O nouă boală infecţioasă provoacă îngrijorare în Statele Unite. Ce este „variola maimuţei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Mai mult de 200 de persoane din 27 de state americane sunt urmărite pentru că s-ar fi putut contamina cu o nouă boală infecţioasă numită „variola maimuţei”. Autorităţile se tem că aceşti oameni au intrat în contact cu un bărbat din Texas care a adus boala din Nigeria, la începutul lunii iulie.

Bărbatul, despre care se crede că este primul american infectat cu acest tip de variolă din 2003 şi până astăzi, a fost dus la spital şi se află în stare stabilă. Până acum el este singurul caz depistat cu boala.

Centrul pentru prevenţia şi controlul bolilor american este îngrijorat că pasagerii care s-au aflat la bordul celor două avioane cu care a călătorit texanul au fost expuşi la această boală.

El a călătorit din Lagos, Nigeria în Atlanta în data de 9 iulie, chiar înainte de a se întoarce în Dallas, acolo unde a fost spitalizat, scrie BBC citat de Digi24.

CDC a anunţat că discută cu operatorii companiilor aeriene pentru a se depista care sunt riscurile potenţiale pentru cei care au călătorit cu bărbatul. Totuşi, riscurile de răspândire ale bolii sunt mici, în contextul în care pasagerii au purtat masca în avion.

Un purtător de cuvânt al CDC a explicat că agenţia lucrează cu autorităţile sanitare locale pentru a-i găsi pe cei care ar fi putut fi expuşi.

Variola maimutei

Cum se manifestă „variola maimuţei”

Este o boală din aceeaşi „familie” cu variola, dar mai puţin severă. Persoanele care se îmbolnăvesc cu aceasta stau locuiesc de cele mai multe ori în centrul şi vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale.

Simptomele bolii:

  • În primă fază este vorba de dureri de cap, febră, umflături, dureri de spate, muşchi şi lipsă generală de energie
  • După ce febra scade sau chiar dispare, urticaria la nivel pielii apare întâi pe faţă şi se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme şi tălpi
  • Urticaria provoacă mâncărimi puternice şi trece prin diferite stadii înainte de face coajă şi a se desprinde de pe piele. Leziunile din urma acestui proces provoacă cicatrici.

Majoritatea cazurilor sunt uşoare, însă în 1 din 100 de cazuri se poate ajunge la decesul bolnavului.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite