Noi numiri în administrația Trump. Preşedintele american ales face apel la republicani pentru aprobarea membrilor cabinetului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales Donald Trump a anunţat duminică noi numiri în administrația sa, și anume aleasa republicană Elise Stefanik, în postul de ambasador al Statelor Unite la ONU, respectiv revenirea lui Tom Homan în funcţia de şef al agenţiei responsabile pentru controlul frontierelor şi imigraţie (ICE), relatează AFP.

Președintele american ales se adresează americanilor după victoria în alegeri
Președintele american ales se adresează americanilor după victoria în alegeri FOTO EPA-EFE

„Sunt onorat să o numesc pe preşedinta [Conferinței republicane] Elise Stefanik pentru a activa în administraţia mea ca ambasador al SUA la Naţiunile Unite. Elise este o luptătoare incredibil de puternică, tenace şi inteligentă a Americii", a declarat Donald Trump pentru New York Post.

„În conversaţia mea cu preşedintele Trump am spus cât de profund onorată sunt să accept nominalizarea lui şi nerăbdarea mea de a obţine sprijinul colegilor mei din Senatul Statelor Unite", a declarat Stefanik, potrivit publicației citate.

Totodată, Donald Trump, a anunţat duminică revenirea lui Tom Homan în funcţia de şef al agenţiei responsabile pentru controlul frontierelor şi imigraţie (ICE), relatează AFP.

„Am plăcerea să vă anunţ că fostul director al ICE şi pilon al controlului frontierelor Tom Homan se va alătura administraţiei Trump, unde va fi responsabil de graniţele naţiunii noastre ('Ţarul Frontierelor')", a scris miliardarul republican pe reţeaua sa Truth Social.

„Îl cunosc pe Tom de mult timp şi nu există nimeni mai bun decât el pentru a supraveghea şi controla graniţele noastre", a mai scris Trump, precizând că noul director al ICE va fi responsabil de „toate expulzările străinilor ilegali spre ţările lor de origine".

Thomas Homan a mai condus ICE în timpul mandatului anterior al lui Donald Trump (2017-2021).

Sub această primă preşedinţie Trump, aproape 4.000 de copii migranţi au fost separaţi de părinţii lor, plasaţi în detenţie.

Preşedintele ales, în vârstă de 78 de ani, s-a angajat să lanseze, din prima sa zi de mandat, cea mai mare operaţiune de expulzare a migranţilor ilegali din istoria Statelor Unite, după ce în timpul campaniei electorale, a spus despre aceștia că „otrăvesc sângele" ţării, promițând că va reintroduce o politică de separare a familiilor la graniţă.

Donald Trump doreşte să promoveze numirea membrilor cabinetului său fără aprobarea Senatului

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, intenţionează să se folosească de controlul asupra Partidului Republican pentru a promova numirea membrilor cabinetului său fără aprobarea Senatului, așa cum cere legislația americană, relatează dpa.

Potrivit acesteia, numirile în cabinet trebuie să treacă mai întâi printr-o comisie a Senatului înainte de a fi votate de camera superioară a Congresului, potrivit Agerpres. Pe de altă parte, preşedintele SUA este autorizat să efectueze numiri temporare atunci când Senatul nu este în sesiune timp de cel puţin zece zile.  Pentru a rămâne în funcţie, numirile în vacanţa parlamentară trebuie aprobate înainte de expirarea sesiunii Senatului.

„Orice senator republican care țintește râvnita poziţie de LEADERSHIP în Senatul Statelor Unite trebuie să fie de acord cu numirile în vacanţa parlamentară (în Senat!)", a scris Trump pe platforma de socializare X.

Totodată, el a cerut ca „niciun judecător să nu fie aprobat în acest interval deoarece democraţii caută să îşi împună judecătorii în timp ce republicanii luptă pentru conducere. ASTA NU E ACCEPTABIL. VĂ MULŢUMESC!"

După apelul lui Trump, principalii candidaţi la funcţia de lider al majorităţii în Senat s-au aliniat.

„100% de acord. Voi face tot ce este necesar pentru a obţine aprobarea nominalizărilor dumneavoastră cât mai repede posibil", a scris senatorul de Florida Rick Scott.

Senatorul John Thune din Dakota de Sud şi John Cornyn din Texas şi-au arătat, de asemenea, deschiderea.

În urma alegerilor din 5 noiembrie, republicanii şi-au asigurat majoritatea în Senat cu cel puţin 53 din cele 100 de locuri, însă democraţii ar putea, totuşi, să întârzie procesul numirilor în comisie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite