Trump vrea să își amâne toate procesele penale până după alegeri. BBC: Dacă va câștiga, ar putea face să dispară toate cazurile

0
Publicat:

Cursul proceselor penale în care este implicat Donald Trump arată că este tot mai puțin probabil ca fostul președinte american să fie judecat înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.

Donald Trump și avocații săi trag de timp cu scopul de a ajunge la alegeri
Donald Trump și avocații săi trag de timp cu scopul de a ajunge la alegeri FOTO Profimedia

Cazul Stormy Daniels, întârziat chiar de Departamentul de Justiție

Potrivit BBC, procesul lui Trump din New York City, cu acuzații că plățile sale către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels au constituit fraudă în afaceri și au încălcat legile federale privind finanțarea campaniilor, era programat pentru peste o săptămână, pe 25 martie.

Însă, Departamentul american de Justiție a furnizat recent peste 73.000 de pagini de documente legate de propriile sale investigații privind plățile pe care echipa legală a lui Trump le-a solicitat prin citare la începutul lunii ianuarie. Se așteaptă încă alte 15.000 de pagini.

"Procurorii au dat mici rateuri," a declarat John Coffee, profesor la Universitatea Columbia. El a mai spus că confuzia și întârzierile în producerea documentelor fac să pară că Departamentul de Justiție și biroul procurorului districtual din New York sunt în conflict.

Avocații fostului președinte au cerut o amânare a procesului cu 30 de zile, pe care procurorii din New York au convenit să nu o blocheze.

De asemenea, avocații lui Trump doresc audieri pentru a afla de ce documentele, care includ interviuri cu martori, au durat atât de mult să fie produse. Ei doresc o amânare suplimentară pentru a avea timp să revizuiască noile dovezi și să prevină începerea procesului în timpul sărbătorii Paștelui. De asemenea, ca măsură suplimentară, avocații doresc o respingere a cazului în întregime.

Programat inițial pentru 25 martie, procesul a fost amânat, vineri, până în aprilie, cel mai devreme.

Decizie în cazul procurorului Fani Willis

După zile de audieri juridice tensionate, judecătorul care conduce vastul caz de interferență în alegerile din 2020 împotriva lui Trump și a altor 18 persoane a emis decizia sa cu privire la faptul dacă procurorul districtual al comitatului Fulton, Fani Willis, poate rămâne în fruntea urmăririi penale.

Însă, a mai menționat judecătorul, fie ea, fie Nathan Wade, procurorul special pe care l-a angajat și cu care a avut o relație romantică, va trebui să se retragă. Astfel că Wade a demisionat vineri.

Judecătorul Scott McAfee a declarat că existau "întrebări rezonabile" cu privire la faptul dacă cei doi avocați au depus mărturii neadevărate.

Deși, în cele din urmă, a ajuns la concluzia că probele nu susțin înlăturarea completă a procurorului districtual, astfel de cuvinte vor oferi multe argumente pentru ca Trump și echipa sa de avocați să le folosească în public, unde ar putea modela viziunea potențialilor jurați.

Anunțul judecătorului vine la doar câteva zile după ce a respins trei dintre cele 13 acuzații împotriva fostului președinte pe care le-a considerat prea vagi. Procuratura a propus începerea procesului pe 5 august.

Încă un proces amânat

În Fort Pierce, Florida, judecătorul Aileen Cannon a fost ocupată cu revizuirea unei serii de încercări ale echipei legale a lui Trump de a obține respingerea cazului federal împotriva președintelui pentru obstrucționarea justiției și gestionarea incorectă a documentelor clasificate.

Joi, ea a respins unul dintre cazuri dar trebuie să decidă cu privire la alte șase și pare să nu se grăbească prea tare să o facă.

De asemenea, se așteaptă să emită o decizie într-un moment dat cu privire la un program pentru începerea procesului. În prezent, data de începere este 20 mai, dar atât procuratura, cât și echipele lui Trump au sugerat amânări.

Cannon, care a fost numită în funcția de judecător federal de fostul președinte, ia în considerare modul în care să gestioneze dezvăluirea masivă de documente clasificate care fac parte din caz, iar orice decizie - sau contestare a acestei decizii - ar putea duce la întârzieri și mai mari.

Consilierul special Jack Smith a oferit 8 iulie ca dată reprogramată de începere a procesului. Avocații lui Trump au spus că, în cazul în care procesul nu este amânat în întregime după alegeri, cel mai devreme când ar fi pregătiți să înceapă în august.

Procesul atacului de la Capitoliu ar putea începe la toamnă

Cel mai mare caz împotriva fostului președinte, urmărirea penală federală pentru rolul său în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, este și cel mai incert.

Curtea Supremă a SUA a fost de acord să examineze dacă Trump este imun la urmărirea penală pentru acțiunile sale ca președinte. Curtea supremă a intervenit după ce două instanțe inferioare au decis că procesul poate continua.

Săptămâna trecută, Curtea a programat argumentele orale pentru caz pe 25 aprilie, și la acest ritm judecătorii ar putea să nu emită o decizie până la sfârșitul lunii iunie, aproape de sfârșitul sesiunii formale.

Odată ce Curtea Supremă își va da verdictul, presupunând că nu va spune că Trump este imun, judecătorul care conduce procesul a estimat că va dura încă 88 de zile pentru a se pregăti pentru un proces.

Toate acestea se încadrează în principal în strategia legală primară a lui Trump, care a fost să amâne toate cazurile legale împotriva sa cât mai mult posibil și, dacă este preferabil, până după alegerile din noiembrie.

Dacă va câștiga și se va întoarce la președinție în ianuarie 2025, există mai multe modalități prin care ar putea face să dispară cazurile federale împotriva sa.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite