Procesul penal al lui Donald Trump a ajuns în ultimul act. Ce se va întâmpla în continuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul proces penal al lui Donald Trump a ajuns la ultimul act, avocații ambelor părți fiind pregătiți marți să își expună pledoariile finale ca jurații să delibereze și să dea un verdict care ar putea face istorie, comentează CNN.

Donald Trump FOTO EPA-EFE

Pledoariile finale marchează punctul culminant al unui proces care a început în urmă cu mai bine de o lună și se așteaptă să dureze întreaga zi și chiar să continue miercuri. După ce judecătorul Juan Merchan îi va instrui pe jurați cu privire la lege, Trump și restul țării vor fi ținuți în suspans până la un verdict în urma căruia vor afla dacă va fi primul fost președinte și prezumtiv candidat republican care va fi condamnat pentru o infracțiune, după ce ar fi falsificat înregistrări financiare pentru a ascunde o plată contra tăcerii către o vedetă de film pentru adulți în 2016.

Verdictul se va răsfrânge mult dincolo de sala de judecată și de viața personală a lui Trump, în măsura în care se împletește cu campania sa de a revendica Casa Albă. Miza este mare, întrucât va fi probabil singurul din cele patru procese penale pe rol care ar putea ajunge în fața unui juriu înainte de alegerile din noiembrie. 

Se așteaptă ca avocatul principal al fostului președinte, Todd Blanche, să se concentreze asupra credibilității fostului avocat și intermediar al plății Michael Cohen, care a fost supus unui interogatoriu dificil, și să întrebe de ce alte figuri cheie din mediul de afaceri și din orbita fostului președinte nu au fost citate de procurori, a relatat Kara Scannell de la CNN.

Joshua Steinglass, care conduce argumentele finale pentru acuzare, este așteptat ca vreme de ore bune să prezinte juriului mesaje text, jurnale telefonice, depozițiile altor martori și cele 34 de documente presupuse falsificate pentru a corobora mărturia lui Cohen. În cele din urmă, echipa procurorul districtual Manhattan Alvin Bragg, un democrat, va încerca să convingă jurații, șapte bărbați și cinci femei, că Trump a orchestrat o schemă pentru a ascunde informații nemăgulitoare de alegători în ceea ce se presupune a fi o instanță de interferență electorală.

Trump a negat că ar fi avut o aventură cu Stormy Daniels și a pledat nevinovat. Un potențial verdict de vinovăție necesar pentru o condamnare trebuie să fie unanim. Desfășurarea procesului, în care avocații apărării au adus doar doi martori semnalează faptul că statul New York nu a reușit să dovedească dincolo de orice îndoială rezonabilă faptul că fostul președinte a dispus și a pus în aplicare un aranjament de plată care, în orice caz, argumentează ei, nu reprezintă o încălcare a legii. Avocații au susținut în timpul procesului că nu există dovezi de intenție penală, iar în ultima zi vor încerca propabil să creioneze pentru jurați o imagine devastatoare a lui Cohen, care a recunoscut în sala de judecată că a mințit și că beneficia financiar de pe urma unui imperiu media în creștere care îl viza pe fostul său șef.

Deși există o mare diferență între un juriu suspendat care l-ar putea forța pe judecător să declare anularea procesului, lăsând o deschidere pentru procurori să-l judece din nou pe Trump, orice rezultat care presupune o condamnare ar putea servi scopurilor politice ale lui Trump, cel puțin pentru moment, comentează CNN.

„Nu știu dacă publicul care votează vede o mare diferență între cele două. Pentru mulți, inclusiv inculpatul, singura întrebare relevantă este dacă el este un infractor condamnat sau nu”, a apreciat analistul juridic CNN Elliot Williams. „Așadar, aș presupune că apărarea speră doar să planteze o sămânță în capul acelui jurat care are suficiente îndoieli cu privire la caz și ar putea fi suficient de încăpățânat să nu dea înapoi.”

Ultimul act

Argumentele finale reprezintă acea etapă într-un proces  în care avocații rezumă săptămâni întregi de mărturii complexe și schițează un scenariu menit să modeleze deliberările juraților asupra probelor. Totodată, acestea sunt menite să prezinte juraților miza uriașă a unui proces - atât faptul de importanță majoră că reputația și chiar libertatea unei persoane sunt în joc, cât și necesitatea respectării statului de drept.

În acest caz, juriul e chemat rezolve ecuația juridică complexă din miezul procesului. Pentru a ajunge la un verdict de vinovăție, ei trebuie să fie de acord că procurorii din statul New York au dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă faptul că Trump a falsificat registrele de afaceri - ceea ce reprezintă în mod normal o infracțiune minoră în acest stat. Apoi, pentru a-l condamna pe Trump, juriul trebuie să stabilească faptul că acest act a fost făcut cu intenția de a comite o altă infracțiune - în acest caz, în legătură cu alegerile din 2016.

„Au existat săptămâni de depoziții ale martorilor și ale căror mărturii au fost coroborate de e-mailuri, înregistrări bancare, convorbiri telefonice, mesaje text și alte documente ale unei conspirații”, a susținut procurorul Matthew Colangelo în instanță.

Aceste dovezi au avut menirea să creeze un scenariu care să scoată în evidență presupusa aventură a lui Trump cu Daniels, în detalii explicite, pentru a le explica juraților de ce și-ar fi dorit să o ascundă. Ei au obținut mărturia fostului redactor de tabloid David Pecker pentru a sublinia istoricul lui Trump de a pune sub preș poveștile jenante, aducând dovezi de la foști asociați ai lui Trump, inclusiv de la fostul director de comunicare al Casei Albe, Hope Hicks, în scopul de a combate ideea că Trump a încercat pur și simplu să ascundă o poveste rușinoasă cu Daniels față de familia sa și că, în schimb, era îngrijorat cu privire la faptul că alegătorii și-ar fi făcut o impresie nefavorabilă despre el în 2016.

Procurorii au schițat un fir al documentelor care să sugereze că Cohen a acționat la ordinul fostului președinte atunci când a realizat o plată de 130.000 de dolari către Daniels și că Trump a fost implicat în falsificarea evidențelor financiare în timp ce era președinte pentru a masca o rambursare către fostul său intermediar.

Încă o încercare pentru capacitatea de autostăpânire a lui Trump

Argumentele finale de marți vor fi prilejului unui alt test de autocontrol în ceea ce îl privește pe Trump, ale cărui atacuri asupra martorilor l-au determinat anterior pe Merchan să avertizeze că ar putea fi încarcerat din pricina unor noi încălcări ale ordinului parțial de a păstra tăcerea. În timp ce s-a aflat la limită, Trump a continuat să lanseze zilnic atacuri retorice la adresa judecătorului, a procurorilor și a Departamentului de Justiție, precum și afirmații false potrivit cărora procesul face parte dintr-o conspirație  a președintelui Joe Biden de a-l distruge înainte de ziua alegerilor.

Trump a exprimat îndoieli cum că cei 12 newyorkezi care îl vor judeca în orașul în care și-a făcut un nume îi vor oferi un proces corect. A fost ajutat și de susținători republicani, inclusiv de președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, care a venit să-l susțină. Beligeranța lui Trump ar fi incredibilă venind din partea oricărui acuzat, cu atât mai puțin a unuia care încearcă să își reia rolul de șef de stat și apărător suprem al Constituției în calitate de al 47-lea președinte.

La puțin peste cinci luni de la alegeri, nu este clar dacă sau cum se va schimba opinia publică, deja polarizată pe marginea lui Trump, atunci când va fi anunțat verdictul. Procesul nu a captat atenția țării așa cum ar fi putut-o face dacă camerele de televiziune ar fi fost permise în sala de judecată. În plus Trump s-a folosit de multiplele sale acuzații penale în avantajul său politic pentru a-și elimina adversarii la nominalizarea republicană la președinție. Totuși unele sondaje sugerează că o eventuală condamnare ar putea înclina balanța împotriva sa într-o cursă strânsă cu Biden. Comportamentul anterior sugerează, totodată, că Trump s-ar putea folosi de o achitare sau o eroare de judecată din partea unui un juriu pentru a revendica un drept la răzbunare în toate cazurile sale penale și a alimenta în acest fel campania de răzbunare personală și politică în jurul căreia a promis că va clădi o a doua președinție.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite