Sindromul Havana: Pentagonul lansează un program de testare a personalului diplomatic după „incidentele neexplicate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Pentagonul american lansează un program de screening medical pentru personalul diplomatic detaşat peste hotare şi familiile lor în încercarea de a da de capătul unor „incidente medicale neexplicate” care au afectat un număr de angajaţi guvernamentali atât peste graniţe, cât şi, mai recent, la Casa Albă.

Dezvăluirea privind aceste noi investigaţii sub forma unor teste standard a venit de la oficiali informaţi cu privire la notele interne ale Departamentului de Stat . SUA încearcă de cinci ani să explice aşa-numitul sindrom Havana constând într-o plajă largă de simptome, dar în principal ameţeală, vertij şi dureri de cap persistente, care, în anumite cazuri, au produs leziuni cerebrale similare unor traumatisme. Cei mai afectaţi de aceste incidente au fost diplomaţii americani din Cuba. Recent, au fost semnalate cazuri ale unor oficiali de securitate de la Casa Albă. Oficialii au păreri împărţite privind natura acestor incidente şi cine se află în spatele lor, unii suspectând atacuri din partea Rusiei, alţii argumentând că au nevoie de mai multe dovezi înainte de a putea trage concluzii, relatează Foreign Policy.

Programul pilot, ce va fi implementat de Biroul de Servicii Medicale al Pentagonului, a fost anunţat printr-un email intern trimis de Brian McKeon, secretar adjunct la departamentul de management şi resurse.

Testele medicale vor cuprinde examinări ale vederii, auzului şi analize de sânge şi vor fi efectuate pe bază voluntară înainte de preluarea posturilor diplomatice peste hotare.

Astfel SUA speră să afle mai multe despre existenţa şi impactul asupra sănătăţii al acestor presupuse atacuri.

„Obiectul acestui Program de Screening de Bază este dezvoltarea unei abordări standard pentru evaluarea incidentelor medicale neexplicate. Dacă cineva va experimenta ceva de acest fel, testarea se poate repeta în scopul evaluării incidentului şi al comparării datelor înainte şi după incident. Informaţiile vor fi de natură să sprijine ancheta Departamentului de Stat privind posibile cauze şi să informeze tratamentul celor afectaţi”, se arată în emailul intern dezvăluit de Politico şi consultat de Foreign Policy.

În luna martie a acestui an, Pamela Spratlen, diplomat de carieră şi fost ambasador al SUA în Uzbekistan şi Kirghizstan, a fost numită în fruntea eforturilor de răspuns al Departamentului de Stat american la aceste incidente cu impact asupra sănătăţii personalului american.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat,  Ned Price, nu a dorit să comenteze aceste note interne lămurind însă că Spratlen lucrează „ în strânsă coordonare cu liderii Departamentului astfel încât să sprijine angajaţii în contextul încercării noastre de a determina cauza acestor incidente şi furnizării de asistenţă celor afectaţi de ele”.

Pentagonul anchetează posibile atacuri energetice ale Rusiei asupra militarilor americani din Siria. Similaritatea cu „Sindromul Havana”

SUA anchetează posibile atacuri energetice asupra unor oficiali de la Casa Albă. Senatul cere declasificarea informaţiilor despre „sindromul Havana”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite