Ultimul deținut în viață de la Alcatraz, despre planul lui Trump de a redeschide închisoarea. „El nu vrea cu adevărat să deschidă acel loc”
0Donald Trump a anunțat că dorește redeschiderea și modernizarea penitenciarului Alcatraz, pentru a-i încarcera acolo pe cei mai violenți infractori din America.

Când Charlie Hopkins se gândește la cei trei ani petrecuți într-una dintre cele mai faimoase închisori din America, își amintește cel mai mult de „liniștea mormântală”.
În 1955, Hopkins a fost trimis la Alcatraz - celebra închisoare de pe o insulă izolată din largul coastei San Francisco - după ce a provocat probleme în alte închisori, pentru a ispăși o pedeapsă de 17 ani pentru răpire și jaf, scrie BBC.
Când adormea noaptea în celula sa de pe insula izolată, spunea el, singurul sunet era fluieratul navelor care treceau.
„Este un sunet singuratic”, a spus Hopkins. ”Îți amintește de Hank Williams cântând. Sunt atât de singur încât aș putea plânge”.
Acum în vârstă de 93 de ani și locuind în Florida, Hopkins a declarat că Arhivele Naționale din San Francisco l-au informat că este probabil ultimul fost deținut de la Alcatraz care a supraviețuit.
Într-un interviu acordat BBC săptămâna aceasta, Hopkins a descris viața de la Alcatraz - care a constituit decorul filmului The Rock din 1996 - unde s-a împrietenit cu gangsteri și a ajutat odată la planificarea unei evadări nereușite.
Deși a fost închisă în urmă cu zeci de ani, președintele american Donald Trump a afirmat recent că dorește să o redeschidă ca închisoare federală.
Când Hopkins a fost transferat la închisoarea de înaltă securitate în 1955, de la o unitate din Atlanta, își amintește că era curată, dar pustie. Și erau puține distracții - nu exista radio la acea vreme și puține cărți, a spus el.
„Nu era nimic de făcut”, a spus el. „Puteai să mergi înainte și înapoi în celulă sau să faci flotări.”
Hopkins își ocupa o parte din timp cu munca sa de curățare a Alcatrazului, mătura podelele și le lustruia „până străluceau”, a spus el.
El a fost trimis la închisoare în 1952 în Jacksonville, Florida, pentru rolul său într-o serie de jafuri și răpiri. El făcea parte dintr-un grup care lua ostatici pentru a trece de blocajele rutiere și a fura mașini, a spus el.
La Alcatraz, Hopkins a avut niște vecini infami. În cei 30 de ani de existență, complexul a adăpostit mulți infractori violenți - Al Capone, Robert Stroud, un criminal cunoscut sub numele de „Omul Pasăre de la Alcatraz”, și șeful crimei James „Whitey” Bulger - ceea ce a făcut din el subiectul unei serii de filme și emisiuni de televiziune.
Fort de apărare transformat în închisoare
Alcatraz, o insulă situată la 2 km de San Francisco și înconjurată de ape înghețate cu curenți puternici, a fost inițial un fort de apărare navală. A fost reconstruită la începutul secolului al XX-lea ca închisoare militară. Departamentul de Justiție al SUA a preluat-o în anii 1930, transformând-o într-o închisoare federală pentru a face față criminalității organizate galopante la acea vreme.
Chiar și în închisoarea de înaltă securitate, Hopkins a declarat că tot a reușit să aibă probleme și a petrecut multe zile în „blocul D” al închisorii - izolarea în care deținuții care se purtau urât erau ținuți și rareori erau lăsați să iasă din celule.
Cea mai lungă perioadă petrecută acolo - șase luni - a fost după ce a încercat să ajute mai mulți deținuți, inclusiv pe celebrul spărgător de bănci Forrest Tucker, să evadeze din Alcatraz, a declarat Hopkins. El a ajutat la furtul de lame de ferăstrău de la atelierul electric al închisorii pentru a tăia gratiile închisorii în bucătăria de la subsol.
Planul nu a funcționat - gardienii închisorii au descoperit lamele în celulele altor deținuți, a spus Hopkins. „La câteva zile după ce i-au închis pe ei, m-au închis și pe mine”, a spus el.
Dar asta nu l-a oprit pe unul dintre deținuți.
În 1956, când Tucker a fost dus la spital pentru o operație la rinichi, el și-a înjunghiat glezna cu un creion. Apoi, în timp ce era dus pentru a i se face o radiografie, a fugit, a spus el.
A fost capturat într-un lan de porumb, câteva ore mai târziu.
Pe măsură ce mai mulți prizonieri au încercat să evadeze de la Alcatraz de-a lungul anilor, oficialii au sporit securitatea, a spus Hopkins.
„Când am plecat de acolo în 1958, securitatea era atât de strictă încât nu puteai respira”, a spus el.
În total, au existat 14 tentative separate de-a lungul anilor, în care au fost implicați 36 de deținuți, potrivit Serviciului Parcului Național.
Una dintre cele mai faimoase i-a implicat pe Frank Morris și pe frații Clarence și John Anglin, care au evadat în iunie 1962 plasând capete de papier-mâché în paturile lor și evadând prin conductele de ventilație. Ei nu au fost găsiți niciodată, dar FBI a ajuns la concluzia că s-au înecat în apele reci din jurul insulei.
Un an mai târziu, închisoarea a fost închisă după ce guvernul a hotărât că ar fi mai rentabil să construiască noi închisori decât să mențină în funcțiune unitatea de pe insula izolată.
Acum este un muzeu public vizitat de milioane de persoane în fiecare an, care generează venituri de aproximativ 60 de milioane de dolari (45 de milioane de lire sterline) pe an pentru partenerii parcului.
Clădirea este decrepită, cu vopsea scorojită, țevi ruginite și toalete dărăpănate în fiecare celulă înghesuită. Construcția închisorii principale a început în 1907, iar mai mult de un secol de expunere la intemperii a făcut locul aproape nelocuibil.
Cu toate acestea, Trump a declarat săptămâna aceasta că dorește ca guvernul său să redeschidă și să extindă închisoarea de pe insulă pentru „cei mai nemiloși și violenți infractori” din țară.
Alcatraz „reprezintă ceva foarte puternic, foarte puternic” - legea și ordinea, a spus Trump.
Însă experții și istoricii au declarat că propunerea lui Trump de a reînființa închisoarea este exagerată, deoarece ar costa miliarde de dolari pentru a o repara și a o aduce la zi cu alte facilități federale.
Hopkins este de acord. „Ar fi atât de costisitor”, a spus el.
„Pe atunci, sistemul de canalizare ajungea în ocean”, a adăugat el. „Ar trebui să găsească o altă modalitate de a se ocupa de asta”.
Hopkins, susținător al lui Donald Trump
Hopkins a părăsit Alcatraz cu cinci ani înainte de închiderea definitivă a închisorii. El a fost transferat la o închisoare din Springfield, Missouri și i s-au administrat medicamente psihiatrice care i-au îmbunătățit comportamentul și l-au ajutat să-și vindece problemele psihice, a spus el.
Dar susținătorul avid al lui Trump a spus că nu crede că propunerea președintelui este serioasă.
„El nu vrea cu adevărat să deschidă acel loc”, a spus Hopkins, adăugând că Trump încerca să «transmită publicului un punct de vedere» cu privire la pedepsirea infractorilor și a celor care intră ilegal în SUA.
Hopkins a fost eliberat în 1963, lucrând mai întâi la o stație de camioane înainte de a accepta alte slujbe. S-a întors în statul său natal, Florida, unde are acum o fiică și un nepot.
După mai multe decenii în care a reflectat la crimele sale și la viața din Alcatraz, el a scris o carte de memorii de 1.000 de pagini, în care aproape jumătate din carte detaliază comportamentul său tulbure, a spus el.
„Nu v-ar veni să credeți ce probleme le-am cauzat când eram acolo”, a spus el. „Îmi dau seama acum, privind în urmă, că am avut probleme.”