George Papadopoulos, veriga slabă a lui Trump în ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Papadopoulos este veriga slabă care poate să-i facă probleme preşedintelui Donald Trump în investigaţia condusă de procurorul special american Robert Mueller privind suspiciunea de amestec rusesc în alegerile americane. Papadopoulos a fost pus sub acuzare, luni, în cadrul acestei anchete şi a pledat vinovat pentru fals în declaraţii către anchetatorii FBI.

Prin aceste declaraţii, Papadopoulos, care răspundea de probleme de politică externă, a obstrucţionat ancheta în curs a FBI cu privire la existenţa unor legături sau a unei coordonări eventuale între persoane asociate campaniei şi guvernul rus pentru a interfera în alegerile prezidenţiale din 2016“, menţionează actul de inculpare semnat de Robert Mueller.

George Papadopoulos s-a alăturat echipei de campanie a lui Trump în martie 2016 fiind unul dintre cei cinci consilieri de politică externă ai candidatului republican. „Un consultant pe petrol şi gaze, e un tip excellent“, declara candidatul republican, pentru Washington Post.

Legături cu Rusia

Acuzatul de astăzi, locuia pe atunci la Londra. La puţin timp după angajare, s-a întâlnit în Italia cu un profesor din Londra (al cărui sex nu este precizat), care se interesa de consilier după ce a aflat că făcea parte din echipa lui Trump. Acest profesor i-a spus că are relaţii importante la vârful puterii ruse.

Cei doi se întâlnesc din nou la Londra, unde profesorul îi prezintă lui Papadopoulos o femeie din Rusia, prezentată ca fiind membră a familiei lui Vladimir Putin. Consilierul a raportat ulterior echipei de campanie că s-a întâlnit cu „nepoata lui Putin“. În realitate, aceasta nu era rudă cu liderul de la Kremlin.

George Papadopoulos şi-a consacrat lunile următoare dezvoltând aceste relaţii cu scopul de a încerca să organizeze o întâlnire între Donald Trump şi Vladimir Putin, sau măcar o întâlnire la Moscova între viitorul preşedinte şi reprezentanţi ai guvernului rus. Anchetatorii au intrat în posesia mai multor mailuri. "Guvernul rus a lansat invitaţia deschisă a lui Putin pentru Trump când va fi pregătit", scria Papadopoulos pe 25 aprilie 2016.

În 26 aprilie 2016, profesorul, care revenise de la Moscova, îl anunţă despre o ştire potenţial explozivă: ruşii deţineau faimoasele „mailuri ale lui Clinton“, mii, continua profesorul.

Acesta i-a prezentat prin e-mail şi o persoană din Moscova care spunea că are legături la Ministerul rus de Externe. Cei doi au avut „multiple conversaţii prin e-mail şi pe Skype", cu scopul de a organiza o întâlnire între echipa campaniei lui Trump şi responsabili guvernamentali ruşi.

Călătorie discretă la Moscova

George Papadopoulos raportează superiorilor săi în iunie 2016, când Donald Trump câştigase investitura republicană pentru Casa Albă, că o călătorie la Moscova se putea face, discret.

Aceasta întâlnire nu a avut însă loc vreodată. Cel puţin din ce se ştie până acum. Deşi nu este menţionat în documentele instanţei, înalţi oficiali ai campaniei lui Trump, inclusiv Donald Trump Jr., Jared Kushner şi Paul Manafort s-au întâlnit în Turnul Trump în iunie 2016 cu oficiali ruşi ce susţineau că deţineau informaţii despre rivala democrată, Hillary Clinton. Nu se cunoaşte însă dacă această întâlnire a fost rezultatul eforturilor lui Papadopoulos.

Documentele judiciare prezentate în investigaţia procurorului special Robert Mueller nu dezvăluie numele celor doi interlocutori. Anchetatorii afirmă doar că George Papadopoulos, fost consilier pe probleme de politică externă în echipa de campanie a lui Donald Trump, a fost anunţat în aprilie 2016 că Rusia avea informaţii compromiţătoare despre candidatul democrat, Hillary Clinton, sub formă de emailuri. De asemenea, se precizează că George Papadopoulos ar fi discutat cu un individ care are legături cu oficiali de la Ministerul rus de Externe.

Potrivit unor surse citate de agenţiei Associated Press, George Papadopoulos a avut contacte cu Joseph Mifsud şi Ivan Timofeev.

Joseph Mifsud este profesor şi director onorific la Academia Londoneză pentru Diplomaţie. Ivan Timofeev este director în cadrul Consiliului rus pentru Afaceri Internaţionale, cu sediul în Moscova.

Profesorul Joseph Mifsud a confirmat pentru cotidianul The Telegraph că el a fost unul dintre interlocutorii prezentaţi în documentele judiciare din SUA.

Cooperare cu anchetatorii

Infracţiunea de care este acuzat Papadopoulos este că a minţit FBI într-un interogatoriu din 2017.

Acesta a declarat atunci că s-a întâlnit cu profesorul şi cu femeia din Rusia înainte de a se alătura campaniei şi că discuţiile au fost superficiale şi fără consecinţe. El a omis, de asemenea, să dezvaluie contactele cu intermediarul diplomaţiei ruse.

Echipa procurorului special arată, în actul de acuzare, încă un comportament suspect: la puţin timp după al doilea interogatoriu, în februarie 2017, Papadopoulos şi-a dezactivat contul de Facebook şi şi-a schimbat telefonul mobil.

A fost interpelat la coborarea din avion, în iulie 2017. De atunci, a cooperat cu anchetatorii.

Este prima dată când un membru al echipei republicane este implicat direct în astfel de contacte aprofundate cu intermediarii din Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a afrmat că rolul lui Papadopoulos în campania lui Trump a fost unul ”extrem de limitat”, acesta fiind chiar voluntar.

Trump îl face „mincinos“ pe Papadopoulos

Preşedintele american Donald Trump l-a calificat marţi drept „mincinos“ pe fostul său consilier George Papadopoulos şi a minimalizat rolul acestuia în campanie, transmite AFP. 

 Într-o serie de mesaje pe Twitter postate marţi dimineaţă, Trump a reluat o afirmaţie din ziua precedentă, insistând că inculparea fostului său director de campanie, Paul Manafort, pentru conspiraţie împotriva Statelor Unite şi spălare de bani, este legată de fapte mult anterioare colaborării lor în campania pentru Casa Albă.

„Puţini oameni îl cunoşteau pe tânărul voluntar, de nivel jos, numit George, care s-a dovedit deja un mincinos. Anchetaţi-i pe DEMS! (democraţi — n. red.)“, a scris Trump. 

Deşi susţine că George Papadopoulos era un membru de rang inferior în echipa de campanie electorală, sugerând că nu îl cunoştea, Donald Trump a postat pe Twitter în aprilie 2016 o imagine în care era la aceeaşi masă cu acest analist.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite