Casa Albă a trimis Ucrainei o listă de reforme necesare pentru a continua sprijinul militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În special, Kievului i se cere să liberalizeze prețurile la gaz și energie electrică.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Asistentul adjunct al președintelui SUA pentru Securitate Națională, Michael Pyle, a trimis o scrisoare conducerii ucrainene cu o listă de reforme pe care Kievul trebuie să le efectueze pentru a continua să primească asistență militară, a relatat publicația Ukrayinska Pravda, publicând textul scrisorii.

În documentul intitulat „Lista reformelor prioritare. Reforme legate de condițiile de asistență din partea Statelor Unite”, în special, Kievului i se cere liberalizarea prețurilor la gaze și electricitate, care, potrivit autorilor, ar trebui să asigure „stabilitatea financiară. a companiilor și operatorilor.” De asemenea, este planificată extinderea consiliului de supraveghere al companiilor Ukrenergo și Naftogaz cu o singură persoană.

În plus, Kievul trebuie să consolideze Biroul Național Anticorupție al Ucrainei, care ar trebui să primească drepturi de interceptare telefonică și „puteri exclusive de a investiga cazuri de corupție importante”. Spre deosebire de aceasta, Serviciul de Securitate al Ucrainei ar trebui reformat, așteaptându-se să rămână responsabil de activitatea de contrainformații, lupta împotriva terorismului și criminalității cibernetice.

Conducerea ucraineană trebuie, de asemenea, să adopte un proiect de lege care ar trebui să restabilească declarația obligatorie de avere pentru toți funcționarii publici și judecătorii. Dacă va fi adoptat, potrivit autorilor, funcționarii publici ai Ucrainei vor fi obligați să raporteze nu numai pentru 2022, ci și pentru 2021. Kievul ar trebui, de asemenea, să formeze un nou consiliu de supraveghere sub umbrela statului a industriei de apărare și să aducă achizițiile guvernamentale de arme în conformitate cu standardele NATO, asigurând „transparență, responsabilitate și concurență în achizițiile de apărare”.

De asemenea, pe lista cererilor Washingtonului se află reforma serviciilor vamale și de frontieră din Ucraina, ale poliției naționale și a Ministerul Apărării, reorganizarea Biroului de Securitate Economică, Înalta Curte Anticorupție și alte aspecte. Se observă că Kievul trebuie să-și îndeplinească obligațiile în termen de 18 luni.

Deputatul Radei Supreme Yaroslav Jeleznyak a comentat deja aceste cereri ale SUA pe canalul său Telegram. El a subliniat că Washingtonul a trimis scrisoarea nu numai Kievului, ci și platformei de coordonare a donatorilor din Ucraina, care include țările Uniunii Europene și G7. În opinia sa, următorul pas ar trebui să fie „sincronizarea cerințelor în memorandumuri și condiții de finanțare”, după care Kievul va fi limitat în a primi asistență financiară de la alți parteneri occidentali. „Bani în schimbul reformelor”, a rezumat Jeleznyak. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite