Paradoxul american: într-o ţară în care obezitatea infantilă este în creştere, oamenii suferă de malnutriţie. Soluţia? Copiii trebuie să înveţe să gătească
0Malnutriţia este pretutindeni: în oraşe, în zonele rurale. Astăzi aproape 50 de milioane de oameni din cele mai bogate ţări din lume „duc lipsa mijloacelor de a consuma suficiente alimente nutritive regulat“, potrivit grupului american Share Our Strenghts.
În Statele Unite, problema este acută, scrie „The Atlantic“. Departamentul de Agricultură transmite că 17 milioane de copii suferă de malnutriţie.
Nutriţia sustenabilă, spun ONG-urile americane, vine din cunoaşterea metodelor de preparare a hranei, de întreţinere a pământului, de apreciere a tradiţiilor culinare.
Americanii au nevoie, susţin aceste organizaţii, de acces la suficientă hrană sigură şi sănătoasă, iar poporul speră ca preşedintele Obama să facă o diferenţă în al doilea mandat al său.
Mâncatul sănătos în primii ani de viaţă clădeşte fundaţia viitoarei vitalităţi fizice şi mentale a unui copil, a performanţelor academice şi a productivităţii economice, arată reprezentaţii ONG-urilor.
De asemenea, ei insistă că ar trebui ca şcolile să introducă materii referitoare la alimentaţie în programa de învăţământ, să aducă ştiinţa în grădinile din curta şcolii şi studiile internaţionale în bucătării aflate în sălile de clasă. Studenţii trebuie ghidaţi să înveţe noţiunile de bază referitoare la nutriţie şi să fie încurajaţi să exploreze plăcerea meselor luate împreună.
Obama a cheltuit milliarde de dolari pentru rezolvarea problemei malnutriţiei, în timp ce soţia sa, Michelle Obama, a fost o susţinătoare neobosită a nutriţiei copiilor şi a iniţiativelor împotriva obezităţii. În 2010, s-a încercat creşterea calităţii meselor şcolare, prin promovarea fructelor şi a legumelor.
Trebuie să fie înfăptuite mai multe lucruri în acest sens, cred reprezentanţii ONG-urilor, iar copiii trebuie să înveţe să fie sănătoşi, să aibă grijă de ei înşişi.
Potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA, obezitatea infantilă s-a triplat în ultimii 30 de ani. Procentul copiilor americani care erau obezi a crescut de la 7% în 1980 la aproape 20% în 2008. Procentul adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani care erau obezi a crescut de la 5% la 18% în aceeaşi perioadă de timp.
În 2008, mai mult de o treime dintre adolescenţi şi copii erau obezi sau supraponderali.
Obezitatea infantilă are efecte imediate şi pe termen lung asupra sănătăţii. Există riscul de boli cardiovasculare, predispoziţie către diabet, către probleme ale oaselor şi articulaţiilor, probleme sociale şi psihologice, precum stigmatizarea şi o stimă de sine scăzută.
Obezitatea poate fi prevenită, potrivit aceleiaşi surse, prin activitate fizică, alimentaţie sănătoasă, iar şcoala joacă un rol esenţial în dezvoltarea obiceiurilor alimentare.