Prețurile autoturismelor vor crește cu mii de dolari din cauza tarifelor lui Trump. „Va fi scump”
0Prețurile automobilelor în Statele Unite vor începe să crească foarte curând, poate în următoarele câteva săptămâni.

Acest lucru este provocat de faptul că președintele Donald Trump a anunțat încă o dată planurile de impunere a unor tarife de 25% pentru automobilele și piesele importate, care vor intra în vigoare la 3 aprilie, o măsură care va crește costul de producție al tuturor automobilelor vândute în Statele Unite - atât cele importate, cât și cele construite în fabricile americane - cu mii de dolari fiecare.
Aceste costuri suplimentare vor determina o creștere rapidă a prețurilor automobilelor dacă tarifele intră în vigoare. Planurile anterioare privind tarifele au fost suspendate sau amânate de două ori, scrie edition.cnn.com.
„Va fi scump”, a declarat Ivan Drury, director de informații la Edmunds.com. El a spus că va fi un șoc neplăcut care ar putea apărea mult mai devreme decât își dau seama majoritatea oamenilor, chiar înainte ca unele dintre mașinile a căror producție va costa acum mai mult să ajungă la dealerii locali.
„Este prea devreme pentru a spune cât de mult”, a spus el. „Dar vor fi câteva mii de dolari, dacă nu mai mult.”
Producătorii de automobile nu vor crește neapărat prețurile cu ridicata, care sunt plătite de dealeri, cu costul total al tarifelor, a spus Drury. Dar există și alte modalități de a transfera costurile către cumpărătorii de mașini.
„Ei pot elimina pur și simplu unele stimulente care sunt destul de profitabile”, a spus el. Drury a adăugat că, dacă producătorii de automobile renunță la o ofertă de credite auto la o rată a dobânzii subvenționată de 1,9%, costurile lor vor scădea, dar costul pentru cumpărători va crește cu 6.000-7.000 de dolari pe mașină.
Deși tarifele sunt menite să stimuleze producția americană prin orientarea cumpărătorilor către mașini fabricate în SUA, automobilele construite în fabricile americane vor fi în continuare afectate de tarife. Acest lucru se datorează faptului că nu există o mașină americană. Toate cele 10,2 milioane de automobile construite în fabricile din SUA anul trecut au fost construite cu un număr semnificativ de piese importate, în principal din Canada și Mexic.
„Conținutul intern mediu este estimat în mod conservator la doar 50% și este probabil mai aproape de 40%”, se arată într-o fișă de informații publicată miercuri de administrația Trump. Astfel, o mașină „americană” a cărei construcție costă 40.000 de dolari ar putea fi taxată cu 5.000 de dolari pentru că jumătate din piesele sale provin din alte țări.
Șocul tarifelor
Trump a prezis miercuri în Biroul Oval că prețurile mașinilor vor scădea din cauza tarifelor.
„Veți vedea prețurile scăzând, dar vor scădea în special pentru că vor cumpăra ceea ce facem noi, stimulând companiile și chiar țările cu companii să vină în America și să construiască”, a spus Trump.
Dar experții din industrie se așteaptă la contrariul: Prețurile vor crește pentru producători și clienți. Estimările privind impactul tarifelor asupra costurilor de producție variază între 3.500 și 12.000 de dolari sau mai mult pe vehicul, în funcție de model, potrivit Anderson Economic Group, un think tank cu sediul în Michigan.
„Probabil că nu există niciun vehicul pe piață astăzi care să nu fie afectat într-o formă sau alta de tarife”, a declarat recent pentru CNN Peter Nagle, economist în domeniul automobilelor pentru S&P Global Mobility. „Cred că prețurile vor începe să se schimbe în una-două săptămâni de la intrarea în vigoare a tarifelor”.
Costul suplimentar al tarifelor este doar o parte din povestea prețurilor, a spus Drury. Prețurile mașinilor sunt stabilite în mare parte pe baza milioanelor de negocieri individuale care au loc între un dealer auto și un cumpărător.
„Da, costul este un factor. Dar, la sfârșitul zilei, prețul convenit se bazează pe economia de bază, pe cerere și ofertă”, a spus el.
Și acesta este motivul pentru care prețurile mașinilor ar putea începe să crească chiar înainte ca vehiculele afectate de tarife să ajungă la cel mai apropiat dealer auto, a spus Drury.
Pentru majoritatea producătorilor auto, alții decât Tesla, dealerii care negociază cu cumpărătorii sunt proprietari de afaceri independenți care au cumpărat mașinile la prețuri en-gros de la producătorii auto și apoi stabilesc singuri cât de mult să perceapă.
„Valoarea stocului actual de pe loturile dealerilor tocmai a crescut”, a declarat Drury.
Dealerii care știu că următoarea rundă de livrări va costa mai mult nu vor fi la fel de dornici să încheie o afacere pentru stocurile lor actuale de mașini, chiar dacă stocurile lor nu au fost afectate de niciun tarif atunci când au fost achiziționate.
Scăderea stocurilor
Celălalt impact major asupra prețurilor ar putea proveni din scăderea semnificativă a disponibilității de automobile.
Este probabil ca producătorii de automobile să reducă producția de mașini, așteptând să vadă dacă tarifele se dovedesc a fi de scurtă durată. Aceștia ar putea fi, de asemenea, îngrijorați de faptul că costul suplimentar al tarifelor ar putea îndepărta unii potențiali cumpărători. O ofertă redusă de mașini noi poate duce singură la creșterea prețurilor.
Așa s-a întâmplat în 2021, când o penurie de cipuri de calculator a provocat reduceri semnificative ale producției de automobile, ceea ce a dus la creșterea prețurilor atât pentru mașinile noi, cât și pentru cele second-hand.
Conform datelor Edmunds, prețul mediu de tranzacționare a crescut rapid, cu 17% pentru vehiculele noi între ianuarie și decembrie ale acelui an. Prețurile pentru mașinile de ocazie au crescut cu 32% în aceeași perioadă. De data aceasta, impactul ar putea fi similar.
„Dacă tarifele vor fi aplicate de data aceasta, până la jumătatea lunii aprilie, ne așteptăm la perturbări (ale) practic întregii producții de vehicule din America de Nord, ceea ce înseamnă cu 20.000 mai puține vehicule produse pe zi, ceea ce reprezintă o scădere de aproximativ 30% a producției”, a declarat Jonathan Smoke, economist șef la Cox Automotive, în timpul unei conferințe de presă de miercuri. „În concluzie, producția mai scăzută, oferta mai restrânsă și prețurile mai mari sunt după colț, amintind de 2021.”
„Puțini au crezut că ar fi posibil să rupem lanțul cu Mexicul și Canada, dar se pare că este pe cale să se întâmple acum”, a adăugat el. „Data de 3 aprilie pare un pic ca o zi apocaliptică dacă aceste tarife pentru Mexic și Canada vor fi aplicate.”