Spionaj rusesc în CIA. Misterul agentului dublu care a scăpat, o poveste despre cum SUA au ratat învierea KGB şi a lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Robert Baer, un fost ofiţer de informaţii americane, a oferit detalii în noua sa carte despre un spion rus din interiorul CIA, care nu a fost identificat până în prezent şi care este considerat unul dintre cele mai importante cazuri de acest fel. Ar fi al patrulea spion rus descoperit în interiorul CIA în ultimele decenii, după ce alţi trei au fost identificaţi şi închişi.

Deşi războiul dintre Rusia şi Ucraina a declanşat un nou blocaj în relaţii dintre Statele Unite şi Federaţia Rusă, pentru unii veterani ai CIA şi FBI războaiele de spionaj care au debutat în timpul Războiului Rece nu s-au încheiat niciodată, relatează publicaţia americană The Intercept

În anii 1980 s-a descoperit că trei americani care spionau pentru Uniunea Sovietică şi care de fapt lucrau ca ofiţeri CIA şi FBI- Edward Lee Howard şi Aldrich Ames şi agentul FBI Robert Hanssen - au ajutat Moscova să identifice, să aresteze sau să execute majoritatea agenţilor sovietici care spionau în secret pentru Statele Unite. Ames şi Hanssen au fost în cele din urmă prinşi şi arestaţi, astăzi fiind în închisoarea federală, în timp ce Howard a dezertat la Moscova, unde a murit în 2002, arată sursa citată. 

Recent au apărut tot mai multe dovezi care arată că ar fi putut exista un al patrulea spion american care lucra pentru Rusia, dar care nu a fost niciodată prins şi care face parte din „cazul cel mare”. Fostul ofiţer CIA Robert Baer a dezvăluit în noua sa carte („The fourth man”), care urmează să fie publicată marţi, încercările de a-l descoperi pe „al patrulea bărbat”, un ofiţer CIA suspectat că ar spiona pentru Moscova. Deşi „vânătoarea” a început încă din anii 1990, nimeni nu a fost arestat sau acuzat vreodată.

„Au existat o mulţime de lucruri inexplicabile”

Primele informaţii despre posibilii spioni ruşi din CIA şi FBI au apărut încă din 1988, când un ofiţer KGB pe nume Alexander Zaporozhsky, dar care lucra pentru americani, a început să ofere indicii care dezvăluiau că KGB-ul avea spioni în interiorul serviciilor de informaţii americane, potrivit spuselor lui Robert Baer. La un moment dat, Zaporojski a sugerat că KGB-ul avea doi spioni, unul în CIA şi altul în cadrul FBI, deşi nu le ştia numele. Dovezile lui Zaporozhsky au condus în cele din urmă la Ames din cadrul CIA şi la Hanssen de la FBI, arată autorul, care îl descrie pe Zaporojski drept unul dintre cei mai importanţi spioni ruşi pe care CIA i-a avut vreodată. La un moment dat, Zaporozhsky a început să le spună oficialilor americani că mai exista încă un spion al Rusiei în interiorul CIA, despre care se credea că se afla mai sus în organizaţie decât precedentul spion, arată sursa citată.

Mai mulţi foşti oficiali CIA şi FBI au fost intervievaţi de către publicaţia americană, iar aceştia au susţinut că într-adevăr a existat un al patrulea spion rus în CIA. 

„Cred că există un al patrulea om şi multe lucruri indică acest lucru. Sunt mai multe lucruri despre care nu pot vorbi. Am sentimentul că există un al patrulea om”, a declarat Jim Milburn, un fost agent de contrainformaţii al FBI. 

„Absolut, a existat al patrulea om” a declarat şi John Lewis, fost director adjunct al FBI pentru securitate naţională, care a precizat că „au existat o mulţime de lucruri inexplicabile care nu puteau fi explicate de ceilalţi trei (spioni ruşi n.r.)”. 

Când au avut loc primele arestări

În 1994, Aldrich Ames a fost arestat şi acuzat de spionaj pentru Moscova, în mare parte datorită informaţiilor pe care le-a furnizat Zaporojski oficialilor americani, mai relatează sursa citată. După ce Ames a fost arestat, CIA a creat în secret o nouă echipă de contrainformaţii pentru a încerca să determine dacă au existat pierderi care nu au putut fi explicate de Ames sau Howard, spionul din interiorul CIA care dezertase la Moscova în 1985. În cele din urmă, echipa a ajuns la concluzia că mai există cel puţin doi spioni infiltraţi, iar unele dovezi l-au indicat pe Robert Hanssen, agentul FBI care a fost arestat în 2001.

În 1996, un ofiţer CIA sa întâlnit din nou cu Zaporozhsky, de data aceasta la Tbilisi, Georgia. Zaporozhsky le-a transmis ofiţerilor că serviciile de informaţii ruse au recrutat un alt ofiţer american din cadrul CIA, Harold Nicholson, pe care de altfel americanii l-au identificat şi arestat. Cu toate acestea, arată sursa citată, Nicholson nu lucrase niciodată în operaţiunile sovietice ale CIA şi aşadar a fost rapid exclus ca fiind „al patrulea om”.

„CIA era în întuneric la Moscova exact când Putin începea ascensiunea la putere”

„Povestea agentului dublu rus din CIA care a scăpat poate suna ca o afacere neterminată din Războiul Rece”, arată Baer în cartea sa. Autorul susţine că „misterul celui de-al patrulea om este mult mai semnificativ din punct de vedere istoric decât o poveste clasică de spionaj. Face parte din povestea complexă a modului în care America a ratat complet venirea lui Putin şi învierea KGB-ului.” De ce a „ratat” America venirea lui Vladimir Putin?

Publicaţia americană arată că în 1998 Zaporozhsky a fost readus în Statele Unite de către CIA, scos din Moscova împreună cu alţi agenţi despre care se credea că sunt în pericol şi susţine că, odată cu plecarea lui Zaporojski şi a celorlalţi agenţi ai săi, „CIA era în întuneric la Moscova exact când Putin începea ascensiunea la putere”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite