SUA au informat Rusia că sala de concerte Crocus Hall este o potențială țintă pentru un atac terorist, potrivit WP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA au informat Rusia că sala de concerte Crocus Hall de la periferia Moscovei este o posibilă țintă pentru un atac terorist cu mai de două săptămâni înainte de masacrul care a făcut 144 de victime, potrivit unor oficiali americani citați de publicația „The Washington Post”

Atacatorii au incendiat acoperișul înainte să fugă FOTO AFP
Atacatorii au incendiat acoperișul înainte să fugă FOTO AFP

Un avertisment atât de specific evidențiază încrederea Washingtonului că Statul Islamic (SI) pregătea un atentat important și contrazice direct afirmațiile Moscovei potrivit cărora avertismentele americane au fost prea generale astfel că nu le-au fost de fapt de ajutor să-l prevină.

Ramura SI din Afganistan, ISIS-K, a revendicat acest atac terorist, cel mai sângeros din ultimii 20 de ani comis în Rusia. Oficialii americani au declarat public la scurt timp că această grupare poartă unica responsabilitate. Totuși, președintele rus Vladimir Putin a încercat de la bun început să arunce vina pe Ucraina.

De altfel, liderul rus a respins public avertismentele SUA cu doar trei zile înainte de atacul din 22 martie, calificându-le drept „șantaj pur” și încercări de „intimidare și destabilizare a societății noastre”.

„Le cunoașteți foarte bine, așa că nu voi intra în detalii în acest moment”, le spunea Putin oficialilor din FSB la 19 martie, potrivit unei transcrieri oficiale a Kremlinului, observând că și „regimul neonazist de la Kiev” a trecut la „tactici teroriste”, între care „tentative de a recruta” pentru a viza „infrastructura critică și spațiile publice din Rusia”.

Oficialii americani la curent cu informațiile pe care Washingtonul le-a împărtășit Moscovei au vorbit sub rezerva anonimatului având în vedere natura sensibilă a conversațiilor și informațiilor. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate (NSC) a refuzat să comenteze. Anterior, NSC a admis că SUA au transmis informații „cu privire un atac terorist planificat la Moscova”, dar nu a precizat că sala Crocus ar fi fost menționată drept potențială țintă.

Serghei Narîșkin, șeful Serviciului rus de Informații Externe, a declarat reporterilor că informațiile furnizare de Statele Unite au fost mult „prea generale și nu ne-au permis să îi identificăm pe deplin pe cei care au comis aceste crime teribile”, potrivit agenției de stat Interfax.

Narîșkin a subliniat că Rusia a acționat în lumina informațiilor americane, și „a luat măsurile adecvate pentru a preveni” un astfel de atac.

Publicația americană notează că, în pofida acestor declarații, presa rusă a scris că unitățile specializate ale poliției au sosit la mai bine de o oră de când teroriștii au început să tragă asupra spectatorilor, și au așteptat peste 30 de minute înainte de a intra în clădire, ceea ce le-a permis atacatorilor să fugă chiar cu mașina cu care veniseră.

SUA a avertizat Rusia pe 6 martie

Cu toate că Washingtonul împărtășește în mod normal informații cu privire la posibile atacuri teroriste cu alte țări aflate la risc, în conformitate cu politica americană cunoscută ca „datoria de a avertiza”, este totuși neobișnuit să furnizeze detalii despre ținte specifice unui adversar, pentru a nu expune metodele SUA sau sursele umane, au explicat oficiali și experți.

La 7 martie, Ambasada SUA anunțau public că „monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente de a viza adunări mari la Moscova, inclusiv concerte” , și că îi pe sfătuiește cetățenii americani din Rusia „să evite adunările mari în următoarele 48 de ore".

SUA au informat Rusia cu o zi înainte de acest avertisment public, au dezvăluit pentru Washington Post persoane la curent cu această chestiune. La rândul său, Narîșkin a precizat că „agențiile de informații americane” au transmis informațiile către FSB, serviciul federal de securitate al Rusiei.

În pofida absenței evidente a măsurilor eficiente de siguranță în ziua concertului de la Crocus Hall, există totuși indicii că guvernul rus, cel puțin inițial, a luat în serios avertismentul Washingtonului. De pildă, la o zi după ce Moscova l-a primit, FSB a anunțat că a dejucat un atac plănuit de SI asupra unei sinagogi din Moscova.

„Am fost avertizați că ar putea avea loc atacuri teroriste și am fost instruiți cu privire la ce să facem și unde să ducem oamenii”, a spus pentru presa rusă Islam Khalilov, în vârstă de 15 ani, care lucra ca garderobier în seara atacului, precizând că au fost sporite controalele de securitate.

Este posibil ca, ulterior, serviciile de securitate rusești, văzând că nu se întâmplă nimic, să fi presupus că SUA s-au înșelat și au lăsat garda jos, au speculat oficialii americani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite