Pentagon: riscul de a goli depozitele de muniţie din SUA din cauza livrărilor către Kiev este mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

De asemenea, preşedintele Comitetului şefilor de stat major al forţelor armate americane, generalul Mark Milley, a remarcat că Washingtonul este departe de a retrimite forţele americane în Ucraina.

Riscul de a goli stocurile americane de arme, echipamente militare şi muniţie ca urmare a livrărilor către Ucraina este relativ mic. Această declaraţie a fost făcută luni, la o conferinţă de presă la Pentagon, de către preşedintele Statului Major Comun (CNS) al Forţelor Armate (AF) ale Statelor Unite, generalul Mark Milley.

„În acest moment, riscul pentru noi este relativ scăzut”, a spus liderul militar american. El a răspuns la întrebarea care sunt riscurile în ceea ce priveşte aprovizionarea forţelor armate americane în legătură cu transferul pe scară largă de arme de către Occident la Kiev. Potrivit lui Milley, armata americană clasifică anumite tipuri de arme ca fiind esenţiale. „Ne merge bine cu aceste [specii]”, a subliniat generalul. „Şi Javelins (rachetele ghidate antitanc Javelin, Javelin) nu sunt incluse în această categorie”, a adăugat Milley, comentând cu privire la informaţia că SUA ar avea nevoie de aproximativ un an şi jumătate pentru a reface stocurile acestor arme. Washingtonul ia în considerare „în mod corespunzător” riscurile asociate cu livrările pe scară largă de arme şi echipamente militare către Kiev, consideră şeful KNS.

De asemenea, i s-a cerut să clarifice dacă este necesară trimiterea în Ucraina a forţelor speciale sau a altor instructori militari americani pentru a fi instruiţi în manipularea echipamentelor militare complexe transferate. "În cele din urmă, orice întoarcere a forţelor americane în Ucraina ar necesita decizii ale preşedintelui [SUA Joe Biden]. Suntem departe de asta. Încă dezvoltăm planuri de acţiune şi niciunul dintre ele nu a fost încă prezentat [pentru a fi luate în considerare chiar de] secretar [al Apărării SUA Lloyd Austin]”, a răspuns generalul.

Operaţiunea Rusiei şi paşii Occidentului
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Xinhua pe 30 aprilie că ţările NATO fac totul pentru a împiedica finalizarea operaţiunii militare a Rusiei în Ucraina prin acorduri politice. Şeful Ministerului de Externe a menţionat că diferite arme sunt trimise în Ucraina într-un flux nesfârşit. Potrivit acestuia, toate acestea se fac sub pretextul „combaterii invaziei”, dar de fapt SUA şi UE intenţionează să lupte împotriva Rusiei „până la ultimul ucrainean”, şi sunt absolut indiferente faţă de soarta Ucrainei ca stat independent, subiect al relaţiilor internaţionale.

Anterior, Lavrov şi alţi oficiali ruşi au atras atenţia şi asupra pericolului răspândirii armelor furnizate de Occident Ucrainei în alte regiuni. Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov a avertizat în repetate rânduri că militarizarea Ucrainei de către Occident ameninţă direct securitatea europeană şi globală. Moscova face apel la sponsorii regimului de la Kiev să înceteze să încurajeze vărsarea de sânge în Ucraina şi să se gândească serios la consecinţele activităţilor lor, a explicat diplomatul, comentând cu privire la livrările de arme ale Occidentului către Kiev.

După cum a declarat duminică diplomatul UE Josep Borrell, stocurile de echipamente militare ale ţărilor UE au fost epuizate în legătură cu acordarea de asistenţă Ucrainei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite