FOTO Vortexul polar din SUA îl derutează pe Donald Trump: Ce se întâmplă cu încălzirea globală?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA - EFE
FOTO EPA - EFE

Cea mai mare parte a Americii de Nord este afectată de un vortex polar, care aduce temperaturi foarte scăzute. Este de aşteptat ca oraşul Chicago să înregistreze una din cele mai scăzute temperaturi ale sale din istorie, ajungând până la minus 29 de grade Celsius.

Preşedintele Donald Trump a scris, luni, pe Twitter, despre vortexul polar care loveşte partea central-vestică a Statelor Unite cu temperaturi-record.

GALERIE FOTO

„În frumosul Midwest (n.r. partea central-vestică a SUA), temperaturile resimţite din cauza vântului tăios ajung la minus 60 de grade (n.r. minus 51 grade Celsius), cele mai scăzute care s-au înregistrat vreodată,” a scris Trump. „În zilele ce urmează, este de aşteptat să fie chiar mai frig. Oamenii nu rezistă afară nici câteva minute.”

„Ce se întâmplă cu încălzirea globală?” a continuat preşedintele. „Te rog, întoarce-te repede, avem nevoie de tine!”

În mod surprinzător sau nu, preşedintele american nu a greşit în totalitate. Rich Otto, un meteorolog la Serviciul Naţional de Meteorologie din SUA a declarat pentru NPR că temperatura resimţită din cauza vântului rece poate ajunge la minus 51 de grade Celsius. 

Trump are date corecte, însă analiza sa şi faptul că glumeşte pe această temă pe Twitter, deşi problema este una foarte serioasă şi creează dificultăţi printre cetăţeni, îi aduce critici şi ironii din partea opniei publice. Contrar supoziţiilor făcute de preşedinte, mulţi oameni de ştiinţă spun că schimbările climatice şi încălzirea globală ar putea contribui la frigul extrem.

Potrivit CBS, unii oameni de ştiinţă care studiază fenomenele climatice susţin că vortexul poate fi cauzat de temperaturile în creştere din zona Polului Nord. CBS News a explicat că, în timpul unei ierni obişnuite, vânturile reci ale vortexului polar se menţn, de obicei, în straturile medii spre superioare ale atmosferei. Este posibil ca lipsa aerului rece care să vină spre sud în această perioadă a iernii să însemne că o cantitate mare din el a fost eliberată în acelaşi timp.

Potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice, volatilitatea vortexului este destul de normală, însă severitatea lui este ieşită din comun.

CBS News informează că un nou studiu indică faptul că un vortex polar mai ondulat şi mai volatil ar putea să fie alimentat de temperaturile în creştere din zona Arctică, unde un fenomen cunoscut ca „amplificare arctică” presupune că temperaturile cresc aici de două ori mai repede decât în alte părţi ale lumii şi gheaţa se topeşte într-un ritm îngrijorător.

Deşi cei care neagă existenţa schimbărilor climatice pun deseori la îndoială fenomenul de fiecare dacă când ninge sau când temperatura scade în zona lor, un studiu din 2015 arată că în regiunea Marilor Lacuri, încălzirea ar putea cauza ninsorii abundente, pentru că apa lacurilor, ce obişnuia să îngheţe, acum se evaporă în atmosferă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite