Statele Unite: reuniune confidenţială a serviciilor secrete şi responsabililor electorali. Cum răspunde Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Responsabilii electorali din cele 50 de state americane se vor întâlni în cursul acestui sfârşit de săptămână cu reprezentanţi ai serviciilor secrete şi de securitate, obiectivul reuniunii fiind alegerile de la mijloc de mandat, programate în noiembrie anul curent, şi posibilul amestec al Rusiei în influenţarea acestui scrutin.

Participanţii la această reuniune nu vor avea voie să dea detalii despre conţinutul discuţiilor, întrucât acestea vor fi confidenţiale, a precizat joi Biroul Directorului Serviciului Naţional de Informaţii (ODNI).

Reprezentanţi ai ODNI, Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi Departamentului pentru Securitate Internă vor prezenta exemple cu tentative recente de interferenţă în sistemul electoral american, spun surse apropiate dosarului. Totodată, responsabilii electorali vor primi sfaturi utile pentru a contracara eventuale noi acţiuni de acest gen.

Şeful serviciilor secrete americane, Dan Coats, a anunţat în cursul acestei săptămâni că unele entităţi străine intenţionează să se amestece în alegerile programate pentru anul curent în Statele Unite. El a afirmat că a văzut probe de dovezi că Rusia este una dintre aceste entităţi.

„Sincer, Statele Unite sunt atacate“, a avertizat Coats în faţa unei comisii a Senatului american.

Statul rus se află deja în centrul unor acuzaţii cu privire la influenţarea ultimului scrutin prezidenţial din Statele Unite. Potrivit serviciilor americane, Kremlinul s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016 pentru a-l ajuta pe Donald Trump să o învingă pe democrata Hillary Clinton, acuzaţie contestată atât de candidatul republican devenit preşedinte, cât şi de puterea de la Moscova.

O anchetă în acest sens este efectuată în prezent de procurorul special Robert Mueller.

Bannon, audiat timp de 20 de ore de Mueller

Ultima persoană audiată de către Mueller este Steve Bannon, fostul strateg al lui Donald Trump.

Mueller şi Bannon s-au întâlnit de două ori în cursul acestei săptămâni, iar audierile au durat circa 20 de ore, conform BBC.

Echipa lui Mueller îl suspectează pe Bannon că deţine informaţii cruciale despre administraţia Trump, inclusiv detalii despre motivele pentru care preşedintele american l-a concediat pe fostul director al FBI, James Comey, transmite postul BBC, preluat de news.ro.

Comey a declarat anterior că „nu are nicio îndoială” că a fost concediat de Trump pentru a influenţa investigaţia legată de Rusia, acuzaţie negată de Casa Albă.

O sursă apropiată dosarului a declarat pentru Associated Press că Bannon a răspuns la toate întrebările care i-au fost puse de către Mueller.

Investigaţia lui Mueller se desfăşoară în paralel cu alte patru similare coordonate de politicieni din Congresul american.

Moscova răspunde cu aceeaşi armă

Rusia acuză la rândul ei statele occidentale de amestec în alegerile sale prezidenţiale şi susţine că are dovezi.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus în cadrul unei conferinţe de presă că Moscova are dovezi cu privire la „interferenţele distructive ale unor ţări occidentale“ în afacerile sale interne înainte de scrutinul din 18 martie.

Rusia le-a transmis ţărilor europene că „astfel de activităţi trebuie să se oprească“, a insistat Zaharova.

„Dacă nu se vor opri, va trebui să răspundem dur“, a adăugat ea.

Rusia neagă că s-a amestecat vreodată în procesele electorale din alte ţări, considerând drept „fantezii” acuzaţiile în acest sens formulate la adresa sa.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite