Joe Manchin, senatorul democrat din Virginia rurală care ia ostatică administraţia Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Manchin FOTO EPA-EFE
Joe Manchin FOTO EPA-EFE

Cu mai puţin de un an înainte de alegerile de la mijloc de mandat, administraţia Biden încasează o lovitură grea chiar de la un reprezentant al său, senatorul democrat Joe Manchin, din Virginia de Vest.

Senatorul Joe Manchin a decis să se opună vastului program de reforme sociale dorit de preşedintele Joe Biden.

„Am încercat tot ceea este posibil omeneşte. Nu pot”, a declarat Manchin la postul Fox News. „Nu”, a subliniat el.

Denumit „Build Back Better” (BBB - „Să reconstruim mai bine”), acest plan, în valoare de 1.750 de miliarde de dolari, prevede gratuitatea grădiniţei pentru toţi, credite de impozit pentru gospodăriile americane şi investiţii uriaşe în economia verde, în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Un prim vot în Camera Reprezentanţilor, în care democraţii păreau să fi depăşit certurile interne între reprezentanţi ai centrului, îngrijoraţi de datorie, şi aripa stângă, care voia cheltuieli mai mari, a fost amânat în ultimele zile.

Senatul este împărţit (50 la 50 de aleşi), iar orice democrat sau afiliat are un drept de veto asupra oricărui proiect de lege în cazul în care republicanii îşi strâng rândurile.

Senatorul Manchin susţine că „BBB” este un program prea periculos într-o perioadă de creştere a inflaţiei (6,8% în noiembrie în doar un an).

Până acum aproape necunoscut pe plan naţional, Joe Manchin se află în centrul atenţiei. Este curtat atât de republicani, pentru a spune nu până la capăt, cât şi de consilierii lui Joe Biden, pentru a-şi tempera poziţia împotriva economiei verzi.

De ce se opune? Este vorba de un amestec de convingeri şi interese. Singurul ales democrat din Virginia de Vest în Congres, Joe Manchin, un catolic în vârstă de 74 de ani, reprezintă un stat dominat de republicani.

Născut la Farmington, o localitate de puţin peste 300 de locuitori, Joe Manchin a crescut în mediul conservator al Virginiei rurale, unde industria cărbunelui furnizează o bună parte din locurile de muncă. Până la alegerea sa în Legislativul Virginei de Vest, a vândut mobilă, covoare şi cărbune în cadrul întreprinderii de familie creată de tatăl său. Ales în Senatul federal în 2010, şi-a făcut aliaţi în ambele partide, fiind cunoscut ca un campion al compromisului.

După ce s-a opus planului „BBB”, unii colegi democraţi i-au reproşat legăturile strânse cu industria cărbunelui şi îl suspectează că îşi pregăteşte aderarea la Partidul Republican.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite