Grupările radicale americane iau la ţintă reţelele de eletricitate ale ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Grupările extremiste din SUA plănuiesc atacuri asupra infrastructurii energetice a ţării pentru a provoca tulburări sociale şi a perturba guvernarea, se arată într-un raport încă nepublicat al Departamentului de Securitate Internă american şi examinat de AP.

Membrii unor grupări radicale „au conceput planuri credibile specifice de atac al infrastructurii energetice cel puţin din 2020” se arată în documentul obţinut marţi de AP şi destinat agenţiilor de aplicare a legii şi operatorilor serviciilor de utilităţi.

Adepţi ai unei game de ideologii radicale, aceştia „vor continua probabil să pună la cale şi să încurajeze atacuri fizice împotriva infrastructurii de electricitate”, adică instalaţii electrice şi fire de telecomunicaţii.

Autorii raportului şi-au bazat concluziile pe exemplul unor serii de incidente din ultimii ani şi pe analiza forumurilor online unde persoane cu convingeri anti-guvernamentale radicale şi conspiraţioniste au discutat despre provocarea unor pene de curent de curent în regiuni izolate pentru a dezbina societatea, a dezvăluit un oficial din cadrul forţelor de aplicare a legii federale.

„Ei cred că perturbând furnizarea cu electricitate vor afecta capacitatea de funcţionare a guvernului. Şi ei se gândesc că efectuarea unor atacuri asupra infrastructurii electrice şi de comunicaţii va grăbi izbucnirea războiul civil anticipat de ei, întrucât acestea vor da peste cap vieţile multor oameni care îşi vor pierde încrederea în guvern”.

Raportul menţionează un incident din 2014 în care extremiştii au atacat o substaţie a companiei Pacific Gas & Electric, aflată într-o zonă izolată din California, dar şi un complot, în 2020, al suprematiştilor albi care plănuiau să atace staţiile de electricitate din sud-estul SUA pentru a provoca haos pe fondul nemulţumirii faţă de rezultatele alegerilor prezidenţiale.

Raportul a menţionat şi cazul a patru persoane suspectate de extremism care au fost acuzate în octombrie 2020 de planuri de a distruge transformatoarele din Idaho şi statele din apropiere.  În mai 2020, trei presupuşi membri  ai unei miliţii, legaţi de mişcarea antiguvernamentală Boogaloo,  au fost acuzaţi de conspiraţie de atac asupra unei substaţii electrice din Las Vegas.

„Companiile electrice şi organele de ordine statale şi locale trebuie să fie conştiente de aceste fapte şi  să ia măsuri”, a spus oficialul a făcut declaraţii anonim pentru că raportul nu este încă public.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite