Statul american care legiferează protecţia juridică a medicilor care facilitează avorturi oriunde în SUA: „Avem o obligație morală“

0
Publicat:

Legislativul statului american New York a adoptat marţi o lege pentru protecţia juridică a medicilor care prescriu şi trimit medicaţie pentru avorturi în alte state, unde avortul este interzis, informează AFP.

avort

Noul act normativ mai trebuie promulgat de guvernatoarea statului, Kathy Hochul, care este democrată - la fel ca majoritatea legislativului - şi s-a pronunţat deja în favoarea protejării medicilor, conform Agerpres.

"Avem obligaţia morală de a ajuta femeile din întreaga ţară să îşi păstreze libertatea corpului, prin protejarea medicilor din statul New York împotriva acţiunilor în justiţie ale extremiştilor anti-avort", a declarat într-un comunicat Carl Heastie, liderul adunării statului, camera inferioară a legislativului newyorkez.

Concret, legea permite protecţia juridică pe teritoriul statului a medicilor de acolo care ar putea fi puşi sub acuzare în alte state americane, unde sunt în vigoare restricţii sau interdicţii referitoare la avort.

Medicii newyorkezi ar putea fi acuzaţi că au permis un avort acordând consultaţii la distanţă şi expediind pilule pentru întreruperea sarcinii.

La un an după ce Curtea Supremă a desfiinţat la nivel federal dreptul la avort, acordând din nou fiecărui stat libertatea de a legifera în această privinţă, SUA sunt împărţite în tabere adverse: circa 20 de state, în special din sud şi centru, au interzis sau au restricţionat drastic întreruperile de sarcină, în timp ce statele de pe coastele de vest şi de est au adoptat noi garanţii care permit fiecărei femei să decidă asupra aducerii pe lume a unui copil.

Statele Washnigton, Massachussets, Colorado şi Vermont au adoptat deja legi pentru protecţia medicilor, însă măsura decisă în New York ar putea avea mai multe consecinţe, după ce mai mulţi doctori au anunţat deja că vor trimite medicamente pacientelor din alte state.

Un astfel de medic este Linda Prine, fondatoarea unui post telefonic de urgenţă pentru astfel de cazuri, disponibil în întreaga ţară, cu care AFP a discutat recent. Ea ar putea fi una din beneficiarele noii legislaţii şi a afirmat că după sentinţa Curţii Supreme numărul de apeluri primite a crescut "enorm".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite