Închirierea de găini. Soluția inedită a americanilor în față prețurilor uriașe la ouă

0
0
Publicat:

Tot mai mulți americani aleg să închirieze găini pentru a avea ouă proaspete acasă, o soluție neobișnuită apărută pe fondul creșterii drastice a prețurilor și a lipsei ouălor în supermarketuri.

Americanii închiriază găini pentru ouă proaspete FOTO: Shutterstock
Americanii închiriază găini pentru ouă proaspete FOTO: Shutterstock

Șocată de scumpirea ouălor și de restricțiile impuse în supermarketuri, Yong-mi Kim, o profesoară universitară din La Crescenta, California, a decis să închirieze câteva găini pentru a-și asigura ouă proaspete direct din curte.

„Vreau să încerc să văd dacă îmi place sau nu”, spune Yong-mi Kim, care a primit două găini și echipamentele necesare pentru îngrijirea lor. „Unii dintre cunoscuţii mei au găini acasă, însă pentru asta a fost nevoie de multă muncă din partea lor: au trebuit să îşi reamenajeze grădinile. Aşa că m-am gândit că închirierea unei găini ar fi un bun început”, a adăugat Yong-mi Kim, potrivit Agerpres.

Afacerea „Rent the Chicken” s-a extins în toată America

Serviciul de închiriere de găini, intitulat „Rent The Chicken”, a fost lansat în urmă cu aproape zece ani în Pennsylvania de un cuplu de fermieri și s-a extins rapid în peste 40 de orașe din America de Nord, în parteneriat cu ferme locale.

Fenomenul a luat amploare recent, din cauza epidemiei de gripă aviară care a dus la sacrificarea a mii de păsări și la explozia prețurilor la ouă.

„În special în acest an, constatăm un interes mult mai crescut, aş spune că de trei-patru ori mai mare decât în aceiaşi perioadă a anului trecut”, afirmă Victoria Lee, fermieră din Agua Dulce, aproape de Los Angeles.

În timpul celei mai grave perioade de criză, americanii au ajuns să plătească peste 10 dolari pentru o cutie de 12 ouă, de trei ori mai mult decât prețul obișnuit. Magazinele au fost nevoite să limiteze numărul de cutii de ouă pe care un client le putea cumpăra.

Creșterea prețurilor, denumită „eggflation”, a intrat chiar și în discursul politic. Donald Trump a promis în campania sa că va reduce prețurile alimentelor dacă va fi reales. Totuși, în martie 2025, ouăle costau cu 60% mai mult decât în martie 2024.

Cât costă închirierea și ce primești

Deși închirierea găinilor nu este neapărat mai ieftină decât cumpărarea ouălor din magazin, unii consideră că merită pentru calitatea produsului. „Atunci când ajung pe rafturile supermarketurilor, ouăle sunt, în medie, vechi de 48-60 de zile. Indiferent de calitatea iniţială, de-a lungul timpului proteinele din ouă încep să se degradeze”, explică Yong-mi Kim.

În schimb, ouăle de la găinile crescute în curte sunt cât se poate de proaspete, depinde doar cât de repede le strângi din coteț.

Serviciul „Rent the Chicken” oferă pachete de închiriere între 500 și 1.000 de dolari pe lună, în funcție de locație și numărul de păsări. Pachetul include găinile, hrana, adăpătoarea, hrănitoarea, un ghid de îngrijire și un coteț mobil, prevăzut cu roți.

În fiecare zi, chiriaşii noştri pot ridica şi muta coteţul, astfel încât găinile să aibă acces zilnic la iarbă proaspătă”, explică Victoria Lee. Ea spune că două găini pot produce până la 14 ouă pe săptămână.

Pentru Yong-mi Kim, experiența înseamnă mai mult decât o soluție temporară. „Am vrut să fac ceva pentru copii, pentru ca ei să înveţe acest mod de viaţă şi să poată face comparaţii cu privire la gustul ouălor”, spune ea.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite