O puşcă semiautomată pentru copii, JR-15, după modelul puştii de asalt de tip AR-15, provoacă scandal în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puşcă SUA

O puşcă special concepută pentru copii - JR-15, după modelul unei puşti de asalt folosită în mai multe atacuri armate sângeroase, şi-a făcut recent apariţia pe piaţă în Statele Unite şi a provocat furia asociaţiilor care luptă împotriva violenţelor armelor de foc, relatează AFP.

Aceasta este ”prima dintre numeroasele arme care vor ajuta adulţii să-şi facă copiii să descopere sportul tirului în deplină securitate”, afirmă societatea WEE1 Tactical, care salută pe Internet o puşcă ”la fel ca arma lui tata şi a mamei”.

Junior-15 (JR-15) are doar 80 de centimetri lungime şi mai puţin de un kilogram.

Se livrează cu încărcătoare de cinci sau zece cartuşe de calibrul 22 pentru puşti lungi şi se vinde de la jumătatea lui ianuarie cu 389 de dolari.

Modelul pentru adulţi, AR-15, este versiunea civilă a unei arme de tip militar care a fost folosită într-o serie de masacre - mai ales în mediul şoclar - care au şocat Statele Unite.

Atacurle armate sunt un flagel recurent în Statele Unite, unde dreptul de a deţine arme este garantat de Constituţie.

Încercări de reglementare a vânzării armelor de foc au fost blocate adesea de către Congresul Statelor Unite, în care un puternic lobby ar armelor de foc, NRA, exercită o influenţă puternică.

La 14 decembrie 2012, un tânăr cu probleme psihice a ucis 26 de persoane, inclusiv 20 de copii, la Şcoala Primară Sandy Hook, la Newtown, în Connecticut, o tragedie care a marcat profund opinia publică.

AR-15 a fost folosită de asemenea în atacuri armate la Las Vegas, în 2017, cel mai sângeros din istoria recentă a Statelor Unite, soldat cu 58 de morţi sau la un liceu în Parkland, în Florida, soldat cu 17 morţi, în 2018.

”La prima vedere, pare o farsă grotescă. Dacă te uiţi mai de aproape este doar grotesc”, denunţa vineri directorul general al organizaţiei Violence Policy Center, care luptă împotriva ciolenţei armelor de foc, Josh Sugarmann.

Newtown Action Alliance, o asociaţie care milutează în favoarea limitării armelor de foc, condamnă lobbyul armelor şi producătorii de armament care fac ”totul pentru a continua să profite”.

Josh Sugarmann denunţă imagini folosite de către producător pentru a atrage tineri clienţi - un cranu de pirat cu o tunosoare mohawk pentru băieţi şi codiţe blonde pentru fete şi o tetină în gură.

Într-un raport privind metode ale producătorilor americani de armament în vederea atragerii publicului tânăr din 2016, el denunţa arme vopsite în culori vii - roz, roşu, portocaliu sau violet metalizat -, apreciate de publicul tânăr şi mai uşor de mânuit.

În 2021, aproape 45.000 de oameni au fost uci şi cu arme de foc în Statele Unite, inclusiv aproape 24.000 de sinucideri şi peste 1.500 de minori ucişi, potrivit organizaţiei Gun Violence Archive.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite