Marian Stas

Profesor

Şcoala necomunistă e din cu totul alt film decât şcoala comunistă. Valorile cultivate de fiecare sunt din lumi paralele, reciproc incompatibile. Libertatea de gândire şi acţiune, integritatea, încrederea, curajul de a opta şi a învăţa asumarea conştientă a opţiunilor n-au cum rezona cu frica, delaţiunea, obedienţa, meschinăria şi centralizarea dictatorială dementă. Competenţa şi caracterul n-au cum face casă bună cu incompetenţa şi impostura.

În 2006, Al Gore a publicat o carte care a redefinit percepţia colectivă privind pericolul catastrofal al încălzirii globale. „An Inconvenient Truth“ („Un adevăr incomod“) a devenit epitom pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume, fără ocoliş şi fără echivoc. La noi, discuţia despre planurile-cadru duce fix într-o ţintă falsă. Adevărul incomod la care mă refer vizează corecţiile legislative necesare pentru recadrarea conversaţiei curriculare.

De ani şi ani ne lamentăm, nătâng şi fatalist, “aşa nu mai ţine”. Tot de ani şi ani ne încăpăţânăm, tâmp, să punem pe piaţă soluţii legislative aiuritoare, care contrâng dement şi nu dau voie la aproape nimic firesc, normal, cu scaun la cap. Acum, funia e la par, înnodată fără noimă, iar timpul, brusc, nu mai are răbdare. Avem doar o ieşire la liman, una singură. Tăiem nodul gordian.

 • Marian Stas a citit acum 16 zile

  În primul rând să-şi ia funcţia în serios, chiar dacă are doar 5 luni de mandat. Foştii miniştri au fost fie obedienţi faţă de partidele care i-au propulsat în funcţii, fie prizonierii eşaloanelor inferioare, fie şi una şi alta. Utimul ministru, Adrian Curaj, a aprobat şi a semnat ce i-au pus sub pix subordonaţii, fără să cântărească de 100 de ori dacă e bine sau e rău.

 • Marian Stas a citit acum 16 zile

  După 26 de ani de strategii întocmite de legiuitori de toate culorile politice, educaţia de la sate, cu precădere din zonele sărace, este doar o umbră pală a unui sistem care ar trebui să-i crească pe copiii României. Programul „Fiecare Copil la Grădiniţă“ (FCG) finanţat din bugetul statului poate reprezenta cheia pentru un viitor mai decent.

 • Marian Stas a citit acum 16 zile

  Doar exasperarea ce m-a cuprins văzând delirul românesc (şi nu numai) de după aşa-zisa "Joie neagră" a Marii Britanii şi Europei unite, precum şi o importantă limpezire treptată a situaţiei (pe care însă nu pot zice c-am sesizat-o şi în nenumăratele articole cu acest topic), m-au determinat să-mi exprim opinia. Cred că nu va exista niciun Brexit, din următoarele motive:

 • Marian Stas a citit acum 16 zile

  În interbelic, Ionel era un proscris: fiul unui militant comunist, la periferia societăţii. S-a ridicat până la vârful partidului. În ceauşism, tovarăşul Iliescu ajunsese exilat şef de judeţeană. A făcut o Revoluţie. În România postdecembristă, domnul Iliescu ajunsese să fie dispreţuit visceral. A devenit de trei ori preşedinte. A supravieţuit tuturor regimurilor politice. În ciuda pronosticurilor, a rămas nemuritor. Aşa, cu zâmbetul pe buze.

 • Marian Stas a citit acum 17 zile
 • Marian Stas a publicat un nou articol acum 17 zile

  Domnule ministru Mircea Dumitru, mă bucur că aţi acceptat preluarea portofoliului Educaţiei şi vă doresc succes în mandatul dumneavoastră.

 • Marian Stas a citit luna trecuta

  Dacă nu vom avea curajul să punem această întrebare şi să găsim răspunsuri, în perioada imediat următoare ne vom confrunta cu riscuri enorme.

 • Marian Stas a citit luna trecuta

  Nu am plecat de la Europene. Sîntem tot acolo, parcaţi într-un centru corecţional şi trecem, aproape zilnic, prin şedinţe de umilire. Ieri, ne-au vizitat Ungaria şi Islanda. Mesajul a fost clar şi sever: munciţi, alergaţi, faceţi ore suplimentare, strîngeţi din dinţi, treceţi la credinţa fanatică în şansa înecată de sudoare şi veţi cîştiga!

Vezi mai multe