Tensiuni între Donald Trump şi consilierul acestuia pe securitate, H. R. McMaster

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai frecvente şi întemeiate critici ce i se aduc preşedintelui Trump este incapacitatea acestuia de a coopta în cadrul administraţiei sale un grup de profesionişti veritabili, oameni cu experienţă în detaliile guvernării.

De la numirea rudelor sale, lipsite de orice fel de experienţă, în poziţii cheie la Casa Albă, la numirile alarmante ale unor consilieri pe securitate, precum fostul general Michael Flynn sau Sebastian Gorka - au avut rolul de a îngrijora establishement-ul de la Washington cu privire la capacitatea Statelor Unite de a conduce o politică externă coerentă într-un mediu internaţional caracterizat de probleme de securitate serioase (precum cele reprezentate de Siria, Coreea de Nord sau Rusia). 

În acest context, numirea fostului general James Mattis în funcţia de secretar al apărării şi înlocuirea generalului Flynn cu cea a lui H. R. McMaster au creat speranţa că cei doi pot stăpâni deciziile impulsive ale preşedintelui Trump şi, în special, diminua influenţa radicalului său consilier Steve Bannon (cel care s-ar afla în spatele politicilor anti-imigrare, iniţialelor declaraţii anti-NATO, etc.).

Conform unor informaţii apărute în presa de peste ocean, relaţia dintre preşedintele Trump şi H. R. McMaster a devenit una tensionată, dl. Trump luând chiar în considerare schimbarea acestuia din urmă.

Dl. McMaster are însă o reputaţie ce impune respect şi admiraţie în rândul establishement-ului din Washington, fie că vorbim de republicani sau democraţi. Acesta s-a remarcat atât printr-o carieră militară impresionantă (fiind decorat pentru acţiunile sale din timpul Războiului din Golf) dar şi pentru curajul/capacitatea de a critica aventurile militare ale liderilor politici de la Casa Albă (acesta a fost un critic al intervenţiei din Irak). În fapt, teza de doctorat a acestuia analizează critic una din erorile Războiului din Vietnam, şi anume incapacitatea comandanţilor militari de a avea o poziţie critică faţă de strategiile militare propuse de politicieni.

Conform editorialistului publicaţiei Bloomberg, Eli Lake, preşedintele Trump şi McMaster s-au aflat într-un conflict deschis cu privire la situaţia din Coreea de Sud. În luna martie, Statele Unite au desfăşurat sistemul de apărare anti-rachetă THAAD pe teritoriul Coreei de Sud ca răspuns la ameninţarea nord-coreeană. Faptul surprinzător pentru toată lumea în acest episod a fost declaraţia preşedintelui Trump cum că Seul-ul trebuie să achite nota de plată pentru acest sistem.

Dl. McMaster a declarat la cea dată cotidianului WSJ că insistenţa preşedintelui Trump ca Seul-ul să achite costul sistemului THAAD nu reprezintă politica oficială a Statelor Unite, lucru cel puţin ciudat, dat fiind faptul că preşedintele este cel ce decide politica externă a ţării. Declaraţiile lui McMaster se pare că l-au iritat pe Donald Trump, acesta din urmă reproşându-i generalului în termeni duri faptul că îi subminează poziţia.

„Oficiali ai administraţiei mi-au spus că Trump a folosit un ton ridicat într-o conversaţie cu McMaster, pe care l-a acuzat că-i subminează eforturile de a-i convinge pe sud-coreeni să plătească echipamentul militar. Acesta nu a fost un incident izolat. Trump s-a plâns în faţa lui McMaster în timpul întrunirilor de securitate că acesta din urmă îi subminează politicile. Ca urmare, preşedintele îi oferă din ce în ce mai puţină atenţie generalului, refuzându-i acestuia cererile de a-l informa înaintea unor conferinţe de presă”, scrie jurnalistul american.

Un alt conflict dintre cei doi, susţine editorialistul de la Bloomberg, a avut loc cu ocazia unui important discurs al preşedintelui Trump în faţa camerelor reunite ale Congresului. McMaster ar fi cerut insistent ca preşedintele să nu utilizeze expresia „terorism islamic radical”. Nu doar că această formulare a rămas în discursul preşedintelui, dar dl. Trump, în discursul său, a accentuat fiecare cuvânt: Terorism. Islamic. Radical. 

Articolul publicat de Bloomberg pare a fi susţinut şi de faptul că în cadrul recentei întâlniri cu premierul australian, McMaster nici măcar nu a fost invitat să participe.

În plus, conform unor surse din interiorul administraţiei de la Casa Albă, preşedintele Trump a avut o întrevedere săptămâna trecută cu fostul ambasador la ONU, dl. John Bolton - unul din arhitecţii intervenţiei din Irak, căruia i-ar fi propus să ocupe funcţia de adjunct al lui McMaster.

Concluzia comentatorilor de peste ocean asupra acestor revelaţii pare a fi aceea că „preşedintele Trump nu agreează opiniile critice - în special din partea celor care i-ar lăsa de înţeles că acesta greşeşte în anumite privinţe. Unul dintre cei mai respectaţi ofiţeri ai armatei americane s-ar putea afla pe lista neagră a preşedintelui Trump pentru simplul fapt că îi oferă acestuia o opinie informată şi că nu este un ideolog extremist”.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite