Obezitatea infantilă poate fi depistată încă de la naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obezitatea infantilă poate duce la multe probleme de sănătate, inclusiv diabet de tip 2 şi boli de inimă FOTO Shutterstock
Obezitatea infantilă poate duce la multe probleme de sănătate, inclusiv diabet de tip 2 şi boli de inimă FOTO Shutterstock

Riscul ca un bebeluş să devină obez în copilărie poate fi identificat încă de la naştere folosind o formulă simplă care combină mai mulţi factori cunoscuţi, susţin cercetătorii citaţi de BBC.

Anterior, s-a crezut că factorii genetici oferă indici mai mari asupra problemelor de greutate de pe viitor, dar numai unul din zece cazuri de obezitate este rezultatul unei mutaţii genetice rare care afectează apetitul. Însă o simplă analiză a unor măsurători cum ar fi greutatea la naştere a unui copil şi dacă mama fumează, a fost suficient pentru a semnala obezitatea.

Autorii studiului speră că rezultatele lor vor fi utilizate pentru a identifica acei copii cu un risc mare, deoarece obezitatea infantilă poate duce la multe probleme de sănătate, inclusiv diabet de tip 2 şi boli de inimă.

Profesorul Philippe Froguel de la Colegiul Imperial din Londra, care a condus studiul, a spus că prevenirea este cea mai bună strategie. Odată obez, unui copil îi poate fi greu să piardă în greutate.

„Din păcate, campaniile publice de informare au fost destul de ineficiente în prevenirea obezităţii la şcolari. Mult mai eficient ar fi ca părinţii să fie ajutaţi să înţeleagă pericolele cu privire la supraalimentare şi la obiceiurile greşite la care îi supun pe copiii lor, încă de la o vârstă fragedă. Toţi copiii care prezintă un astfel de risc ar trebui să fie identificaţi, monitorizaţi şi ajutaţi, dar toate acestea costă bani“, a spus Froguel.

Obezitatea la copii este în creştere, iar Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie estimează că 17% dintre băieţi şi 15% din fete se confruntă cu obezitatea.

„Am făcut o treabă bună subliniind că obezitatea este o problemă gravă, dar am făcut publicul larg să fie paranoic la ideea că toată lumea este în pericol. Instrumentele nou-apărute vor ajuta la schimbarea acestei atitudini. După ce vom folosi aceste teste, vom avea nevoie de programe de intervenţie pentru copiii care prezintă un risc mai mare”, a declarat cercetătorul britanic Paul Gately.

Cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra au avut în vedere în experimentul lor 4.032 de copii finlandezimnăscuţi în 1986, dar au utilizat şi datele din două studii efectuate pe 1.500 de copii italieni şi 1.030 de copii din Statele Unite ale Americii.


 






 


 


 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite