Vicepreședintele SUA, încă o repriză de insulte asupra Europei. Vance ia în râs armatele țărilor europene
0Vicepreședintele SUA a declanșat o nouă dispută prin comentariile sale cu privire la o potențială forță de menținere a păcii în Ucraina.

Politicienii din opoziția britanică l-au acuzat pe JD Vance de lipsă de respect față de forțele britanice, după ce a declarat că o participație a SUA în economia Ucrainei este „o garanție de securitate mai bună decât 20.000 de soldați dintr-o țară oarecare care nu a mai purtat un război de 30 sau 40 de ani”, citează BBC.
Marea Britanie și Franța au declarat că ar fi dispuse să trimită trupe pe teren în Ucraina ca parte a unui acord de pace. De atunci, Vance a insistat că „nici măcar nu a menționat Marea Britanie sau Franța”, adăugând că ambele „au luptat cu curaj alături de SUA în ultimii 20 de ani și după aceea”. Cu toate acestea, el nu a precizat la ce țară sau țări se referă.
Într-o postare pe social media, Vance a adăugat: „Dar să fim direcți: există multe țări care oferă sprijin voluntar (privat sau public) și care nu au nici experiența de pe câmpul de luptă, nici echipamentul militar pentru a face ceva semnificativ.”
Până în prezent, doar Marea Britanie și Franța și-au angajat public trupele pentru a supraveghea orice potențial acord de pace în Ucraina, deși prim-ministrul Keir Starmer a declarat anterior că un „număr de țări” au fost de acord.
Comentariile lui Vance au fost făcute în contextul în care SUA au suspendat ajutorul militar acordat Ucrainei, după o dispută între președintele Donald Trump și Volodimir Zelenski în Biroul Oval săptămâna trecută.
Zelenski a părăsit Casa Albă înainte de semnarea unei propuneri de acord privind împărțirea mineralelor ucrainene cu companiile americane.
Vorbind despre propunere, Vance a declarat pentru Fox News: „Cea mai bună garanție de securitate este să le oferim americanilor un avantaj economic în viitorul Ucrainei. Aceasta este o garanție de securitate mult mai bună decât 20.000 de soldați dintr-o țară oarecare care nu a purtat un război în ultimii 30 sau 40 de ani.”, a spus Vance.
Starmer a declarat că garanțiile de securitate ale SUA - cum ar fi acoperirea aeriană - vor fi necesare pentru a-l descuraja pe Vladimir Putin să invadeze din nou Ucraina, dacă va exista un acord pentru a pune capăt războiului.
Cu toate acestea, Trump a refuzat până acum să promită acest lucru, susținând în schimb că lucrătorii americani din Ucraina, ca parte a unui acord privind mineralele, ar putea oferi astfel de garanții.
„O adevărată ofensă”
Deputatul conservator Ben Obese-Jecty, un fost ofițer al armatei britanice care a luptat în Irak și Afganistan, a declarat: „Lipsa de respect arătată de noul vicepreședinte al SUA față de sacrificiile personalului nostru militar este inacceptabilă”.
Vorbind după ce Vance a postat pe social media pentru a-și apăra comentariile, Obese-Jecty a declarat pentru programul Politics Live al BBC Two: „Este dificil de văzut despre cine vorbea, dacă nu vorbea despre Marea Britanie și Franța”.
El i-a cerut vicepreședintelui să clarifice la ce țări se referea și să își ceară scuze, adăugând că Vance a provocat „o adevărată ofensă”.
Downing Street a refuzat să precizeze dacă prim-ministrul a considerat comentariile insultătoare sau lipsite de respect, dar a spus că este „plin de admirație pentru toate trupele britanice care au servit, de exemplu în Irak și Afganistan”.