Pentagonul anchetează posibile atacuri energetice ale Rusiei asupra militarilor americani din Siria. Similaritatea cu „Sindromul Havana”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Pentagonul a investigat presupuse atacuri energetice asupra soldaţilor americani din Siria şi a informat Congresul despre acestea menţionând implicarea probabilă a Rusiei, a dezvăluit Politico citând două surse cu informaţii directe. Potrivit unor foşti oficiali ai securităţii naţionale,  Departamentul Apărării din SUA anchetează de anul trecut aceste incidente şi altele vizând personal american de peste hotare.

 Pentagonul a informat la începutul acestui an Congresul în scris şi verbal despre o investigaţie a sa cu privire la atacuri energetice asupra personalului american, iar notele au făcut referire la incidente vizând soldaţii americani din Siria. În toamna lui 2020, câţiva soldaţi au dezvoltat simptome similare gripei, au dezvăluit două persoane familiare cu ancheta.

Pentagonul nu a dorit să comenteze.

Potrivit unor foşti oficiali de securitate naţională, implicaţi direct în efort, Pentagonul a lansat o investigaţie asupra atacurilor energetice ale Rusiei care au vizat personal american -diplomatic şi posibil militar.

Din 2016, circa 50 de oficiali americani au raportat simptome ale unei afecţiuni necunoscute numită „Sindromul Havana”, şi anume ţiuit şi presiune în urechi, pierdere a auzului şi echilibrului, oboseală şi dureri de cap. Unii diplomaţi au rămas cu leziuni cerebrale permanente.

Incidentele asociate „Sindromului Havana” sunt bine documentate, inclusiv de către CIA, care a înfiinţat un grup operativ separat pentru anchetarea lor. Însă până acum nu s-a ştiut nimic despre presupuse atacuri asupra trupelor americane din Siria.

Circumstanţele acestor atacuri nu au putut fi lămurite, întrucât există dificultăţi importante în a identifica precis ţara sau dispozitivele utilizate - arme cu microunde, frecvenţe radio înalte sau arme cu fascicul de particule.

Un raport comandat de Departamentul de Stat şi publicat în decembrie a indicat utilizarea „energiei direcţionate pulsate a frecvenţelor radio” ca o o cauză probabilă a incidentelor asociate sindromului Havana.

Investigaţia a implicat discuţii cu Consiliul de Securitate Naţională, CIA, Departamentul de Stat şi Informaţiile Naţionale, au spus foşti oficiali de securitate care au participat la ele.

Gangul celor Opt, congresmenii ce primesc informări strict secrete, au fost notificaţi în legătură cu atacuri cu energie direcţionată asupra militarilor din Siria suspectate a proveni din Rusia. Comitetul Serviciilor Armate din Senat a fost de asemenea informat, spun două surse cu cunoaştere directă a chestiunii.

Au fost vizaţi militarii americani din Siria?

Politico a întrebat congresmenii care au primit informările despre natura atacurilor cu energie direcţionată şi dacă există similarităţi cu cele din Cuba. Aceştia eu evitat să facă paralele directe.

„Ce ştiu este că urmează să discutăm, să fim informaţi despre asta - informaţiile vor fi confidenţiale. Aşa că să aşteptăm să vedem despre ce e vorba”, spune senatorul de Oklahoma Jim Inhofe, republican, membru în comisia Serviciilor Armate.

„Cred că e o întrebare la care trebuie să primim răspuns. În afară de asta, am văzut cu toţii unele dintre atacuri asupra facilităţilor diplomatice. Nu aş vrea să conectez cele două tipuri de incidente, dar, încă o dată, nu pot face comentarii în privinţa acestor lucruri”, spune senatorul  Marco Rubio, vicepreşedintele Comisiei de informaţii din Senat.

Deşi Pentagonul a deschis o investigaţie cu privire aceste atacuri şi oficialii apărării cred că Rusia este responsabilă pentru ele, o atribuire formală a responsabilităţii se loveşte de dificultăţi în primul rând din pricina naturii simptomelor ce pot avea şi alte cauze. O altă provocare majoră are legătură cu urmărirea dispozitivelor de multe ori minuscule şi portabile.

Un fost oficial de securitate naţională a declarat pentru Politico că oficialii apărării au avut suspiciunea unui astfel de atac asupra unui ofiţer de marină din Siria, dar o anchetă a Pentagonului a concluzionat că acesta suferise o intoxicaţie.

Jeffrey Lewis, profesor la Institutul Middlebury, specializat în probleme de tehnologie şi securitate naţională, a explicat: „Problema este - cum cred că ne-am convins după ce am văzut în ambasada din Cuba, dar şi istorii similare apărute de-a lungul anilor - că este deosebit de dificil să determinăm cauza acestor îmbolnăviri dacă nu găsim o armă sau mijloace tehnice prin care să aflăm dacă avem o sursă de energie direcţionată care ia la ţintă un anumit loc”.

„Nu am reuşit să ne facem o idee despre ce se întâmplă la ambasada din Cuba. Cei de acolo au raportat simptome ani la rând şi încă ne întrebăm: au fost ţintele cuiva? Este vorba de un soi de echipament de ascultare care-i afectează? Nu putem şti”, a adăugat el.

Phil Coyle, fostul director al Biroului pentru Teste Operaţionale şi Evaluare la Pentagon a avertizat că e nevoie de prudenţă în interpretarea acestor informaţii.

„Mi se pare destul de nerealist - ceva mult mai dificil decât folosirea bombelor şi gloanţelor pentru uciderea americanilor. Avantajul unei arme imaginare este că probabil nu va putea fi atribuită cuiva anume. Nimeni nu va fi în măsură să-şi dea seama , iar asta presupun că e şi situaţia pe care o descrieţi din Siria. Tot ce ştim este că acei soldaţi au început să se simtă rău. Şi cum nu putem determina dacă e intoxicaţie sau altceva, nu putem da vina pe ruşi. De altfel, asta a fost şi una din problemele din Cuba”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite