Israelul cere Olandei să nu accepte boicotul asupra băncilor israeliene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Israelul cere Olandei să nu accepte boicotul asupra băncilor israeliene. FOTO: Arhivă Adevărul
Israelul cere Olandei să nu accepte boicotul asupra băncilor israeliene. FOTO: Arhivă Adevărul

Statul israelian a cerut, vineri, autorităţilor de la Haga să se declare împotriva deciziei fondului de pensii olandez PGGM de a boicota cinci bănci israeliene din pricina activităţilor pe care le desfăşoară în colonii, informează AFP.

Anunţul a fost făcut de Ministerul israelian de Externe, care a decis în contextul tensiunilor prezente să-l convoace şi pe ambasadorul Olandei în Israel, Caspar Veldkap, pentru a oferi unele precizări.

„Directorul general adjunct pentru Afaceri Europene al Ministerului de Externe, Raphael Schutz, i-a comunicat ambasadorului olandez că decizia fondului de pensii PGGM de a boicota statul israelian este cu totul inacceptabilă”, se arată în comunicatul oferit de Ministerul israelian de Externe.

Recent, fondul de pensii PGGM a anunţat că va sista colaborarea cu o serie de cinci bănci israeliene din pricina activităţilor pe care le desfăşoară în coloniile guvernului de la Ierusalim.

PGGM este un fond de pensii care se ocupă de tranzacţionarea a circa 153 de miliarde de euro. Măsura companiei olandeze vine după ce o altă firmă din Haga, mai precis compania de apă potabilă „Vitalis”, a decis să întrerupă colaborarea cu o firmă de distribuţie a apei israeliană, motivând tensiuni politice.

Recent, un membru al Parlamentului olandez a condamnat decizia fondului de pensii de a renunţa la colaborarea cu băncile israeliene. Politicianul olandez Kees Van Der Staaij, după o vizită de patru zile în Israel, a declarat pentru „The Jerusalem Post” că încurajează Ministerul de Externe al Olandei să aibă o poziţie puternică împotriva boicotului. De asemenea, oficialul olandez mai cere şi o dezbatere în Parlament cu privire la această problemă.

De cele mai multe ori, refuzul de a participa la activităţi în coloniile din teritoriul palestinian provoacă îngrijorări Israelului. De curând, Uniunea Europeană a hotărât să nu mai colaboreze cu instituţiile şi firmele israeliene care au activităţi în teritoriile ocupate.


Citeşte şi:

Israelul a inaugurat un monument în onoarea homosexualilor evrei, victime ale Holocaustului

Capitala culturală şi financiară a Israelului, Tel Aviv, a dezvăluit vineri un monument construit pentru a-i onora pe evreii homosexuali care au fost persecutaţi de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Evenimentul a avut loc în prezenţa primarului oraşului şi a ambasadorului Germaniei în Israel.

Israelul anunţă construirea a peste 1.800 de noi locuinţe în colonii

Israelul a anunţat vineri construirea a peste 1.800 de noi locuinţe în coloniile din Ierusalismul de Est şi Cisiordania, în momentul în care secretarul de stat american John Kerry încearcă să obţină un proiect de acord între palestinieni şi israelieni, potrivit unui ONG israelian, relatează AFP.

Israelul vrea ca negocierile de pace cu palestinienii să fie prelungite dincolo de aprilie

Ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon, şi-a exprimat dorinţa, marţi, ca discuţiile de pace cu palestinienii să fie prelungite dincolo de aprilie, termenul-limită fixat iniţial, subliniind că discuţiile actuale vizează doar să ofere un cadru pentru negocierile finale.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite