Șeful Pentagonului le cere aliaţilor 5% din PIB pentru apărare. „Lumea este norocoasă că-l are pe Trump... Trebuie să facem NATO din nou măreață”
0Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a reluat cerinţa preşedintelui american pentru ţările membre NATO să crească la 5% din PIB cheltuielile pentru apărare şi a declarat, parafrazându-l pe Donalt Trump că „Trebuie să facem din nou NATO măreață”.
![Pete Hegseth vrea să facă NATO din nou măreaţă. Foto Facebook](https://cdn.adh.reperio.news/image-c/c5db833c-b741-4c50-98d1-226e0c456a45/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Statele Unite transmit, prin vocea şefului Pentagonului, un mesaj ferm Consiliului miniştrilor Apărării NATO, care se desfăşoară joi astăzi la Bruxelles, şi anume acela că aliaţii europeni trebuie să-şi suplimenteze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB.
Oficialul american a subliniat că Statele Unite au avut întotdeauna o contribuţie majoritară, dar a venit vremea ca şi restul statelor membre NATO să dea 5% din PIB pentru apărare, un procent cu mult peste cei 2% conveniţi anterior, pe care mulţi membri nu îl cheltuie încă.
„Trebuie să cheltuiţi pentru siguranţa dumneavoastră, pentru siguranţa continentului dumneavoastră”, a precizat Pete Hegseth.
Deşi SUA rămâne angajată în NATO, este „imperativ” ca aliaţii să-şi crească efortul financiar împotriva „maşinăriei de război ruseşti”, în condiţiile în care SUA au cheltuit peste 300 de miliarde de dolari pentru stabilizarea frontului după agresiunea Rusiei, a mai punctat şeful de la Pentagon.
„NATO este o alianță extraordinară, cea mai de succes alianță de apărare din istorie, dar pentru a rezista în viitor, partenerii noștri trebuie să facă mult mai mult pentru apărarea Europei. Trebuie să facem din nou NATO măreață”, a preluat secretarul american al Apărării un alt slogan al preşedintelui Donald Trump.
În ceea ce priveşte relaţia cu Europa, Hegseth susţine că „ SUA sunt alături de voi”, dar europenii „nu pot avea pretenția de a fi garantul permanent” al păcii, ci trebuie să facă un pas înainte.
„Ne-am dori să putem conduce peste tot în orice moment. Vom fi solidari cu aliații și partenerii și îi vom încuraja pe toți să investească pentru a avea multiplicarea forței a ceea ce reprezentăm. Dar acest lucru necesită discuţii realiste”, a reluat el ideea de suplimentare a cheltuielilor pentru apărare.
Ucraina nu va fi exclusă de la negocierile de pace
Oficialul american a ţinut, de asemenea, să răspundă şi acuzaţiei că SUA ar trăda Ucraina și pe soldații săi de pe front, după ce preşedintele american a declarat că urmează să se întâlnească în viitorul apropiat cu Vladimir Putin pentru a negocia pacea în Ucraina.
„Lumea este norocoasă că-l are pe Trump acum și el e singurul care poate să aducă părțile împreună la discuții”, a mai spus Pete Hegseth.
Întrebat dacă poate garanta că nu va fi impus niciun acord Ucrainei, acesta a răspuns că „nu este, în cele din urmă, decizia mea”, deoarece discuțiile vor fi conduse de Donald Trump, dar a subliniat că președintele american a vorbit atât cu Putin, cât și cu Zelensky și „orice negociere... va fi purtată cu amândoi”.