Recordul de temperatură, depășit în Oceanul Atlantic de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apele Oceanului Atlantic de Nord au depășit recordul de temperatură, potrivit datelor preliminare publicate de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA, ale cărei înregistrări au început în anii 1980, conform Agerpres.

Curente oceanice FOTO: Shutterstock
Curente oceanice FOTO: Shutterstock

''Potrivit analizei noastre, temperatura medie record a apei de suprafaţă în Atlanticul de Nord este de 24,9°C şi a fost observată la 26 iulie'', a declarat pentru AFP Xungang Yin, cercetător la Centrele naţionale pentru informaţii de mediu (NCEI) ale NOAA, scrie Agerpres.

Recordul din acest an este ieșit din comun, deoarece are loc mai devreme în decursul anului, Atlanticului de Nord atinge în general vârful de temperatură la începutul lunii septembrie. Record anterior a fost stabilit anul trecut, la începutul lunii septembrie 2022, cu o temperatură de 24,89°C, cu foarte puţin mai mică decât cea din această săptămână, a precizat Xungang Yin.

Temperatura Atlanticului de Nord ar trebui să continue să crească în luna august, a adăugat expertul, astfel este de așteptat ca recordul să fie doborât din nou.

Temperatura oceanului este de 24,9°C cu peste un grad mai mare decât în mod normal, o medie calculată pe 30 de ani (între 1982 şi 2011), a subliniat cercetătorul.

Temperatura Atlanticului începe să crească din martie după lunile de iarnă, curba de temperatură a fost mai mare decât cea din anii precedenți, iar diferența s-a mărit în ultimele săptămâni.

Atlanticul de Nord a devenit un punct de observație important pentru înțelegerea încălzirii oceanelor lumii ca urmare a modificărilor climate cauzate de gazele cu efect de seră.

Un studiu publicat luni a concluzionat că topirea gheții din Groenlanda, cauzată de schimbările climatice, ar putea duce la prăbușirea Circulației Meridionale de Răsturnare a Atlanticului (AMOC) începând cu anul 2025, ceea ce ar avea consecințe dramatice pentru planetă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite