ONU, îndemnată să intervină în SUA pentru respectarea dreptului la avort

0
Publicat:

Cele mai importante organizații pentru drepturile omului solicită Națiunilor Unite să intervină în SUA pentru a stopa „distrugerea dreptului la avort”, relatează The Guardian.

Scrisoarea trimisă a fost adresată mai multor agenții și oficiali ai ONU. foto Shutterstock (Arhivă)
Scrisoarea trimisă a fost adresată mai multor agenții și oficiali ai ONU. foto Shutterstock (Arhivă)

În scrisoare, cei aproape 200 de semnatari detaliază modul în care de la abrogarea dreptului constituțional la avort, în luna iunie a anului 2022, aproximativ 22 de milioane de femei și fete trăiesc în state în care accesul la avort este în prezent fie interzis, fie inaccesibil. 

Printre semnatari se numără Global Justice Center, Pregnancy Justice, Amnesty International și Human Rights Watch.  

Restricțiile privind avortul, notează semnatarii, le împiedică pe femei să ia hotărâri legate de propriul corp și este un atac la „demnitatea și egalitatea persoanelor care rămân însărcinate”. 

De asemenea, în scrisoare este menționat și faptul că abrogarea dreptului constituțional la avort contravine obligațiilor internaționale ale SUA în calitate de membru ONU. Țările membre sunt obligate să protejeze și să susțină dreptul la viață, sănătate, intimitate, libertate și securitate.  

Rolul de lider al SUA pe scena mondială nu scutește țara de aceste obligații, a afirmat un reprezentant al Global Justice Cente. 

SUA trebuie să fie pedepsite pe scena mondială pentru tratamentul aplicat femeilor, fetelor și altor persoane care pot rămâne însărcinate - amploarea și intensitatea încălcărilor drepturilor omului pe care SUA le provoacă populației sale sunt aproape de neînțeles în acest moment", a afirmat Christine Ryan, director juridic al Global Justice Center. 

„Este o ironie tragică faptul că Guvernul SUA foloseşte limbajul drepturilor omului pentru a condamna abuzurile statale împotriva cetăţenilor altor ţări, fie că vorbim de Iran sau Belarus. Aceste norme trebuie aplicate şi acasă. Pentru mult prea mult timp SUA au reuşit să evite o examinare internaţională", a mai precizat Ryan. 

Autorii susțin că îngrădirea dreptului la avort în SUA este în concordanță cu istoria țării care devalorizează viața femeilor de culoare, care sunt cel mai grav afectate de restricțiile privind avortul. 

„Suferințe fizice și psihice”

Hotărârea Dobbs a împins SUA și mai departe de obligațiile sale privind drepturile omului, inclusiv obligația de a asigura accesul la avort și de a elimina rasismul și discriminarea”, a afirmat Annerieke Smaak Daniel, cercetător în domeniul drepturilor femeilor la Human Rights Watch. 

Scrisoarea trimisă joi a fost adresată mai multor agenții și oficiali ai ONU, inclusiv Grupului de lucru privind discriminarea împotriva femeilor și fetelor. 

În document, semnatarii solicită oficialilor ONU să înștiințeze SUA cu privire la aceste încălcări, să realizeze inspecții în această țară și să ceară Guvernului să își respecte obligațiile internaționale inerente unui stat membru ONU. 

Semnatarii scrisorii enumeră acțiunile anterioare ale Comitetului ONU pentru Drepturile Omului privind accesul la avort în țări precum Irlanda și El Salvador. Aceștia notează că ONU a stabilit deja că interzicerea dreptului la avort poate provoca „suferințe fizice și psihice atât de severe în intensitate încât echivalează cu tortura”. 

Totodată, scrisoarea cuprinde exemple condamnabile, spre exemplu: cazul unei paciente din Wisconsin care a fost lăsată să sângereze acasă timp de zece zile după un avort spontan.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite