Teoriile conspiraţiei cu privire la George Soroş se înmulţesc: odată cu protestele din SUA, au atins un nou record
0Miliardarul şi filantropul George Soros, ţintă predilectă a adepţilor teoriei conspiraţiei, a ajuns din nou în vizorul acestora, de data asta în legătură cu rolul său în protestele faţă de brutalitatea poliţiei din SUA, după moartea afro-americanului George Floyd.
Acuzaţiile că investitorul american de origine maghiară a orchestrat şi finanţat protestele din SUA faţă de moartea lui George Floyd s-au înteţit pe reţelele sociale, amplificate de susţinători ai dreptei radicale, între care şi anumiţi lideri republicani, relatează Associated Press.
Postările au venit însoţite de reclame plătite de grupuri conservatoare împreună cu solicitarea ca autorităţile să-l „învestigheze pe George Soroş pentru finanţarea terorismului domestic şi corupţia sa întinsă pe decenii”.
La sfârşitul lunii mai, în decursul a doar patru zile, postările negative pe Twitter la adresa lui Soros au crescut de la circa 20.000 pe zi la peste 500.000 pe zi, potrivit unei analize a Ligii Anti-Defăimare.
Institutul pentru Dialog Strategic, un think tank londonez axat pe extremism şi polarizare, a descoperit un salt puternic şi pe Facebook: în luna mai s-au făcut 68.746 de menţiuni despre Soros, un nou record după cel de 38.326 de menţiuni din octombrie 2018, când oameniii acuzau furioşi că miliardarul se află în spatele caravanelor de migranţi care se îndreptau spre SUA.
Dacă unii susţin că Soroş a finanţat protestele izbucnite în SUA după moartea unei persoane de culoare sub genunchiul unui ofiţer alb, alţii spun că, de fapt, filantropul a complotat cu poliţia pentru a-i înscena moartea.
„Cred că în parte este o încercare de a abate atenţia de la problemele reale de acum - pandemia, protestele sau mişcarea Black Lives Matter”, a spus ofiţerul de comunicare de la organizaţia filantropică a lui Soroş Open Society Foundations.
„Este destul de umilitor pentru toţi oamenii care au ieşit pe străzi să audă spunându-se că sunt plătiţi cu toţii să facă asta. E insultător”, a spus aceasta.
Printre susţinerile fără nicio bază se numără faptul că Soroş a adus protestatari cu autobuze (postări au arătat imagini false cu autobuze pe care stătea scris „Brigada dansantă de revoltă a lui Soroş”) şi că amplasează grămezi de cărămizi la locul protestelor.
Experţii în teorii ale conspiraţiei au explicat că noile teorii despre Soroş sunt mijloace de a invalida protestele şi motivele din spatele lor. Unele ţin de antisemitism, iar altele sunt versiuni noi ale vechilor conspiraţii conform cărora bogaţii dirijează ce se întâmplă în lume.
Chiar şi preşedintele american Donald Trump a spus că nu ar fi surprins dacă teoriile despre Soroş ar fi adevărate: „Multă lume zice că sunt”.
Totuşi unii republicani iau măsuri împotriva afirmaţiilor false referitoare la conexiunea dintre Soroş şi proteste: un lider republican din Texas a cerut demisia unor membrii ai partidului care au distribuit postări în acest sens.