carieră. Absolvenţii de clasa a VIII-a se pot înscrie în cadrul programului de pregătire în două sesiuni: între 12 şi 16 iunie sau între 26 şi 30 iunie. Acest program este destinat tinerilor cu înclinaţii practice care doresc să urmeze o carieră în comerţ. Pe perioada scolarizării elevii beneficiază lunar de bursă de 400 RON.

 • Marian Stas a citit acum 15 zile
 • Marian Stas a citit luna trecuta

  Îi invidiez pe bătrînii care se simt din ce în ce mai înţelepţi, care se pot lăuda cu ”experienţa” lor de viaţă şi sunt trataţi în consecinţă de generaţiile mai tinere. Eu unul sunt tot mai nedumerit, ca să nu zic de-a dreptul perplex. Şi sunt din ce în ce mai stingherit cînd mi se cer ”sfaturi”, ”soluţii”, ”învăţături” competente.

 • Marian Stas a citit luna trecuta
 • Marian Stas a citit luna trecuta
 • Marian Stas a citit luna trecuta

  Pe 17 Mai 2017 a avut loc relansarea celei mai mari reţele şcolare eLearning din România, reteauaEDU.ro, reinventată şi îmbunătăţită după 8 ani, spun creatorii reţelei. Aceasta va putea fi folosită de comunitatea şcolară pentru a dezvolta un mediu virtual inovativ şi interactiv prin promovarea unui învăţământ de calitate, integrat într-o societate europeană a cunoaşterii.

Vezi mai multe