Marian Stas

Profesor

Şcoala necomunistă e din cu totul alt film decât şcoala comunistă. Valorile cultivate de fiecare sunt din lumi paralele, reciproc incompatibile. Libertatea de gândire şi acţiune, integritatea, încrederea, curajul de a opta şi a învăţa asumarea conştientă a opţiunilor n-au cum rezona cu frica, delaţiunea, obedienţa, meschinăria şi centralizarea dictatorială dementă. Competenţa şi caracterul n-au cum face casă bună cu incompetenţa şi impostura.

În 2006, Al Gore a publicat o carte care a redefinit percepţia colectivă privind pericolul catastrofal al încălzirii globale. „An Inconvenient Truth“ („Un adevăr incomod“) a devenit epitom pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume, fără ocoliş şi fără echivoc. La noi, discuţia despre planurile-cadru duce fix într-o ţintă falsă. Adevărul incomod la care mă refer vizează corecţiile legislative necesare pentru recadrarea conversaţiei curriculare.

De ani şi ani ne lamentăm, nătâng şi fatalist, “aşa nu mai ţine”. Tot de ani şi ani ne încăpăţânăm, tâmp, să punem pe piaţă soluţii legislative aiuritoare, care contrâng dement şi nu dau voie la aproape nimic firesc, normal, cu scaun la cap. Acum, funia e la par, înnodată fără noimă, iar timpul, brusc, nu mai are răbdare. Avem doar o ieşire la liman, una singură. Tăiem nodul gordian.

Un drob de sare uriaş în universităţi este “drobul DPPD”. Azi, el consacră un arhaism pedagogic încremenit în negarea propriei inerţii, depăşit structural şi funcţional de cerinţele educaţiei mileniului trei, impropriu în a satisface o nevoie critică a transformării Şcolii ca sistem în România: nevoia de altfel de profesori.

 • Marian Stas a citit acum 3 zile

  Dacă nu vom avea curajul să punem această întrebare şi să găsim răspunsuri, în perioada imediat următoare ne vom confrunta cu riscuri enorme.

 • Marian Stas a citit acum 3 zile

  Nu am plecat de la Europene. Sîntem tot acolo, parcaţi într-un centru corecţional şi trecem, aproape zilnic, prin şedinţe de umilire. Ieri, ne-au vizitat Ungaria şi Islanda. Mesajul a fost clar şi sever: munciţi, alergaţi, faceţi ore suplimentare, strîngeţi din dinţi, treceţi la credinţa fanatică în şansa înecată de sudoare şi veţi cîştiga!

 • Marian Stas a citit acum 4 zile

  Statul nostru poate fi două lucruri pe legislaţia actuală: un mecanism de represiune contra cetăţenilor, dacă legile actuale s-ar aplica, şi un mecanism de extorsiune (transferul puterii discreţionare în venit material), dacă legea nu se aplică. Nu poate fi un mecanism de construit autostrăzi, de organizat spitale sau şcoli, sau măcar de cheltuit fonduri europene.

 • Marian Stas a citit acum 4 zile

  Proiectul învăţământului profesional-dual, pus în dezbatere de Ministerul Educaţiei, ar da posibilitatea elevilor să migreze din învăţământul profesional astfel încât să poată face şi o Facultate, dacă vor. Specialiştii iau în calcul, pentru viitor, organizarea unui Bacalaureat diferenţiat şi chiar a unor licenţe profesionale sau susţinerea Bacalaureatului, după un an de pregătire.

 • Marian Stas a citit acum 4 zile
 • Marian Stas a citit acum 4 zile

  Şcoala va începe pe 15 septembrie, a anunţat, marţi, ministrul Adrian Curaj. Înainte de începerea şcolii va fi o perioadă de trei zile de „Şcoală altfel”, în care elevii vor fi invitaţi la „poveşti de vacanţă”. Asta deşi în septembrie anul trecut oficialii de la Educaţiei schimbau structura anului şcolar şi informau că anul şcolar 2016-2017 începe pe 12 septembrie. Profesorii susţin că dacă nu vor veni la şcoală pe 12 copiii vor primi absenţe.

 • Marian Stas a citit acum 5 zile

  Învăţământul profesional-dual, care presupune introducerea rutei profesionale "complete”, pentru a asigura pregătirea elevilor, după finalizarea clasei a VIII-a, în calificări profesionale până la nivelul 5, reprezintă un "joc câştigător” atât pentru companii, cât şi pentru zona publică, pentru că se ţine cont de nevoile imediate ale pieţei muncii, a declarat, marţi, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

 • Marian Stas a citit acum 6 zile

  Suntem în plină euforie fotbalistică. Sperăm, luptăm, suferim, căutăm vinovaţi, ne investim patetic în fiecare meci, în fiecare fază. Nu sunt competent în materie, dar am găsit, în arhiva mea, un text pe care l-am scris acum aproape 22 de ani şi care mi se pare de un oarecare haz contextual. (Apropo şi de micul război dintre ruşi şi englezi, consumat pe străzile Marsiliei).

Vezi mai multe