Femeile din India contribuie la realizarea unei hărţi a abuzurilor sexuale
0
Un grup de activişti din India a creat o hartă virtuală şi interactivă a zonelor de risc pentru femei, unde utilizatoarele îşi pot înregistra mărturiile sub protecţia anonimităţii, iar cazurile pot fi preluate de autorităţi pentru investigaţii amănunţite. Proiectul a fost lansat la scurt timp după incidentul tragic al studentei din Delhi, violată de un grup de bărbaţi.
„Mergeam către facultate mea, în zona Dilsukhnagar
din oraşul Hyderabad (în sudul ţării). Am coborât din autobuz şi am mers
înainte. Deodată, câţiva bărbaţi au
apărut înaintea mea, iar alţii doi de-o parte şi de alta, foarte aproape de
mine, şi unul dintre ei m-a ciupit de sân”, a povestit o tânără din India pe
site-ul safecity.in.
Pagina online a fost creată de o echipă de patru femei şi bărbaţi pentru a încuraja femeile agresate sexual să vorbească despre experienţele lor şi pentru a înregistrarea şi de a ţine evidenţa cazurilor abuzive din oraşele Indiei.
„Am fost şocată. Nu puteam vorbi cu nimeni. Nu am putut spune nimic poliţiei, pentru că nu am văzut faţa bărbatului care m-a atins. Au mai avut loc cazuri asemănătoare în acea zonă”, şi-a continuat postarea tânăra, fără să-şi dea numele. Cazul ei a fost înregistrat pe harta interactivă a celor mai periculoase oraşe din India.
Scopul nostru a fost să-i facem conştienţi pe indieni de gesturi precum atingerile, pipăitul, invitaţiile sexuale, expunerile indecente şi aşa mai departe”, a explicat Surya Velamuri, una dintre fondatoarele site-ului.
Un viol la fiecare 20 de minute. Sau chiar mai des
India este o ţară cu mari probleme în rândul societăţii, unde condiţia femeii nu este respectată. Datele oficiale strânse de Biroului Naţional de Înregistrare a Infracţiunilor arată că are loc o agresiune sexuală la fiecare trei minute, iar un viol se petrece la fiecare 20 de minute. Iar aceste rezultate se bazează doar pe înregistrările oficiale; specialiştii sunt convinşi că India se confruntă cu o situaţie de amploare mai mare.
La aproape un an de la înfiinţare, Safecity.in a înregistrat în total 978 de cazuri, iar majoritatea covârşitoare a abuzurilor s-au petrecut în capitala New Delhi, unde au fost raportate 785 de plângeri.
Recent, echipa Safecity.in a încheiat un parteneriat cu poliţia din statul indian Goa, prin care femeile abuzate sexual pot depune o plângere formală la poliţie prin intermediul site-ului. Ulterior, autorităţile pot face mai multe cercetări pentru a găsi vinovaţii.
Un mare avantaj este opţiunea anonimităţii, mai ales în contextul în care femeile din India preferă să nu raporteze abuzurile de teama ruşinii sau a pedepselor. Cu toate acestea, în cazul în care incidentele sunt postate fără un nume real, autorităţile nu pot demara anchete deoarece nu au toate informaţiile.
O altă problemă este accesul limitat la internet. Într-o ţară cu 1,2 miliarde de locuitori, doar 130 de milioane de oameni au acces la internet.
-