Un student american, dat dispărut în urmă cu 12 ani, ar fi fost răpit de regimul nord-coreean pentru a-l învăţa engleză pe Kim Jong-un

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un student american care a fost dat dispărut  în China, în 2004, a fost găsit în viaţă în Coreea de Nord. David Sneddon ar fi fost răpit pentru a-i da meditaţii la engleză liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Studentul David Sneddon, în vârstă de  24 ani, a dispărut fără urmă în provincia Yunnan din China. Poliţia chineză a închis cazul declarându-l mort, cel mai probabil, într-un accident. 

Dar, potrivit lui Choi Sung-yong, şeful Uniunii familiilor răpite din Coreea de Sud, studentul american ar fi fost răpit de regimul nord-coreean pentru a preda limba engleză lui Kim Jong-un. Potrivit lui Choi, Sneddon trăieşte la Phenian, unde predă limba engleză şi ar avea o soţie şi doi copii.

Ultima dată când Sneddon a fost văzut în viaţă era pe 14 august 2004, la un restaurant coreean nu departe de Cheile Tigrului. Acesta este un loc de drumeţii popular, dar, de asemenea, un punct cunoscut al al filierei de trafic al refugiaţilor nord-coreeni spre Asia de Sud-Est.

 Studentul american a fost dat dispărut la 25 august 2004, când s-a constatat că nu a venit la aeroportul din Seul, unde îl aştepta  fratele său. Părinţii tânărului nu au crezut povestea oficială a chinezilor că ar fi murit.

În anul 2011, au fost contactaţi de Chuck Downs, Comitetul pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord, care a a aflat de dispariţia lui de la un prieten al lui Sneddon. Ei au descoperit că răpirea de străini de către Coreea de Nord, în special în Asia, nu este un fenomen rar.

După ce au vorbit despre dispariţia fiului lor, la un post de radio, au primit un apel telefonic, de la un cetăţean american care trăieşte în Coreea de Sud. El le-a spus că  soţia sa este refugiată nord-coreeancă şi a aflat de la alţi refugiaţi că Sneddon ar preda limba engleza la Phenian.

Potrivit statisticilor din Coreea de Sud, aproximativ 3800 de cetăţeni sud-coreeni au fost răpiţi de la armistiţiul din 1953 şi 480 sunt încă deţinuţi de regim. Cel mai cunoscut caz este cel al Choi Eun-Hee, o actriţă de film care a fost răpită la ordinele personale ale lui Kim Jong-il pentru a juca în filmele de propagandă ale regimului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite