Pete Hegseth, nominalizarea lui Trump pentru Pentagon, îndeamnă la ignorarea convențiilor de la Geneva. „Europa s-a lăsat deja invadată”

0
Publicat:

Pete Hegseth, propus de Trump pentru funcția de secretar al apărării, a criticat alianțe-cheie ale SUA, precum NATO și ONU și a susținut, de asemenea, că trupele americane nu ar trebui să fie constrânse de Convențiile de la Geneva.

Pete Hegseth, foto facebook jpg

În același timp, cel care ar urma să conducă imensa armată a Americii a legat politica externă a SUA aproape exclusiv de prioritățile Israelului, o țară despre care spune: „Dacă iubești America, ar trebui să iubești Israelul”, potrivit The Guardian.

De asemenea, Hegseth pare să susțină că armata SUA ar trebui să ignore Convențiile de la Geneva și orice legi internaționale care reglementează desfășurarea războaielor, propunând să fie „eliberată” pentru a deveni o forță „nemiloasă”, „necompromisă” și „letală în mod copleșitor”, menită să „câștige războaiele după regulile noastre”.

Preferințele de politică ale lui Hegseth pot ridica preocupări legate de viitorul NATO, escaladarea tensiunilor cu principalul adversar al Israelului, Iranul, și impunitatea pentru criminalii de război americani, cum ar fi cei pe care Hegseth l-a convins pe Trump să-i grațieze în primul său mandat.

„Europa s-a lăsat deja invadată”

Deși în trecut Hegseth a fost un susținător al unei politici externe belicoase, aliniată neoconservatorismului, de la ceea ce el numește „convertirea sa la Trump”, a scris critic despre instituțiile multilaterale.

În cartea sa „American Crusade” (AC), publicată în 2020, Hegseth întreabă direct: „De ce finanțăm ONU, care este antiamericană? De ce este Turcia islamistă membră NATO?”

În altă parte din această carte, Hegseth discreditează Forța Internațională de Asistență pentru Securitate (ISAF), forța de menținere a păcii a Consiliului de Securitate al ONU trimisă în Afganistan în 2006, bazându-se pe experiența sa în Afganistan: „Pe uniforma mea de camuflaj, purtam un steag american pe un umăr și o insignă ISAF pe celălalt”, scrie el, adăugând: „Gluma frecventă a trupelor americane din Afganistan era că insigna ISAF însemna de fapt «Am văzut americani luptând».”

La fel ca Trump, Hegseth caracterizează aliații NATO ca neplătindu-și partea: „NATO nu este o alianță; este un aranjament de apărare pentru Europa, plătit și garantat de Statele Unite.”

Criticile sale față de NATO sunt, de asemenea, integrate în narațiuni apocaliptice de tip „Marea Înlocuire” despre imigrația europeană. Hegseth scrie la un moment dat în AC: „Europa s-a lăsat deja invadată. A ales să nu-și reconstruiască armatele, mulțumită să sugă de la sânul disponibilității Americii de a lupta și câștiga războaie.”

Hegseth este deosebit de revoltat de includerea Turciei în NATO. El susține că președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, „visează deschis să restaureze imperiul otoman” și este „un islamist cu viziuni islamiste pentru Orientul Mijlociu”.

„Apărarea Europei nu este problema noastră; am fost acolo, am făcut asta, de două ori,” scrie Hegseth, adăugând: „NATO este o relicvă și ar trebui desființată și refăcută pentru ca libertatea să fie cu adevărat apărată.”

Între timp, ONU este descrisă ca „o organizație complet globalistă care promovează agresiv o agendă antiamericană, anti-Israel și anti-libertate. Iată un set de reguli pentru Statele Unite și Israel, și altul pentru toți ceilalți.”

Hill a declarat că descrierea Turciei de către Hegseth ca fiind islamistă – același termen pe care îl folosește pentru actori non-statali militanți precum Isis – este „o retorică extremistă care încearcă să portretizeze aliați reali din tratate ca actori ilegali.”

„Dacă iubești America, ar trebui să iubești Israelul”

Într-un pasaj remarcabil din AC, el prezintă sprijinul său pentru Israel ca o reînnoire a cruciadelor medievale.

„Momentul nostru prezent este foarte asemănător cu secolul al XI-lea,” scrie el în AC, adăugând: „Nu vrem să luptăm, dar, la fel ca frații noștri creștini de acum o mie de ani, trebuie să o facem. Avem nevoie de o cruciadă americană.”

El adaugă: „Noi, creștinii – alături de prietenii noștri evrei și armata lor remarcabilă din Israel – trebuie să ridicăm sabia americanismului fără scuze și să ne apărăm.”

Hegseth conchide: „Credință, familie, libertate și antreprenoriat liber; dacă le iubești, învață să iubești statul Israel. Și apoi găsește o arenă în care să lupți pentru ea.”

Convențiile de la Geneva

În cartea sa din 2024, The War on Warriors, Pete Hegseth susține pe larg că forțele americane ar trebui să ignore Convențiile de la Geneva și alte norme de drept internațional care reglementează desfășurarea războiului.

În lucrare, Hegseth întreabă: „Întrebarea-cheie a generației noastre – în războaiele din Irak și Afganistan – este mult mai complicată: ce faci dacă inamicul tău nu respectă Convențiile de la Geneva?”

„Ce-ar fi dacă i-am trata pe inamici așa cum ne-au tratat ei pe noi?” întreabă Hegseth. „Nu ar fi asta un stimulent pentru cealaltă parte să-și reconsidere barbarismul? Hei, Al-Qaeda: dacă vă predați, s-ar putea să vă cruțăm viața. Dacă nu, vă vom smulge brațele și le vom da porcilor.”

Hegseth își încheie discuția scriind: „Dacă trimitem băieții noștri la luptă – și ar trebui să fie băieți – trebuie să-i eliberăm pentru a câștiga.” El adaugă: „Trebuie să fie cei mai nemiloși. Cei mai neînduplecați. Cei mai copleșitor de letali.”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite