Tragedia din Newtown ar putea schimba politica armelor în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la şcoala Sandy Hook au reluat ieri cursurile
Elevii de la şcoala Sandy Hook au reluat ieri cursurile

În ultimele zile, mai mulţi congresmeni au promis că vor reintroduce pe ordinea de zi a legislativului proiectele privind controlul armelor.

Atacul armat din Newtown (Connecticut) s-ar putea dovedi decisiv pentru reformarea legislaţiei privind dreptul americanilor de a deţine arme de foc. Aceste încercări au existat, fără succes, după fiecare tragedie - Aurora, Columbine, Tucson, sau Virginia Tech - însă de data aceasta Casa Albă şi un număr mare de congresmeni democraţi de la Capitol Hill promit că lucrurile se vor schimba, transmite CNN.

În ultimele zile, mai mulţi congresmeni au declarat că vor reintroduce pe ordinea de zi a legislativului propuneri ce variază de la reintroducerea la nivel federal a unei interdicţii privind armele de atac şi până la interzicerea comercializării magaziilor de muniţie de mare capacitate.

„Pentru mine şi pentru alţi colegi, de data aceasta situaţia e diferită. Poate din cauza momentului, poate din cauza victimelor, poate pentru că avem un preşedinte care a fost reales şi care nu va mai candida”, a spus Jon Vernick, co-director al Centrului Johns Hopkins pentru politica privind armele şi Cercetarea.

Controlul armelor de foc a fost în programul electoral al lui Barack Obama din campania prezidenţuală din 2008, însă nu a fost implementat în primul mandat.

După atacul din Tucson (Arizona) din 2011 asupra congresmanei Gabrielle Giffords, Obama a scris un material de opinie în care cerea „paşi eficienţi pentru a nu mai permite celor care încalcă legea să pună mâna pe arme”. Dar ulterior, cum se apropia momentul alegerilor, Departamentul de Justiţie nu a acţionat.

 În 2012, Asociaţia Naţională a Armelor (NRA) - cea mai mare organizaţie de lobby din SUA, cu peste 4 milioane de membri, face mari donaţii în campaniile electorale. În 2012, NRA a donat 719.596 de dolari, cea mai mare parte candidaţilor repulicani.  În plus, un sondaj realizat anul trecut a arătat că 49% din americani cred că „este mai important  să fie protejate drepturile americanilor care poartă arme” şi numai 46% au spus că „este mai important să fie controlat portul de arme”.

Mii de petiţii cerând atât controlul armelor cât şi din contră, păstrarea neschimbată a legislaţiei actuale au fost trimise la Casa Albă, în urma masacrului din Connecticut. Duminică, în cadrul vizitei la Newtown, Obama a spus că va folosi „toată puterea funcţiei sale pentru a-i implica pe cetăţeni în efortul de a împiedica alte tragedii pe viitor". Luni, la Casa Albă sa avut loc o întâlnire la nivel înalt pe această temă.

 Dezbatere aprinsă

Cea mai semnificativă schimbare este faptul că unii democraţi conservatori, care erau apreciaţi cu note mari de NRA pentru poziţiile lor ferme în sprijinul celui de-al doilea amendament al Constituţiei (care consfinţeşte dreptul americanilor la a deţine arme), şi-au schimbat acum părerea. Tragedia de vineri „a schimbat jocurile” a scris pe Twitter senatorul democrat de Virginia, Mark Warner, care primise  un "A"  de la NRA.

„Acest masacru îngrozitor al copiilor ne-a schimbat şi totul trebuie pus pe masă”, a spus senatorul Joe Manchin, democrat conservator din Virginia de Vest şi un „mândru posesor de arme”, după cum se autodescrie. „Dialogul nu e suficient –trebuie să avem o abordare sensibilă, rezonabilă, a problemei privind violenţele în masă”, a declarat el.

În aceste zile au existat însă şi alte opinii politice. Mulţi republicani au amintit că numeroase decizii judecătoreşti au fost în favoarea celui de-al doilea amendament al Constituţiei şi că armele sunt necesare pentru autoapărare. Alţii au spus că soluţia constă de fapt în mai multe arme în şcoli, nu în mai puţine. Congresmanul republican de Texas Louie Gohmert a declarat la Fox News, că dacă directoarea Dawn Hochsprung ar f avut o armă în birou, l-ar fi putut ucide pe atacator.

"Aş fi vrut să aibă o M-4 încuiată în birou şi atunci când a auzit focuri de armă să o scoată astfel încât să nu fie nevoie să moară eroic, cu mâinile goale” , a spus el.  În mijlocul acestei dezbateri, NRA a rămas tăcută. Grupul de lobby nu a postat nimic pe website-ul său, iar pagina sa de Facebook a fost deactivată, vizitatorii fiind direcţionaţi către o pagină unde nu pot fi făcute comentarii, însă pot fi date „like”-uri. Contul de Twitter, pe care NRA postează de obicei de mai multe ori pe zi, este acum „tăcut”. Purtătorul de cuvânt al NRA, Andrew Arulanandam, a declarat pentru CNN  că se abţine de la orice comentariu, « până când nu sunt cunoscute bine faptele ».

Puşti la preţ redus pentru profesori

Un magazin de arme din zona oraşului Austin (Texas) se alătură dezbaterii privind dreptul la arme printr-o ofertă controversată pentru profesori, în urma tragicului eveniment din Connecticut.

Crocket Keller, proprietarul magazinului de arme Kellers Riverside spune că dascălii care au permise de port-armă vor beneficia de reduceri. “Preţul normal este de 110 dolari, aşa că le-aş putea oferi un preţ de 90 de dolari. Trebuie să începem să gândim diferit pentru a combate aceste violenţe. Trebuie să facem lobby pe lângă guvernele statelor pentru a permite profesorilor să fie înarmaţi. Siguranţa noastră personală e răspunderea noastră. Poliţia şi armata nu poate fi peste tot. Când totul se întâmplă în câteva secunde, poliţia e la câteva minute distanţă”, spune Keller.

Gayle Fallon de la Federaţia Americană a Profesorilor, spune însă că înarmarea profesorilor e absurdă. “În cele mai multe cazuri, atacatorul este un copil. Atacatorul de la Columbine avea 14 ani. Un profesor nu se poate uita în ochii unui copil de 14 ani şi apăsa pe trăgaci. Profesorii nu sunt construiţi emoţional în acest fel”, a declarat el.Body

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite