Grupurile teroriste folosesc informaţiile dezvăluite de Edward Snowden pentru a scăpa de supravegherea NSA
0Agenţiile americane de informaţii întâmpină dificultăţi în supravegherea grupurilor teroriste, care au început să-şi schimbe metodele de comunicare după ce fostul consultant informatic Edward Snowden a dezvăluit mai multe documente secrete ale NSA. Consecinţele pot fi dramatice în cazul în care un complot terorist scapă de filtrele agenţilor americani sau dacă extremiştii reuşesc să-şi ascundă activitatea online.
Doi oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au declarat sub condiţia anonimităţii că membrii tuturor grupurilor teroriste intenţionează să-şi schimbe metodele de comunicare. În funcţie de informaţiile apărute în presă despre metodele de supraveghere ale NSA, teroriştii caută metode să-şi ascundă activitatea din mediul online, potrivit agenţiei de presă Associated Press.
Oficialii americani nu au oferit detalii despre noile metode, fie că este vorba despre schimbarea numerelor de telefon şi a adreselor de email, introducerea unor metode noi de criptare a mesajelor sau nu, dar un parlamentar american a dezvăluit că o ramură yemenită a grupului terorist al-Qaida a fost printre primele care au încercat să-şi schimbe sistemul de comunicare internă.
La scurt timp după ce Edward Snowden, fost agent CIA, a făcut publice informaţii despre programele americane de supraveghere a Internetului şi a telecomunicaţiilor, forumurile şi site-urile folosite extremiştii musulmani au început să posteze informaţii şi sfaturi pentru a evita detectarea agenţilor NSA. Jihadiştii au fost îndrumaţi să nu-şi publice niciodată datele de contact reale şi să folosească anumite programe care ascund adresa de Internet Protocol (IP).
„Practic, Edward Snowden a alertat duşmanii acestei ţări, cum ar fi al-Qaida, despre tehnicile folosite pentru a le monitoriza activităţile şi pentru a le dejuca planurile. A compromis aceste eforturi şi este foarte probabil ca unii oameni să moară din cauza aceasta”, a declarat marţi senatorul american Angus King.
Anterior, directorul NSA Keith Alexander a declarat că Snowden a trădat încrederea americanilor în instituţiile statului. „Ce a dezvăluit Snowden a cauzat daune importante şi irevesibile ţării şi aliaţilor noştri”, a adăugat generalul.
Fostul agent CIA Edward Snowden, care ţine de două săptămâni prima pagină în ziarele din întreaga lume, a părăsit Hong Kong-ul duminică, spre Moscova. El a cerut azil politic în Ecuador, unde încerca să ajungă prin Cuba sau Venezuela. Însă nu a mai fost văzut de atunci.
Alte ştiri asemănătoare:
Keith Alexander, generalul american care luptă pentru controlul Internetului
În mijlocul scandalului care adus SUA în centrul unor acuzaţii de supraveghere a internetului şi telecomunicaţiilor, site-ul american Wired.com a publicat o anchetă despre ultimii 15 ani de spionaj cibernetic american, dar şi despre bărbatul care controlează acest imperiu: generalul cu patru stele Keith Alexander.
Edward Snowden este un „cadou“ pentru serviciile de informaţii din Rusia
Edward Snowden, omul care a dezvăluit modul în care NSA spiona utilizatorii de Facebook sau Google, este de mare interes pentru serviciile secrete din Rusia. AFP informează că este foarte probabil ca acesta să fi fost deja interogat de către ruşi.
Directorul NSA: „Edward Snowden a cauzat Statelor Unite daune ireversibile”
Directorul NSA Keith Alexander a declarat, duminică seară, că fostul agent CIA Edward Snowden, aflat la originea scurgerilor de informaţii despre programele americane de supraveghere, a trădat încrederea americanilor în instituţiile statului. Oficialul a apărat programele de spionaj, susţinând că sunt esenţiale pentru a evita atacurile teroriste, potrivit publicaţiei „The Guardian”.
Spionii americani fură informaţii de la companiile chineze de telefonie mobilă şi atacă cibernetic serverele Universităţii Tsinghua, cel mai important institut de învăţământ şi cercetare din China, a dezvăluit Edward Snowden, fost angajat al NSA aflat la originea scandalului de spionaj, pentru publicaţia chineză „Sunday Morning Post”.
Potrivit unor noi dezvăluiri ale cotidianului britanic „The Guardian”, scenariul orwellian devine tot mai real, Marea Britanie stocând comunicaţiile telefonice şi electronice ale cetăţenilor din întreaga lume.
FBI foloseşte drone în SUA pentru operaţiuni de spionaj
Robert Mueller, directorul Biroului Federal pentru Informaţii (FBI) al Statelor Unite, a recunoscut pentru prima dată că agenţia foloseşte drone pe plan intern pentru colectarea de informaţii.
NSA ar spiona mai îndeaproape oamenii, dar nu are suficienţi bani la dispoziţie
Autorităţile SUA permite Agenţiei Naţionale de Securitate să stocheze tot felul de date despre oameni prin intermediul telefonului mobil. Totuşi, NSA nu stochează şi informaţii despre localizare, iar singurul lucru care împiedică agenţia să facă asta este lipsa de fonduri.
După două săptămâni în care a fost printre companiile arătate cu degetul pentru că ar fi colaborat cu autorităţile americane pentru supravegherea conversaţiilor populaţiei, Facebook a ieşit la rampă, oferind numărul exact de cereri pe care le-a primit în ultimul an pentru a oferi informaţii despre un utilizator, pe baza unui mandat legal.