Judecător: Fostul preşedinte american Donald Trump probabil a încălcat legea încercând să împiedice confirmarea victoriei în alegeri a lui Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carter a remarcat că Trump şi Eastman au găzduit un briefing care a îndemnat câteva sute de legislatori de stat din statele câştigate de Biden ”să decertifice alegătorii” pentru Biden.  Foto: Arhivă
Carter a remarcat că Trump şi Eastman au găzduit un briefing care a îndemnat câteva sute de legislatori de stat din statele câştigate de Biden ”să decertifice alegătorii” pentru Biden.  Foto: Arhivă

Un judecător federal al Statelor Unite a declarat luni că fostul preşedinte Donald Trump probabil a încălcat legea încercând, prin ”corupţie” să obstrucţioneze confirmarea de către Congres a victoriei lui Joe Biden în Colegiului Electoral, pe 6 ianuarie 2021, transmite CNBC.

Judecătorul David Carter a scris într-o hotărâre a unei instanţe civile că Trump împreună cu aliatul său, avocatul John Eastman, ”au lansat o campanie pentru a răsturna alegeri democratice, o acţiune fără precedent în istoria Americii”. 

Eastman, în timp ce era profesor la Universitatea Chapman, scrisese o notă care detalia modul în care vicepreşedintele Mike Pence ar putea respinge certificarea câştigării alegerilor lui Biden printr-o sesiune comună a Congresului pe 6 ianuarie. 

”Campania lor nu s-a limitat la turnul de fildeş – a fost o lovitură de stat în căutarea unei teorii juridice”, a scris Carter în hotărârea Tribunalului Districtual al Districtului Central din California, care a respins cea mai mare parte a ofertei lui Eastman de a nu prezenta documentele citate de către un comitet select al Camerei care investighează revolta din Capitoliul din 6 ianuarie. 

Dacă planul ”ar fi funcţionat, ar fi pus capăt definitiv tranziţiei paşnice a puterii, subminând democraţia americană şi Constituţia”, a scris judecătorul, a cărui decizie nu înseamnă că Trump va fi urmărit penal pentru presupusa crimă. 

Carter a remarcat că Trump şi Eastman, potrivit comitetului select al Camerei, la 2 ianuarie 2021 au găzduit un briefing care a îndemnat câteva sute de legislatori de stat din statele câştigate de Biden ”să decertifice alegătorii” pentru Biden. 

Judecătorul a citat, de asemenea, faptul că în aceeaşi zi Trump l-a sunat pe secretarul de Stat al Georgiei şi l-a îndemnat ”să găsească” suficiente voturi pentru ca Trump să răstoarne victoria lui Biden în acel stat, avertizând cu privire la ”furia publică şi ameninţarea cu consecinţe penale” atunci când acel oficial, Brad Raffensberger, a respins cererile.

”Pe baza dovezilor, Curtea consideră că este mai probabil ca preşedintele Trump să fi încercat în mod corupt să obstrucţioneze Sesiunea comună a Congresului din 6 ianuarie 2021”, a scris Carter. 

”Dacă ţara nu se angajează să investigheze şi să urmărească tragerea la răspundere a celor responsabili, Curtea se teme că 6 ianuarie se fost incluse în decizia sa care i-a ordonat lui Eastman să pună la dispoziţie 101 documente comitetului select al Camerei. 

Judecătorul a scris că alte 10 documente nu trebuie predate comisiei, constatând că sunt privilegiate deoarece constituie produs de muncă de avocat. 

Eastman a vorbit la un miting pentru Trump desfăşurat în faţa Casei Albe mai devreme în acea zi, unde preşedintele de atunci şi aliaţii săi au cerut Congresului şi lui Mike Pence să blocheze victoria lui Biden. 

La scurt timp după aceea, o mulţime de susţinători ai lui Trump au invadat complexul Capitoliului şi au intrat cu forţa în sălile Congresului. 

Revolta a perturbat ore întregi procedurile, care au confirmat mai târziu că Biden va deveni preşedinte mai târziu în acea lună. 

Purtătorii de cuvânt ai lui Trump, comisiei Camerei şi Departamentului de Justiţie al SUA, precum şi avocatul lui Eastman nu au răspuns imediat cererilor de comentarii cu privire la hotărârea lui Carter.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite