Statele Unite retrag un diplomat de la ambasada din India, pe fondul unui scandal diplomatic
0Statele Unite ale Americii au decis să retragă un oficial din cadrul ambasadei din New Delhi, după ce autorităţile indiene au cerut acest lucru din cauza unui scandal diplomatic, informează AFP.
Departamentul de Stat american a precizat că regretă incidentul şi îşi pune speranţa că acţiunea luată va duce la închiderea cazului.
Purtătorul de cuvânt Jen Psaki a declarat că regretă nevoia de a expulza un om din cadrul personalului american diplomatic.
„Regretăm profund că autorităţile indiene au considerat necesară această măsură. Este o perioadă dificilă în relaţia SUA-India. Sperăm că odată finalizat acest dosar, relaţiile se vor îmbunătăţi semnificativ”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Scandalul a izbucnit după ce diplomatul indian Devyani Khobragade a fost arestată la New York în baza unor acuzaţii de fraudă în ceea ce priveşte regimul vizelor. Diplomatul a fost rugat să părăsească teritoriul Statelor Unite, aceasta ajungând în cursul zilei de vineri în India.
De asemenea, Departamentul de Stat american a precizat că îşi doreşte ca India să dezvolte mai multe relaţii constructive cu Statele Unite.
Diplomatul Devyani Khobragade a negat de fiecare data acuzaţiile care i s-au adus în urma unei plângeri iniţiate de o femeie de serviciu a acesteia, Sangeeta Richard. Aceasta a acuzat-o pe Devyani Khobragade de furt şi tentativă de şantaj.
Săptămâna trecută un tribunal federal american din Manhattan a pus-o sub acuzare, însă de asemenea i-a fost acordată imunitate de către oficialii americani.
Unele surse notează că diplomatul indian ar putea fi primit ca un erou în India, unde câteva partide politice şi-ar dori să o propună pentru diverse funcţii în cadrul alegerilor din mai. Totuşi,ministerul de Externe a Indiei a precizat că îi va oferi „o nouă misiune” în New Delhi.
Citeşte şi:
Femeile din India contribuie la realizarea unei hărţi a abuzurilor sexuale
Un grup de activişti din India a creat o hartă virtuală şi interactivă a zonelor de risc pentru femei, unde utilizatoarele îşi pot înregistra mărturiile sub protecţia anonimităţii, iar cazurile pot fi preluate de autorităţi pentru investigaţii amănunţite. Proiectul a fost lansat la scurt timp după incidentul tragic al studentei din Delhi, violată de un grup de bărbaţi.
Curtea Supremă din India interzice din nou relaţiile între homosexuali
Curtea Supremă de Justiţie din India a aprobat o lege care incriminează relaţiile între homosexuali, deşi contrazice o hotărâre judecătorească din 2009. Decizia a fost primită cu entuziasm de către unele grupuri politice, sociale şi religioase, în timp ce susţinătorii drepturilor minorităţilor sexuale au promis că vor interveni pentru a-i determina pe magistraţi să reevalueze decizia.
Mătura e semnul electoral al unui partid din India, care se numeşte Aam Aadmi Party (AAP), adică Partidul Omului Obişnuit. Obţinând o treime din voturile exprimate la alegerile regionale din Delhi, AAP a zdruncinat bazele unui sistem politic în cadrul căruia Partidul Congresului se confruntă cu dreapta naţionalistă grupată în BJP (Bharatiya Janata Party).