Val de sinucideri printre bancheri: director Citigroup găsit mort în apartamentul său din New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul managerial al băncii Citigroup, Shawn D. Miller, a fost descoperit mort în cada din apartamentul său din New York. Avocat al bunelor practici bancare, Miller se pare că s-a sinucis, potrivit poliţiei. Acest an a fost marcat de mai multe decese suspicioase ale bancherilor de pe Wall Street.

Shawn D. Miller avea 42 de ani şi era liderul global pentru managementul de mediu şi risc social al Citigroup, cea de-a patra mare bancă a Americii. Miller era un susţinător fervent al „consultării cu publicul“, adică al dialogului cu grupurile de protecţie a mediului şi a drepturilor omului, scrie „Russia Today“.

Sinucidere misterioasă

Poliţia suspectează că Shawn Miller s-a sinucis. Totuşi, cauza oficială a morţii rămâne un mister până la încheierea raportului de autopsie, a declarat detectivul Martin Speechley de la Departamentul de Poliţie al New Yorkului (NYPD) pentru „Bloomberg“. Miller „era foarte bine văzut în industria bancară ca un lider şi un avocat neobosit pentru mediu şi pentru bune practici bancare“, se arată într-un comunicat de-al departamentului în care activa Miller.

Miller avea un background puternic în ceea ce priveşte susţinerea responsabilităţii sociale, mai întâi activând la Banca Mondială şi apoi, din 2004, la Citigroup. Investigatorii cred că Miller şi-a luat viaţa după ce a ingerat un cocteil din droguri şi alcool, potrivit „Daily Mail“.

Bancherul a fost descoperit de portarul clădirii în care locuia, marţi după-amiază, după ce partenerul său a anunţat că nu poate lua legătura cu el. Corpul lui Miller avea şi o rană la gât, potrivit NYPD. În noaptea morţii sale se pare că bancherul ar fi avut un partener pe care îl cunoscuse pe backpage.com, un site secret care era folosit şi pentru solicitarea de parteneri sexuali.

Imaginile descărcate de pe camerele de supraveghere ale complexului de apartamente îl arată pe Miller duminică noapte având o confruntare în lift cu un bărbat neidentificat. Se pare că Miller ar fi rugat portarul clădiri să nu mai permită accesul bărbatului, iar, înainte de moartea sa, a sunat de două ori la numărul de urgenţă 911 pentru a se plânge de un hărţuitor ce îl aştepta în afara clădirii, notează „Daily Mail“.

Un şir de decese suspecte printre bancheri

Moartea lui Miller este una dintr-un val de sinucideri şi decese misterioase din sectorul financiar din Europa şi SUA. Se pare că bancherii „sunt supuşi unei presiuni mari şi unui stil de viaţă riscant pe fondul criticilor din ultima vreme privind rolul bancherilor în criza financiară mondială“, scrie „Russia Today“.

În ianuarie, angajatul JPMorgan Gabriel Magee, 39 de ani, a căzut de la etajul unde îşi avea sediul european banca, în districtul Canary Wharf din Londra. A fost descoperit  dimineaţa următoare, îmbrăcat în costum, pe terasa etajului nouă. El se alăturase băncii în 2004. Peste puţin timp, un alt angajat JPMorgan, Ryan Crane, 37 de ani, a murit în casa sa din Connecticut, SUA. El era directorul executiv al programului de schimb global al băncii.

Două săptămâni mai târziu, pe 18 februarie, Dennis Li Junjie, 33 de ani, a murit aruncându-se de la etajul superior al clădirii de 30 de etaje unde îşi are sediul banca JPMorgan din Hong Kong. 

În martie, bancherul Kenneth Bellando, 28 de ani, tot de la de la JP Morgan Chase, a fost descoperit mort pe trotuar după ce a sărit de la etajul şase al clădirii din Manhattan, New York, în care locuia. 

În aprilie, Jan Peter Schmittmann, fost director la ABN AMRO, Olanda, s-a sinucis după ce şi-a ucis mai întâi soţia şi fiica. În aceeaşi lună, liderul Băncii Frick, din Liechtenstein, a fost împuşcat mortal într-o parcare de către Jürgen Hermann.

După seria de sinucideri de la începutul acestui an, revista Fortune a notat că sinuciderile în rândul bancherilor nu reprezintă un fenomen nou. Se pare că acestea apar ori de câte ori industria este lovită dur, cum ar fi în timpul Marii Depresii din anii '30 sau a Marii Recesiuni din urmă cu doar câţiva ani. 

Potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), bancherii par mai înclinaţi spre sinucidere, mai mult ca orice altă profesie, în afară de ingineri şi de oameni de ştiinţă. În 1999, 2003, 2004 şi 2007, au existat 329 de sinucideri printre lucrătorii din sectorul bancar, anunţă „Fortune“.


Citeşte şi:

Ghinioanele se ţin lanţ de Dominique Strauss-Kahn: este acuzat de tranzacţii neautorizate, iar partenerul său de afaceri s-a sinucis

Thierry Leyne, bancherul franco-israelian care a murit săptămâna trecută, aparent sinucigându-se, era într-o dispută cu un manager elveţian care susţinea că firma lui Leyne a făcut tranzacţii „complet neautorizate“. Leyne, care murit la Tel Aviv pe 23 octombrie, era partenerul de afaceri al fostului şef FMI Dominique Strauss-Kahn, în cadrul companiei Leyne Strauss-Kahn & Partners (LSK).

Martora de nouă miliarde de dolari: femeia care încearcă să facă lumină în cazul declanşării crizei economice mondiale

Fostă angajată a JPMorgan Chase, Alayne Fleischmann, a încercat să păstreze tăcerea despre ce s-a întâmplat în companie, despre ce a condus la declanşarea crizei economice din 2008, însă, spune ea, n-a mai putut. Alayne este cea din cauza căreia JPMorgan Chase a plătit una dintre cele mai mari amenzi din istoria SUA – nouă miliarde de dolari, doar ca să-i închidă gura şi să pară că cei vinovaţi şi-au primit pedeapsa.

Bancher englez din Hong Kong judecat pentru uciderea a două femei. Una dintre ele a fost descoperită într-o valiză

Un bancher, educat la Cambridge, care se autointitulează „psihopat dement“, a apărut în faţa judecătorilor din Hong Kong din cauza uciderii a două femei.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite