SUA rescriu hărţile, din corectitudine politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numele localităţii Intercourse („act sexual“) a scăpat până acum
Numele localităţii Intercourse („act sexual“) a scăpat până acum

Americanii au ajuns să îşi „redeseneze” hărţile, de dragul corectitudinii politice. Astfel, după ce, timp de mai bine de un secol, muntele „Negrohead” („cap de negru”) a dominat peisajul de la nord de Malibu, oferind privelişti de neuitat iubitorilor de alpinism, el a fost „ras” în urmă cu câteva zile.

Săptămâna trecută, dintr-o singură „lovitură" de pix a birocraţilor, numele a dispărut pentru totdeauna de pe hărţi, relatează „The Independent". Masivul va fi cunoscut drept „Muntele Ballard", în cinstea unui sclav de culoare - John Ballard - unul dintre primii care s-au aşezat la poalele muntelui, în 1880, după ce a fugit din Los Angeles pentru a scăpa de persecuţiile poliţiştilor segregaţionişti.

Decizia, deşi a corectat în ochii unora dintre americani o nedreptate rasială, nu a fost privită cu ochi buni de restul populaţiei.

Negrohead Mountain este doar un exemplu dintr-un lung şir de „corecţii" aplicate unor nume ce fac parte deja din patrimoniul american. Însă înlocuirea unor denumiri mai „colorate" cu variante „acceptabile" sacrifică moştenirea unei întregi naţiuni pe altarul corectitudinii politice, se tem istoricii.

Mount Diablo, vizat şi el

Şi în San Francisco, de pildă, consiliul municipal a încercat să schimbe denumirea Mount Diablo (termenul spaniol pentru „diavol") State Park în Mount Reagan State Park, după ce o grupare de activişti creştini a reclamat că numele este ofensator pentru cetăţenii mai religioşi. Modificarea a fost totuşi respinsă, la presiunea a 70.000 de oameni care au protestat prin intermediul Facebook. În ultimii ani totuşi, nouă state americane au adoptat, sub presiunea diferitelor grupări, legi pentru a interzice nume considerate „ofensatoare".

South Dakota a interzis ca denumirile date locurilor să aducă vreo ofensă minorităţilor. După adoptarea legii, Lacul Squaw (termen peiorativ la adresa femeii indience native) a devenit Lacul Serenity. Mai sunt însă câteva nume care supravieţuiesc politicienilor: Hell („iad") din Michigan, Intercourse („act sexual") din Pennsylvania şi Crappo („de rahat") din Maryland.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite