Pentagonul se pregăteşte pentru războaie tot mai discrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ani la rând, armata Statelor Unite a avut un avantaj tehnologic considerabil în faţa adversarilor săi, pe care i-a dominat în materie de comunicare şi capacităţi cibernetice. Numai că, în contextul progreselor rapide ale Rusiei şi Chinei în aceste domenii, acest decalaj s-a diminuat. Ca urmare, Pentagonul analizează acum modul în care s-ar putea desfăşura un conflict cu un rival cu abilităţi similare celor ale americanilor.

Secretarul Forţelor Aeriene Heather Wilson a avertizat recent că atât Rusia, cât şi China caută căi pentru a contracara sateliţii armatei SUA, esenţiali în maşinăria americană de luptă, relevă France-Presse.

Aceste două ţări „ştiu că suntem dominanţi în spaţiu, că fiecare misiune a soldaţilor noştri depinde de spaţiu“ şi caută „interzicerea“ accesului SUA, a afirmat Wilson, adăugând că Statele Unite nu vor permite să se întâmple acest lucru.

Bugetul Pentagonului pentru anul viitor prevede investiţii în noi sisteme GPS mai rezistente în faţa bruiajelor pentru a combate noul tip de război „asimetric“ practicat de Rusia, care asociază propaganda şi destabilizarea, utilizând în special reţelele de socializare sau dezactivând sistemele informatice ale adversarului.

Washingtonul atribuie Moscovei numeroase atacuri cibernetice, inclusiv cel din luna iunie a anului trecut cunoscut sub numele „NotPetya“, care a paralizat mii de computere din întreaga lume.Totodată, anchetatori americani din domeniul cibernetic au acuzat Rusia că a făcut eforturi susţinute pentru a prelua controlul asupra unor centre esenţiale de infrastructură americane, printre care unele energetice, notează dhnet.be.  De cealaltă parte, Rusia a negat în mod constant orice implicare în astfel de atacuri.

Şi chiar dacă Pentagonul dă asigurări că dispune de toate instrumentele şi competenţele necesare pentru a da o replică eficientă unor atacuri de acest tip, există o serie de dificultăţi, printre care faptul că militarii nu au autoritatea legală pentru „a perturba funcţionarea“ serviciilor ruse în cauză, după cum a afirmat recent, în faţa congresmenilor, amiralul Michael Rogers, şeful NSA (Agenţia de Securitate Naţională a Sttaelor Unite).

„Sub nivelul de conflict“

„Trebuie să avem reguli de angajare specifice în spaţiul cibernetic, similare celor din alte domenii în care evoluăm“, a afirmat, la rândul său, generalul John Hyten, care conduce comandamentul strategic american STRATCOM. 

„Spaţiul cibernetic trebuie să fie tratat ca un domeniu de luptă de război şi dacă cineva ne ameninţă în spaţiul cibernetic, trebuie să avem autoritatea să răspundem“, le-a spus Hyten congresmenilor săptămâna aceasta. 

În plus, activităţile destabilizatoare ale Rusiei rămân mascate, ceea ce ridică problema responsabilităţii, aşa cum arată cazul Skripal, adaugă AFP.

Atacul cu o substanţă neurotoxică împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi a fiicei acestuia, Iulia, în vârstă de 33 de ani, care a avut loc pe data de 4 martie la Salisbury, în sud-vestul Angliei, a fost atribuit Rusiei, însă Moscova se apară, respingând orice acuzaţie, în timp ce Occidentul întâmpină dificultăţi în a demonstra implicarea ruşilor în acest caz.

Acţiunile destabilizatoare ale Moscovei rămân „sub nivelul de conflict“, ceea ce limitează capacitatea de răspuns a occidentalilor, remarca recent generalul Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa.

Acum, ţările Alianţei Nord-Atlantice „lucrează la o definiţie a ceea ce ar putea declanşa articolul 5“ al Tratatului fondator al Alianţei, care garantează răspunsul comun al tuturor membrilor organizaţiei la un atac asupra oricăruia dintre ei, a spus Scaparrotti.

Totodată, Pentagonul a deschis la o bază aeriană din Colorado un nou „Centru naţional de apărare a spaţiului“, însărcinat cu supravegherea şi protejarea sateliţilor de geolocalizare americani. Creat în 2015 cu o echipă de mici dimensiuni care supraveghea spaţiul câteva ore pe zi, acesta funcţionează în prezent 24 de ore din 24, după cum a relatat recent publicaţia locală „The Gazette“.

Potrivit agenţiei de presă citate, informaţia difuzată de „The Gazette“ a provocat mare vâlvă la nivelul Forţelor Aeriene americane, unii oficiali considerând că s-a divulgat prea mult. Ca urmare, operaţiunile de relaţii publice ale instituţiei au fost temporar suspendate, semn că securitatea cibernetică este un subiect extrem de sensibil în Statele Unite. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite