Trump găsește un aliat european în Giorgia Meloni, până la un punct: „Scopul meu este să fac Occidentul din nou măreț”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul italian Giorgia Meloni a spus încă de la începutul întâlnirii cu Donald Trump din Biroul Oval că împărtășește anumite idei importante cu administrația Trump, în timp ce a evitat să exprime o poziție diferită privind Ucraina. Meloni ar putea fi un intermediar oportun între Europa și SUA într-un moment în care relațiile sunt încordate, dar lucrurile sunt complicate, scrie CNN, într-o analiză.

Donald Trump și Georgia Meloni în Biroul Oval Foto EPA-EFE
Donald Trump și Georgia Meloni în Biroul Oval Foto EPA-EFE

Giorgia Meloni a trebuit să rostească doar două fraze în Biroul Oval joi pentru a-i semnala gazdei sale că sunt spirite înrudite.

„Amândoi împărtășim o altă luptă, care este lupta împotriva ideologiei woke și DEI (egalitate și incluziune) care ar dori să ne șteargă istoria”, a proclamat ea în engleză, folosind unele dintre cuvintele cheie preferate ale președintelui Donald Trump pentru a descrie lupta ei împotriva a ceea ce ambii consideră a fi idealuri progresiste scăpate de sub control.

A fost o încercare nu prea subtilă de a semnala limpede, de la bun început, că nu este genul de lider european pe care Trump l-a găzduit în același decor în ultimele două luni.

Populistă, conservatoare și un politician abil, Meloni a reușit să capteze atenția lui Trump și a consilierilor săi. A fost singurul lider din Europa care a participat la învestirea lui în ianuarie. Este prietenă cu cel mai puternic consilier al său, miliardarul Elon Musk. Și a adoptat același tip de poziție anti-imigrație care a l-a ajutat pe Trump să revină la Casa Albă.

La fel ca președintele El Salvador, Nayib Bukele, un alt aliat care a vizitat Casa Albă recent, Meloni părea să știe exact ce să spună pentru a-și transmite convingerile afine MAGA.

Donald Trump și Georgia Meloni în Biroul Oval Foto Profimedia
Donald Trump și Georgia Meloni în Biroul Oval Foto Profimedia

Problema Europei

„Scopul meu este să fac Occidentul din nou măreț”, a spus ea. „Și cred că o putem face împreună.”

Dacă însă aceasta este și ambiția lui Trump este o altă problemă. Europa nu este o prioritate majoră pentru Trump. În măsura în care totuși îi acordă atenție –în problemele comerțului și războiului din Ucraina – a criticat-o aspru, sugerând că continentul și-a petrecut ultimele decenii unindu-se pentru a „înșela” Statele Unite.

Pe de altă parte, faptul că SUA au un lider la Roma care le împărtășește ostilitatea față de idealurile liberale echivalează cu o deschidere convenabilă pentru Trump, într-un moment în care relațiile transatlantice s-au încordat până la punctul de rupere.

Spre deosebire de actualul lider al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – care, în ciuda încercărilor repetate, nu a obținut o întâlnire sau o conversație cu Trump de când a preluat funcția, potrivit oficialilor europeni – Meloni este un lider național care a fost ales, parțial, pe baza platformei sale de extremă dreapta.

Și, în timp ce oficialii din administrația lui Joe Biden și-au exprimat surprinderea plăcută față de sprijinul ferm al lui Meloni pentru Ucraina și au lăudat conducerea ei a G7 anul trecut, ea are atuul că nu este percepută de Trump ca fiind mult prea apropiată de predecesorul său – un aspect despre care unii dintre consilierii lui Trump spun că a stat în calea încercărilor lui von der Leyen de a-l curta pe Trump.

Înainte de vizita sa, un consilier al lui Trump a descris-o pe Meloni ca pe un canal de comunicare pentru Europa în măsura în care ar putea acționa ca un intermediar pentru restul continentului.

„Cu siguranță o vedem ca pe un interlocutor valoros cu UE”, a spus oficialul.

Giorgia Meloni la Casa Albă FOTO Profimedia
Giorgia Meloni la Casa Albă FOTO Profimedia

Donald Trump o laudă pe Giorgia Meloni 

Meloni însăși a spus înainte de a ajunge la Washington că este foarte conștientă de așteptările asociate cu vizita ei.

„Sunt conștientă de ceea ce reprezint și sunt conștientă de ceea ce apăr”, a spus ea, glumind că nu simte nicio presiune având în vedere mizele.

Cel puțin în interacțiunile lor publice, Meloni nu ar fi putut cere mai mult în ceea ce privește atitudinea lui Trump față de ea,

„Toată lumea o iubește și o respectă”, a spus Trump la începutul discuției lor în Biroul Oval „Nu aș putea spune asta despre mulți oameni.”

Poate că este o exagerare a lui Trump – oponenții ei din Italia o acuză de duplicitate în ceea ce privește câștigarea favorurilor atât din partea Washingtonului, cât și a Bruxelles-ului – dar, cel puțin în mintea lui Trump, abilitatea lui Meloni de a menține relații atât cu liderii europeni, cât și cu el este totuși o performanță majoră.

Spre deosebire de președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer sau Volodimir Zelenski – a cărei vizită în Biroul Oval în februarie s-a încheiat dezastruos, cei doi vorbind unul peste altul – Meloni nu s-a dus la Casa Albă pentru a-l convinge pe președinte să adere la o anumită direcție atunci când vine vorba de Ucraina sau pentru a încerca să-i corecteze opiniile despre sprijinul financiar european.

Giorgia Meloni la Casa Albă FOTO Profimedia
Giorgia Meloni la Casa Albă FOTO Profimedia

Meloni îl numește pe Vladimir Putin invadator doar în italiană

Când Trump a început să-l atace pe Zelenski în timpul întâlnirii lor de joi, subliniind că nu îl socotește pe președintele ucrainean responsabil pentru război, dar nu este „un mare fan” al lui, Meloni a preferat să nu intervină pentru a susține un punct de vedere.

Deși l-a catalogat pe președintele rus Vladimir Putin drept „l'invasore” – invadatorul – în timp ce răspundea la o întrebare în italiană despre cine este responsabil pentru război, ea și-a întrerupt interpretul la mijlocul propoziției înainte ca aceasta să apuce să traducă până la capăt această afirmație în engleză iar Trump să o audă.

„Mă ocup eu”, i-a spus ea traducătorului, în timp ce a relatat în engleză ce tocmai  spusese despre creșterea cheltuielilor de apărare ale Italiei, dar sărind peste răspunsul ei despre Putin.

Meloni s-a coordonat îndeaproape cu von der Leyen înainte de a călători la Washington, potrivit oficialilor europeni, și păstrează relații strânse cu omologii săi din Paris, Londra și Berlin. Cu toate acestea, puterea ei de a obține o reducere a tarifului de 20% pe care Trump l-a amenințat că-l aplică UE este limitată - orice nou acord comercial va trebui negociat între Washington și oficialii UE de la Bruxelles.

Până acum, acești oficiali au obținut puține informații clare cu privire la ceea ce dorește de fapt Trump de la un nou acord și nu a fost evident că Meloni a părăsit Washingtonul mai lămurită decât ei.

Cu toate acestea, Trump s-a arătat optimist că s-ar putea ajunge la un acord comercial – „va exista un acord comercial, 100%”, a spus el în timp ce se așeza pentru prânz – ceea ce este cel puțin o rază de speranță că va fi evitat unui război comercial transatlantic.

Atât în materie de comerț, cât și de apărare, Italia lui Meloni nu este exact modelul de țară pe care Trump îl caută în Europa. Excedentul său comercial cu Statele Unite este de aproximativ 45 de miliarde de dolari, fiindcă americanii sunt mari amatori de Chianti, parmezan și genți Gucci. Iar în prezent cheltuiește doar aproximativ 1,5% din PIB pentru apărare, cu mult sub pragul minim de 2% stabilit de NATO și pe care SUA îl dorește cu mult mai mare.

În mod normal, ambele ar fi subiecte care ar fi ținte predilecte pentru o predică furioasă din partea lui Trump. Da el s-a arătat dispus să treacă cu vederea aceste aspecte supărătoare pentru Casa Albă, tratând-o pe Meloni cu cel mai mare respect.

„Aș spune că a luat cu asalt Europa”, a spus el cu entuziasm.

El a acceptat chiar invitația ei de veni în vizită la Roma pentru o întâlnire cu alți lideri europeni.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite