SUA: O reporteriţă de culoare a dat în judecată ziarul la care lucrează pentru că i-a fost interzis să scrie despre proteste
0O reporteriţă de culoare a dat în judecată ziarul la care lucrează pentru că i-a fost interzis să scrie despre protestele din Pittsburgh, după ce a publicat pe Twitter un mesaj considerat controversat.
Alexis Johnson, care lucrează la Post-Gazette din Pitssburgh, a deschis procesul marţi, la curtea federală din Pennsylvania, şi acuză ziarul de discriminare rasială şi represalii ilegale, potrivit The Hollywood Reporter.
Editorii i-au spus că nu poate publica articole despre protestatarii din mişcarea Black Lives Matter care au fost închişi şi nici nu poate încerca să strângă bani pentru cauţiuni prin acţiuni în social media din cauza unui mesaj publicat pe Twitter pe 31 mai legat de tratamentul diferenţiat pe care îl primesc albii şi cei de culoare pentru distrugerile provocate proprietăţilor.
„Mesajul lui Johnson a fost scris cu intenţia de a ridiculiza şi protesta faţă de discriminarea afro-americanilor de către societate în general şi de albi care pun semnul egal între distrugerea unei proprietăţi şi viaţa unui om”, se arată în documente.
Este susţinut că interdicţia ulterioară „tinde să descurajeze un reporter legitim în a face sau a susţine acuzaţii de discriminare rasială”.
Mesajul lui Johnson, care cuprindea şi fotografii ale unor spaţii publice devastate de mulţime, arăta: „Scene oribile şi urmarea jefuitorilor egoişti cărora nu le pasă de acest oraş!!! A, pardon, aşteptaţi. Nu, acestea sunt imagini de la un concert Kenny Chesney”.
În documentele depuse este susţinut că reporterii albi care au publicat mesaje similare pe reţelele de socializare nu au primit un tratament similar.
Michael M. Santiago, fotograf de culoare, care spune că i-a fost interzis să relateze protestele din acelaşi motiv, a acceptat o plată compensatorie şi părăseşte redacţia.
Santiago a scris pe Twitter: „Urăsc să plec în aceste circumstanţe, dar este necesar”. „Cum pot să lucrez pentru cineva care nu mă iubeşte?”, a mai notat el.
Reprezentanţii ziarului nu au comentat.
Prin această acţiune legală, Johnson cere ca ziarul să fie obligat să îi permită să scrie despre proteste şi problemele rasiale şi ca şefii să nu recurgă la represalii. Despăgubirile materiale vor fi stabilite în proces.
Ea este sprijinită de colegi reporteri, de sindicatul din care face parte şi de primarul oraşului, mulţi dintre ei trimiţând mesaje de susţinere.