Fenomenul periculos generat de erupția vulcanului din Hawaii: „Se poate înfige în piele și în ochi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu vă faceți griji pentru lavă. Dar aveți grijă la părul unei zeițe”. Acesta a fost mesajul oficialilor guvernamentali americani la câteva minute după ce cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa, a erupt pentru prima dată în aproape patru decenii, scrie The Washington Post.

Erupția vulcanului Mauna Loa / Foto: Profimedia
Erupția vulcanului Mauna Loa / Foto: Profimedia

Vărsarea de lavă nu a amenințat locuințele, au spus oficialii, dar ar putea exista un risc, deoarece bulele de lavă explodează și duc în vânt fire delicate și aurii de lavă topită asemănătoare cu părul uman.

Fenomenul cunoscut sub numele de „părul lui Pele" (Pele's hair) este numit după Pelehonuamea, zeița hawaiiană a vulcanilor și a focului, care se presupune că are puterea de a crea prin distrugere.

„Prezența ei poate fi simțită de cei care îi vizitează domeniul vulcanic. Prezența lui Pelehonuamea nu este abordată neapărat cu teamă, ci cu respect", potrivit Serviciului Parcurilor Naționale.

„Părul lui Pele” este un produs secundar al unui proces geologic în care bulele de gaz din lavă se sparg și se răcesc rapid, au declarat oficialii Serviciului Parcului. Exploziile bulelor întind lava topită în timp ce aceasta se răcește imediat. Șuvițele delicate rezultate din bule pot ajunge la câțiva metri în lungime.

 „Părul lui Pele" (Pele's hair)  FOTO Shutterstock
„Părul lui Pele" (Pele's hair) FOTO Shutterstock

Acestea sunt foarte ușoare și pot pluti în vânt, potrivit Serviciului Parcurilor. Ele se grupează în zonele joase pentru a forma covoare dense care pot ajunge la câțiva centimetri adâncime. Deși arată ca părul, oficialii au avertizat că sunt, de fapt, sticlă.

„Deși fragile și casante, ele sunt, de asemenea, ascuțite. Fiind mici bucăți de sticlă, ele se pot înfige în pielea umană și, mult mai rău, în ochi. Este necesară prudența localnicilor”, au declarat oficialii Serviciului Parcurilor pe site-ul lor.

„Bulele, atunci când se sparg, se întind într-o peliculă foarte subțire", a declarat geochimistul Kendra Lynn, comparând procesul cu „atunci când desfaci o bomboană de caramel sau o bucată de gumă de mestecat".

Păsările folosesc „părul lui Pele” pentru a-și face cuiburile, împreună cu alte materiale din mediul înconjurător, potrivit Serviciului Parcului.

Mauna Loa a început să erupă duminică în jurul orei locale 23:30 - prima dată în 38 de ani. Erupția nu a pus imediat în pericol comunitățile din apropiere, dar U.S. Geological Survey i-a avertizat pe cei aproximativ 200.000 de oameni de pe Insula Mare că „poate fi foarte dinamică, iar locația și avansul fluxurilor de lavă se pot schimba rapid".

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite