Oameni de afaceri ruși, arestați în SUA. Sunt acuzați că au trimis în Rusia piese pentru arme în valoare de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei cetățeni ruși au fost arestați marți la New York pentru că au trimis în Rusia componente electronice cu dublă utilizare supuse sancțiunilor SUA din cauza războiului dus de Moscova în Ucraina, relatează Moscow Times.

Rusia sub sancțiuni FOTO Shutterstock

Un cuplu de cetățeni ruso-canadieni a fost arestat împreună cu presupusul lor asociat, Salimdzjon Nariddinov, în vârstă de 52 de ani, care are cetățenie ruso-tadjikă.

Trioul este acuzat că a încălcat sancțiunile americane prin expedierea a „peste 300 de transporturi de articole restricționate, în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari, pe câmpul de luptă rusesc", potrivit lui Ivan Arvelo, agent special în cadrul Departamentului pentru Securitate Internă al SUA.

Biroul procurorului federal pentru Districtul de Est din New York a precizat că „peste 1,1 milioane de dolari” au fost confiscate marți din conturi bancare ale acestora.

Componente electronice legate de două companii cu sediul în Brooklyn „au fost găsite în platformele de arme rusești confiscate și în aparatură de supraveghere din Ucraina", inclusiv sisteme de rachete ghidate, drone, tancuri și elicoptere, a precizat Departamentul de Justiție într-un comunicat în care au fost anunțate acuzațiile aduse celor trei.

„Aceste entități au procurat, achiziționat și expediat în mod ilegal milioane de dolari în produse electronice cu dublă utilizare de la producători americani către utilizatori finali sancționați din Rusia", se arată în comunicat.

„Inculpații erau conștienți de faptul că electronicele exportate aveau potențiale aplicații militare”, a adăugat acesta, descriind un presupus complot ilicit ca fiind „o schemă globală de achiziții în numele unor entități rusești sancționate, inclusiv companii afiliate cu armata rusă".

Salimdzhon Nasriddinov este „rezident din Brooklyn și are dublă cetățenie, rusă și tadjică", potrivit Parchetului american, citat de New Voice of Ukraine.

El a fost arestat în Brooklyn la 31 octombrie, împreună cu Nikolai Goltsev și Kristina Puzireva, doi cetățeni ruso-canadieni care îl vizitau pe Nasriddinov.

Anchetatorii cred că Puzireva se ocupa de partea financiară a schemei.

Rolul lui Goltsev era de intermediar între producătorii americani și contactele din sectorul rusesc al apărării și al tehnologiei, care aveau nevoie de o anumită componentă.

Împreună cu Nasriddinov, el cumpăra componentele și le expedia în Rusia prin intermediul unor „corporații intermediare din alte țări, inclusiv în Turcia, Hong Kong, India, China și Emiratele Arabe Unite".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite