Marian Stas

Profesor

Şcoala necomunistă e din cu totul alt film decât şcoala comunistă. Valorile cultivate de fiecare sunt din lumi paralele, reciproc incompatibile. Libertatea de gândire şi acţiune, integritatea, încrederea, curajul de a opta şi a învăţa asumarea conştientă a opţiunilor n-au cum rezona cu frica, delaţiunea, obedienţa, meschinăria şi centralizarea dictatorială dementă. Competenţa şi caracterul n-au cum face casă bună cu incompetenţa şi impostura.

În 2006, Al Gore a publicat o carte care a redefinit percepţia colectivă privind pericolul catastrofal al încălzirii globale. „An Inconvenient Truth“ („Un adevăr incomod“) a devenit epitom pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume, fără ocoliş şi fără echivoc. La noi, discuţia despre planurile-cadru duce fix într-o ţintă falsă. Adevărul incomod la care mă refer vizează corecţiile legislative necesare pentru recadrarea conversaţiei curriculare.

De ani şi ani ne lamentăm, nătâng şi fatalist, “aşa nu mai ţine”. Tot de ani şi ani ne încăpăţânăm, tâmp, să punem pe piaţă soluţii legislative aiuritoare, care contrâng dement şi nu dau voie la aproape nimic firesc, normal, cu scaun la cap. Acum, funia e la par, înnodată fără noimă, iar timpul, brusc, nu mai are răbdare. Avem doar o ieşire la liman, una singură. Tăiem nodul gordian.

 • Marian Stas a citit acum 2 luni

  Aproape 9.000 de profesori, învăţători şi educatori au susţinut miercuri proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar. Concursul a stârnit aprinse dezbateri în ultimele zile, mulţi profesori, susţinuţi de politicieni, fiind nemulţumiţi de organizare şi de metodologie. Reporterii „Adevărul“ au mers în centrele de examinare pentru a-i asculta.

 • Marian Stas a citit acum 2 luni

  Mai ştie cineva cine este Emil Gherguţ? Nu? Nimeni? Nu-i nimic. A lăsat în urmă destui urmaşi, iar unii dintre ei par să ne silească în aceste zile să nu uităm niciodată moştenirea lui Emil Gherguţ. Aceştia sunt acum reuniţi într-o instituţie efemeră, dar extrem de importantă în gestionarea alegerilor parlamentare din acest an: Biroul Electoral Central.

 • Marian Stas a citit acum 2 luni

  Abonamentele acordate elevilor de către operatorii de transport rutier pentru distanţe de până la 50 de kilometri vor fi decontate integral, aceasta fiind una dintre măsurile de reducere a abandonului şcolar, în condiţiile în care principala cauză o reprezintă costurile aferente participării la cursuri. Decizia a fost luată astăzi de Guvern, printr-o Ordonanţă de Urgenţă. În anul şcolar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic.

 • Marian Stas a citit acum 2 luni

  Ticăloşia ridicată la rang de lege, aceasta este modalitatea prin care o clasă politică coruptă şi ineficientă în administrarea treburilor publice încearcă să se pună la adăpost de eventuala apariţie a unor noi mişcări politice care să le ameninţe hegemonia. PSD, PNL, ALDE, UDMR, PMP etc. sunt strâns unite în acest scop şi au votat, la unison, în Parlament o legislaţie care să le avantajeze.

 • Marian Stas a citit acum 2 luni
Vezi mai multe