Întâlnirea giganţilor: Preşedintele american Barack Obama şi omologul său chinez Xi Jinping pun lumea la cale, în California

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său chinez Xi Jinping au început, vineri, un summit de două zile, în California. Întâlnindu-se într-o atmosferă informală, în apropiere de Palm Springs.

 Obama şi Xi au discutat despre crearea unei noi relaţii de cooperare. Cei doi au precizat că era vital pentru omenire ca ei să facă acest lucru şi, de aceea, au decis să se întâlnească cât de curând posibil.

Atacurile cibernetice, un subiect sensibil

Printre temele care vor fi abordate în discuţiile celor doi lideri este cea a securităţii cibernetice, după ce ştiri recente au arătat că hackerii chinezi ar fi obţinut informaţii militare importante din Statele Unite, iar aceasta nu este prima oară când presa americană semnalează încercări ale Chinei de a afla scerete americane.

Discuţiile pe această temă între preşedintele american şi cel chinez sunt şi sub semnul noilor informaţii care arată că Statele Unite au legal posibilitatea de a monitoriza convorbirile cetăţenilor americani şi că pot accesa date din serverele unor companii precum Google, Yahoo şi Facebook. Preşedintele Barack Obama a subliniat astăzi că acest lucru are ca scop apărarea ţării de potenţiale atacuri teroriste.

„Va trebui să facem nişte alegeri la nivelul societăţii. Ceea ce pot să vă spun este că evaluând aceste programe am constatat că au efect în ceea ce priveşte capacitatea noastră de a anticipa şi a preveni posibile activităţi teroriste“, a precizat liderul de la Casa Albă.

„Nou model de cooperare“

Obama şi Xi Jinping au mai discutat şi despre provocările Coreii de Nord şi despre situaţia economică. Obama şi Xi Jinping, au promis că vor pune bazele unui „nou model“ al relaţiilor dintre China şi Statele Unite.

Afirmând că bunele relaţii dintre Beijing şi Washington sunt importante „pentru lumea“ întreagă, liderul de la Casa Albă şi-a exprimat speranţa că va ajunge la un „nou model de cooperare“ cu Beijingul, o expresie pe care oaspetele chinez a reluat-o atunci când a vorbit, potrivit traducerii în engleză a declaraţiei sale, despre „un nou model de relaţii între ţările mari“.

„Preşedintele Xi tocmai şi-a preluat mandatul în luna martie şi decizia noastră de a ne întâlni atât de repede stă mărturie despre importanţa relaţiilor dintre Statele Unite şi China“, a declarat Barack Obama în prezenţa jurnaliştilor, la somptuoasa proprietate Sunnylands de la Rancho Mirage, situat la 160 de kilometri de Los Angeles.

Această relaţie „este importantă nu doar pentru bunăstarea ţărilor noastre, ea este importantă, de asemenea, pentru regiunea Asia-Pacific şi, deci, pentru lumea întreagă“, a adăugat el.

Activiştii pentru drepturile omului i-au cerut preşedintelui Obama să exercite presiuni asupra conducerii chineze pentru eliberarea a 16 deţinuţi politici proeminenţi, printre care se numără şi laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo.


 Şi Obama  a adus aminte despre drepturile omului, a căror respectare este "cheia succesului, prosperităţii şi justiţiei", în opinia sa.

Câteva sute de manifestanţi ostili lui Xi Jinping, membri ai mişcării Falungong, apărători ai independenţei Tibetului şi drepturilor omului, s-au reunit în apropiere de Sunnylands, în condiţiile în care temperatura atmosferică era de 44 de grade Celsius.

Atmosferă ostentativ destinsă


Oficiali de la Casa Albă au evocat, înaintea întâlnirii, speranţa ca stilul lui Xi Jinping, aparent mai destins ca cel al predecesorului său Hu Jinatao, să permită stabilirea unor relaţii de încredere între lideri.

Amândoi îşi vor continua activitatea pe scena internaţională, până la începutul lui 2017, la conducerea celor două mari puteri, rivale de opinie şi totodată partenere necesare.

La rândul său, Xi Jinping a declarat că „ne întâlnim aici pentru a modela viitorul relaţiilor chinezo-americane". El a invocat o paralelă cu perioada de la începutul anilor '70, în timpul preşedintelui Richard Nixon, când Beijingul şi Washingtonul s-au apropiat după ani de ostilitate.

După ce a oferit asigurări că relaţiile chinezo-americane au atins un "nou punct de plecare", Xi Jinping l-a invitat pe Barack Obama să efectueze o vizită în China, pentru a participa la un summit informal ca cel de la Rancho Mirage, fără să precizeze o dată imediat.

Aparenţa ostentativ destinsă a liderilor, care nu au purtat cravată, face parte din spiritul unei întâlniri informale asupra căreia chinezii insistă de obicei.

În schimb, Primele Doamne Michelle Obama şi Peng Liyuan, amândouă forte populare în ţărie lor, au ratat ocazia să se întâlnească. Michelle Obama a rămas la Washington, potrivit Biroului Primei Doamne, şi în acest fel Peng a fost privată de o întâlnire cu soţia preşedintelui american, în California.
 

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite