Vicepreşedintele SUA, misiune dificilă în Europa. Mike Pence este aşteptat să clarifice politica externă a lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Pence, vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii Foto: EPA
Mike Pence, vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii Foto: EPA

Vicepreşedintele american, Mike Pence, vine în Europa în această săptămână pentru a se întâlni cu aliaţii care vor o clarificare în legătură cu strategia de politică externă a administraţiei Trump şi a poziţiei sale faţă de Rusia, după demisia consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Michael Flynn, notează agenţia Reuters în pagina sa electronică.

Mike Pence va participa la Conferinţa de Securitate de la München, Germania, care va avea loc în perioada 17-19 februarie, şi va face o vizită la Bruxelles.

Iar prezenţa lui în Europa vine în contextul unor turbulenţe în cadrul administraţiei Trump după ce, luni, Flynn a demisionat. Flynn, care a militat pentru relaţii mai strânse cu Rusia, s-a retras din funcţie după apariţia unor dezvăluiri potrivit cărora el a discutat despre sancţiunile americane impuse Moscovei cu ambasadorul rus în SUA.

Dar înainte de demisia lui Flynn, apelurile lui Trump pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova şi laudele sale la adresa preşedintelui rus, Vladimir Putin, i-au iritat pe unii parlamentari americani, precum şi pe aliaţi din cadrul NATO.

În plus, Donald Trump a calificat Alianţa Nord-Atlantică drept o organizaţie „învechită“ şi a afirmat că unele state membre NATO nu-şi achită contribuţia corectă pentru protecţia SUA.

Unele capitale europene au salutat ieşirea lui Flynn din peisajul politic, răsuflând uşurate. Acesta era considerat de către oficiali din Europa drept unul dintre principalii promotori din cadrul administraţiei Trump pentru strângerea relaţiilor cu Rusia şi un opozant dur faţă de acordul privind programul nuclear iranian încheiat în 2015 de către Teheran cu puterile occidentale.

Îngrijorări europene

Una dintre temeri, înainte de o serie de alegeri importante în Europa, este că, sub mandatul Trump, Casa Albă ar putea promova în mod activ dezintegrarea Uniunii Europene, a declarat presei, la Berlin, Wolfgang Ischinger, preşedintele Conferinţei Securitate de la München. 

Ischinger, fost ambasador al Germaniei în SUA, şi-a exprimat speranţa că Mike Pence va afirma în mod clar că destrămarea blocului comunitar nu este obiectivul guvernului american.

Numai că s-ar putea ca Pence să nu fie în măsură să prezinte multe detalii despre politicile lui Trump, având în vedere turbulenţele din echipa de politică externă. Chiar şi aşa, notează Reuters, el ar putea oferi o perspectivă privind opiniile Casei Albe înainte de un summit al NATO ce va avea loc în luna mai şi la care va participa şi Donald Trump.

„Cred că, din punctul de vedere al administraţiei, aceasta este o ocazie pentru a face o declaraţie foarte importantă privind politica sa externă şi politica sa europeană“, a declarat Alexander Vershbow, fost ambasador american în Rusia şi fost adjunct al secretarului general al NATO.

Însă, de la Casa Albă nu au venit indicii legate de declaraţiile vicepreşedintelui Statelor Unite. 

Afirmaţiile lui Pence privind incursiunile Rusiei în Ucraina vor fi strict analizate pentru a se vedea dacă Trump va dori să sacrifice sancţiunile economice americane pentru îndeplinirea altor obiective legate de securitate, a afirmat Vershbow.

Mesaje neclare

Mesajele confuze ale lui Trump privind Alianţa Nord-Atlantică i-au lăsat perplecşi pe aliaţii din NATO. „Când NATO este învechită, când (Donald Trump) laudă NATO. Când NATO este un impediment şi nu face nimic împotriva terorismului, când NATO este punctul central al luptei globale“ împotriva acestuia, a afirmat despre comentariile şefului Casei Albe la adresa Alianţei Nord-Atlantice amiralul american în retragere James Stavridis, fost comandant suprem al NATO.

Potrivit lui Stavridis, Pence este persoana potrivită pentru a da un ton mai liniştitor. Asta datorită „personalităţii sale - este mai calm, mai echilibrat“, dar şi privit de mulţi cu respect.

Odată cu plecarea lui Flynn, oficiali europeni au afirmat că speră ca Mike Pence, James Mattis (secretarul american al Apărării) şi Rex Tillerson (secretarul de Stat american) să devină jucătorii dominanţi în politica externă a lui Trump. Dar asta rămâne de văzut.

Săptămâna aceasta şi Tillerson este în Europa, pentru o întâlnire cu reprezentanţi ai G20 la Bonn, iar Mattis a venit miercuri la Bruxelles la reuniunea NATO. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite