Preşedintele Barack Obama, desemnat „mincinosul anului 2013”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA Barack Obama. FOTO Reuters
Preşedintele SUA Barack Obama. FOTO Reuters

Deşi nu este tocmai genul de atenţie pe care ar fi vrut să o câştige şeful unui stat, preşedintele american Barack Obama a obţinut premiul „Minciuna anului 2013” din partea unor grupuri mass-media din SUA, datorită unei promisiuni legate de sistemul de sănătate american, aflat în prezent în centrul unei dezbateri naţionale intense.

Premiul „Minciuna Anului” acordat de către reprezentanţii site-ului PolitiFact.com (proiect operat de trustul de presă Tampa Bay Times ce reuneşte jurnalişti americani care veridicitatea declaraţiilor şi a promisiunilor făcute de politicieni şi de grupurile de interese).

În acest an i-a fost acordat lui Obama datorită declaraţiilor sale prin care a dat asigurări că americanii vor putea să-şi păstreze pachete de asigurări de sănătate deja contractate, în cazul în care aceasta este dorinţa lor, refuzând planul „Obamacare”.

„Dacă vă place propriul plan de asigurări de sănătate, îl veţi putea păstra”, a spus Obama de mai multe ori în timpul celor două mandate ale sale, potRrivit datelor culese de PolitiFact. Însă americanii au găsit în această toamnă în cutiile poştale notificări din partea autorităţilor prin care au aflat că asigurările lor de sănătate au fost anulate, principalul motiv fiind acela că nu îndeplineau condiţiile minime stabilite prin legea „Affordable Care Act”.

Ulterior, Obama a negat că ar fi făcut această promisiune, spunând că intenţia sa a fost aceea de a spune că planurile de asigurare de sănătate vor putea fi păstrate doar dacă nu au fost modificate de la semnarea „Obamacare”, în 2010.

Din cauza criticilor, bazate pe declaraţiile sale filmate, Obama şi-a cerut scuze faţă de americani şi a promis cetăţenilor şi companiilor de asigurări de sănătate un răgaz de un an pentru a-şi duce la bun sfârşit contractele deja iniţiate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite