Misterul operațiunii prin care fiul lui „El Chapo” l-ar fi predat SUA pe liderul cartelului Sinaloa. Ar fi orchestrat răpirea acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile mexicane au deschis o anchetă cu privire la evenimentele care au dus la arestarea de săptămâna trecută a șefului cartelului Sinaloa, Ismael „El Mayo” Zambada, a declarat luni ministrul mexican al securității. Joaquín Guzmán López, fiul co-fondatorului cartelului Sinaloa, Joaquín „El Chapo” Guzmán Loera, a pledat nevinovat la acuzațiile de trafic de droguri la un tribunal federal din Chicago, la câteva zile după arestarea sa într-o operațiune dramatică în care este suspectat că l-ar fi predat autorităților americane pe fostul partener de afaceri al tatălui său.

Ismael “El Mayo” Zambada García, liderul cartelului Sinaloa, a fost arestat în SUA FOTO PROFIMEDIA
Ismael “El Mayo” Zambada García, liderul cartelului Sinaloa, a fost arestat în SUA FOTO PROFIMEDIA

Mexicul a deschis o anchetă 

Potrivit unui raport oficial furnizat sâmbătă de către SUA, la cererea guvernului mexican, autoritățile americane au fost anunțate în mai multe rânduri că multe ori că fiul lui „El Chapo” intenționa să se predea, dar abia în ziua operațiunii intenția lui a fost confirmată, fără notificare prealabilă, a transmis luni secretarul mexican al securtrității, Rosa Icela Rodríguez, în cadrul unei conferințe de presă.

Zambada a fost arestat joi în apropiere de El Paso, Texas, după ce a aterizat acolo cu un avion ușor. Reuters și alte instituții de presă de știri, citând oficiali anonimi din SUA, relatau săptămâna trecută că El Mayo ar fi fost păcălit de Joaquín Guzmán López pentru a fi adus în SUA.

Liderul cartelului Sinaloa ar fi fost răpit pentru a fi predat autorităților din SUA

Pe de altă parte avocatul lui Zambada, Frank Perez, a contrazis această poveste sâmbătă, dezvăluind că, de fapt, legendarul traficant mexican ar fi fost răpit violent de fiul lui El Chapo.

Perez a susținut că Guzman Lopez și șase bărbați în uniforme militare au organizat o ambuscadă la Zambada lângă Culiacan, în statul Sinaloa, l-au urcat forțat într-un avion și au aterizat în SUA, unde a fost arestat. 

Rosa Icela Rodriguez, ministrul securității din Mexic, a declarat că Procuratura Generală federală a „deschis o anchetă în statul Sonora pentru posibile infracțiuni”, inclusiv cu privire la locul în care a decolat avionul.

Oficialul a precizat că guvernul mexican nu a fost implicat în operațiune, fiind informat abia în ziua arestării celor doi că Guzman Lopez urmează să se preda.

Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat luni, într-o conferință de presă, că forțele sale armate au confirmat că nu au avut nicio implicare în capturarea lui Zambada.

Rodriguez a precizat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că oficialii americani le-au transmis autorităților mexicane că nu aveau cunoștință de faptul că ambii traficanți de droguri se aflau în acel avion. Ea a adăugat că oficialii americani i-au informat că „zborul nu a fost planificat de nicio agenție americană”.

Purtând o salopetă portocalie, dar fără cătușe, Guzmán López a pledat nevinovat, vineri, în cadrul unei audieri  care a durat aproximativ 10 minute.

În timp ce El Chapo ispășește o închisoare pe viață în SUA, El Mayo a reușit să scape de arest până acum, în pofida recompensei de 15 milioane de dolari pe capul său. Zambada a pledat nevinovat pentru toate acuzațiile într-o înfățișare la tribunal vinerea trecută.

Relatări contradictorii despre operațiunea în care cei doi traficanți americani au fost arestați în SUA

Oficialii americani le-au spus omologilor lor mexicani că Guzmán López s-ar fi predat din proprie inițiativă, dar au furnizat informații contradictorii despre circumstanțele arestării lui El Mayo.

Două teorii au fost vehiculate, într-o mare de speculații: El Mayo s-a predat la rândul lui sau a fost trădat de Guzmán López, posibil în schimbul unor condiții mai bune pentru el și pentru fratele său, Ovidio Guzmán López, care este în prezent judecat în SUA.

Potrivit unor relatări, El Mayo, care are peste 70 de ani, ar fi bolnav de cancer și de diabet, ceea ce poate indica un motiv pentru a-și negocia propria arestare cu SUA, unde sunt deja închiși câțiva dintre membrii apropiați ai familiei sale.

Pe de alte parte, surse din cadrul forțelor americane de aplicare a legii au informat inițial că Guzmán López l-ar fi păcălit pe El Mayo să se îmbarce în avion pentru a viziona aerodromuri clandestine.

După care, în weekend, avocatul lui El Mayo a respins ambele relatări, afirmând că clientul său a fost supus unei răpiri violente.

„Joaquín Guzmán López mi-a răpit cu forța clientul. A fost prins într-o ambuscadă, pus la pământ și încătușat de șase bărbați în uniforme militare și de Joaquín. Picioarele i-au fost legate și i-a fost pusă pungă neagră peste cap”, a transmis Frank Pérez într-o declarație.

„A fost aruncat apoi în spatele unei camionete și dus pe o pistă de aterizare. Acolo, a fost forțat să urce într-un avion, legat de scaun de Joaquín și adus în SUA împotriva voinței sale.”

Această versiune a evenimentelor ar putea fi o cortină de fum pentru a ascunde un acord între El Mayo și autoritățile americane. Însă Chapitos – fracțiunea cartelului Sinaloa condusă de fiii lui El Chapo – încă nu a negat acuzația de trădare.

Întrebat despre acuzația de răpire, Jeffrey Lichtman, avocatul lui Guzmán López, a spus: „Zambada este liber să folosească orice apărare dorește împotriva acuzațiilor cu care se confruntă.”

Potențial de tensiuni între SUA și Mexic

Pe fondul secretului și al intrigilor, Andrés Manuel López Obrador, președintele Mexicului, a cerut SUA să explice exact ce s-a întâmplat.

Problema este tensionată din punct de vedere diplomatic, atât prin prisma ideii că SUA ar fi acționat unilateral, cât și din perspectiva că Guzmán López și El Mayo ar fi împărtășit informații despre corupția politică din Mexic în schimbul unor acorduri mai bune.

Dacă El Mayo a fost într-adevăr trădat de Guzmán López, există riscul izbucnirii unui val de violență între facțiunile lor din cartelul Sinaloa, care se luptă între ele de arestarea lui El Chapo în 2017.

Grupurile criminale rivale – nu în ultimul rând cartelul Jalisco Nueva Generación, care este prins în lupte violente cu cartelul de la Sinaloa în Mexic – ar putea vedea, de asemenea, o oportunitate de a-și extinde influența.

Luni, López Obrador a făcut pasul neobișnuit de a lansa un apel public către grupurile criminale să nu intre în lupte între ele în urma arestărilor, trimițând totodată trupe suplimentare la Sinaloa pentru orice eventualitate.

Zambada, presupusul co-fondator al cartelului, și Guzmán López se confruntă cu mai multe acuzații după ce a condus activitățile infracționale criminale pentru una dintre cele mai puternice și mai mortale operațiuni de trafic de droguri din lume.

Ce spune SUA

Oamenii legii americani au declarat pentru CNN că arestarea a avut loc după ce Guzmán López l-a atras în capcană pe Zambada și a orchestrat arestarea amândurora.

Zambada ar fi fost păcălit că zboară în nordul Mexicului pentru a vizita proprietăți, dar, în schimb, micul lor avion privat a aterizat la nord de graniță, lângă El Paso, unde autoritățile americane îi așteptau, au spus oficialii.

Ministrul mexican al securității a declarat vineri că guvernul mexican nu a luat parte din nicio operațiune de reținere a presupușilor baroni ai drogurilor, iar președintele țării a cerut SUA să explice ce s-a întâmplat.

„Guvernul Statelor Unite trebuie să ofere un raport complet. Nu pot fi doar declarații generale”, a declarat vineri președintele Andrés Manuel López Obrador. „Trebuie să existe transparență.”

O sursă de aplicare a legii familiarizată cu situația a declarat pentru CNN că oficialii americani au ezitat să-i informeze pe omologii mexicani în prealabil temându-se că operațiunea ar fi putut fi compromisă. Detaliile despre operațiune au fost, de asemenea, restricționate în cadrul guvernului american până când Zambada și Guzmán López au fost luați în custodie, a spus sursa.

O lovitură pentru cartelul Sinaloa

Cartelul, una dintre cele mai puternice organizații de trafic de narcotice din lume, este considerat responsabil pentru traficul de cantități mari de cocaină, heroină, metamfetamină și fentanil în Statele Unite.

Șefa Administrației pentru Combaterea Drogurilor din SUA, Anne Milgram, a declarat că arestările lovesc „în centrul cartelului care este responsabil pentru majoritatea drogurilor” care ajung în SUA,.

Zambada, în vârstă de 76 de ani, a depus vineri o pledoarie de nevinovăție față de toate acuzațiile în fața Tribunalului districtual american din El Paso și este programat să se prezinte în aceeași instanță pe 1 august.

Guzmán López, în vârstă de 38 de ani, fost inculpat anterior de un mare juriu federal din Illinois pentru trafic cu narcotice, spălare de bani și acuzați legate de arme de foc, potrivit unei declarații de anul trecut a Departamentului de Justiție al SUA.

Cartelul de la Sinaloa a fost fondat la sfârșitul anilor 1980 și a fost condus de El Chapo, care a evadat de două ori din închisorile mexicane înainte de a fi reținut în 2016.

Cartelul a fost acuzat pentru că a avut un rol cheie în războiul drogurilor care a afectat Mexicul ani de-a rândul, făcând zeci de mii de morți, precum și contribuind la nivelurile ridicate de violență în întreaga țară.

La începutul anilor 2010, estimările indicau că cartelul controla între 40% și 60% din comerțul cu droguri din Mexic, câștigând până la 3 miliarde de dolari anual, potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului.

El Chapo a fost extrădat în SUA în 2017 și condamnat pentru implicare într-o întreprindere criminală, trafic de droguri, spălare de bani și conspirație pentru a comite crime. El ispășește o condamnare pe viață într-o închisoare federală din SUA.

De atunci, experții cred că cartelul s-a confruntat cu mai multe provocări după spargerea în facțiuni – inclusiv unele conduse de fiii lui Zambada și Guzman – și odată cu ascensiunea cartelurilor rivale.

Directorul FBI, Christopher Wray, a spus că atât Zambada, cât și Guzmán López au reușit să „scape de lege zeci de ani”.

Zambada a fost inculpat de un mare juriu din nordul Illinois în 2009, potrivit Departamentului de Stat al SUA, și se confruntă cu diverse acuzații penale. În 2021, SUA au crescut la 15 milioane de dolari recompensa pentru informații care să ducă la arestarea sa.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite