EXCLUSIV O româncă de la Harvard povesteşte prin ce trec studenţii din Boston după atentate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românca Ana-Maria Constantin, în campusul Harvard. În spate, cantina campusului FOTO Arhivă personală
Românca Ana-Maria Constantin, în campusul Harvard. În spate, cantina campusului FOTO Arhivă personală

Ana-Maria Constantin, o studentă româncă în anul I la Universitatea Harvard a povestit, din camera de cămin din care nu are voie să iasă, în exclusivitate pentru adevarul.ro, despre atmosfera din campusul universităţii de elită din Boston după atentatul şi împuşcăturile din aceste zile. ”Am venit aici ca să învăţăm şi să avem parte de cea mai bună educaţie posibilă şi, uite, de fapt ne e frică să mergem pe stradă”, spune ea.

Ana-Maria Constantin nu are 20 de ani împliniţi şi este bursieră în anul I la Harvard, de unde va obţine o diplomă dublă în Astrofizică şi respectiv Computer Science. În plus, săptămâna trecută a fost aleasă şi Preşedintele Asociaţiei de Români din Harvard.

Din camera ei de cămin, de unde nu are voie să iasă după atentatul de la maratonul din Boston şi împuşcăturile din zona campusurilor universitare, în special de la MIT, Ana-Maria a povestit pentru adevarul.ro şocul prin care trec studenţii din campusurile din Boston. Oficialii Harvard i-au sfătuit să nu iasă din camere, având în vedere că poliţia este în căutarea celui de-al doilea suspect al atentatului de luni. 

”Acum 12 ore a început toată nebunia şi continuă şi acum. Tot primim mesaje de la facultate, cum că situaţia e la fel, să nu ieşim din casă, e groaznic. Eu sunt în anul I şi poate de aceea sunt şi aşa speriată. Cred că toată lumea e în stare de şoc, mai ales după bombardamentele de luni. Mulţi membri din comunitatea Harvard erau la maratonul din Boston în momentul exploziei şi a luat ceva timp până ne-am asigurat de starea fiecăruia”, spune studenta.

Toată activitatea universităţii este practic blocată, explică ea, iar ştirea împuşcăturilor din jurul campusului MIT a surprins-o ieri după-amiază, când era la bibliotecă, unde a rămas blocată până la 5 dimineaţa.

Când am ieşit de la bibliotecă se auzeau sirene peste tot, părea ireal

Am rămas blocată într-o bibliotecă până la 5 dimineaţa. Eram acolo, făceam teme când au început împuşcăturile şi apoi, pe la 5 dimineaţa, ne-au zis că s-ar mai fi calmat apele şi m-am întors în cămin. Acum e totul închis, e pustiu pe stradă, doar sirene care se aud non-stop. E foarte ciudat, nu ne aşteptam la aşa ceva. Ne-au zis să nu ieşim afară din camere, din cămin, ştim şi noi că mai caută un suspect”, povesteşte Ana-Maria.

”Cred că ce a şocat comunitatea e faptul că poliţistul de la MIT a fost omorât, adică atunci când am primit mesaj pe telefon cu ce se întâmplă (avem un sistem, HarvardAlertMe, care ne trimite mesaje când ceva e în neregulă în zonă), şi am primit mesaj pe la 10 pm ieri că sunt împuşcături la MIT, nici nu prea am acordat atenţie, eram la bibliotecă cu o colegă, lucram la o temă pentru azi. Mai fuseseră împuşcături la MIT şi la începutul anului, dar s-au stins instant, în maximum jumătate de oră de când începuseră, am crezut că o să fie la fel şi acum. Am rămas acolo la bibliotecă făcându-mi tema, timpul a trecut şi pe la 12 noaptea am intrat pe net. Am citit că poliţistul din MIT e mort şi că e alertă în Harvard Square, am ieşit din sala de lectură şi într-adevăr se auzeau sirene de peste tot, şi împuşcături, părea ireal”, mai povesteşte Ana-Maria.

Ne-a uimit şi pe noi... am venit aici ca să învăţăm şi să avem parte de cea mai bună educaţie posibilă şi, uite, de fapt ne e frică să mergem pe stradă.

Ce mesaj au primit studenţii de la conducerea Harvard

Studenta ne-a trimis şi unul dintre mesajele de avertizare primite de la oficialii universităţii americane de elită, prin care sunt sfătuiţi să nu iasă din camerele de cămin:

”Dragi membri ai comunităţii Harvard,

Am încredere că aţi primit deja o alertă Harvard care să vă informeze că universitatea a fost închisă din cauza actualei situaţiii de siguranţă publică din zona în care ne aflăm.

Poliţia caută pe o arie extinsă din apropierea campusului studenţesc Cambridge/Allston un suspect înarmat şi periculos despre care se crede că a participat şi în atacul cu bombă de luni, de la Maratonul din Boston. Transportul public în Boston şi în zonele limitrofe a fost suspendat.

Având în vedere operaţiunea de urmărire care se desfăşoară chiar la această oră, îi rugăm pe membrii comunităţii Harvard să rămână acasă, să nu se ducă la serviciu sau la orele de curs de astăzi. Pentru personalul ale cărui responsabilităţi implică sănătatea, siguranţa sau alte operaţiuni critice, vă rugăm să verificaţi cu supraveghetorii voştri că acele funcţii pot continua.

De asemenea, departamentul de poliţie a universităţii Harvard recomandă membrilor comunităţii să rămână în case cât timp are loc operaţiunea de căutare a suspectului.

Vă rugăm să urmăriţi Harvard.edu pentru informaţii noi.

Cu stimă,

Katie Lapp
Vice-preşedinte Harvard”

Moment prost pentru Harvard şi viitorii studenţi

Criza generată de atentatul de la începutul săptămânii afectează destul de mult activitatea universităţii, dar şi a studenţilor, mai spune românca:

”Pentru Harvard mai ales e rău că pică acum, pentru că weekendul acesta era <<Visitas>>, adică weekendul în care elevii care au fost acceptaţi anul acesta vin în campus să vadă cum e şi aşteptam aproximativ 1.000 de studenţi noi. Momentan, unii sunt la aeroport în Boston, alţii efectiv nu au mai venit din cauza incidentelor. Îmi pare rău, unii şi-au luat bilete de avion din Brazilia, chiar eu aşteptam să cazez o fetiţă de acolo”.

Măcar de data asta ne merg telefoanele. Luni, când au fost bombardamentele la maraton, au suspendat telefonia mobilă.

”Aici toată lumea stă în campus, adică e obligatoriu, ei merg pe ideea că trebuie să treci şi prin experienţa de cămin, plus că e foarte diferit de căminele din România. Stau chiar în Harvard Yard, aici stau toţi studenţii de anul I, e zona istorică a facultăţii, construită în 1600”, a relatat studenta.

Mai mult, adaugă ea, ”e complet haotic acum şi e şi o perioadă nepotrivită pentru asta, începem examenele de săptămâna viitoare”, dar spune că, până la urmă, ”important e să fim sănătoşi”.

”Trebuia să vină mai mulţi prieteni în vizită pe la mine săptămâna asta, din Princeton, nu cred că o să ajungă niciunul din păcate. Măcar de data asta ne merg telefoanele. Luni, când au fost bombardamentele la maraton, au suspendat telefonia mobilă, aparent aşa se detonează bombele, nu am înţeles exact”, a mai sus Ana-Maria pentru adevarul.ro.

Olimpică naţională la Fizică, plecată din Caracal

Ana-Maria Constantin a plecat din Caracal, Olt, în clasa a IX-a, la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti şi la căminul lor de aici, după ce a primit o bursă aici pentru că obţinuse locul III la Olimpiada Naţională de Fizică în clasa a VIII-a. 

”Eu la liceu am fost in Bucureşti, la Liceul Internaţional de Informatică. De fel sunt din Caracal, Olt. Fusesem la Naţionala de Fizică în clasa a VIII-a şi luasem premiul III şi mi-au dat bursă completă şi m-am mutat acolo în cămin, în Bucureşti. Ne-au pregătit super bine şi apoi în liceu m-am reorientat pe Astrofizică.  A fost foarte bine pentru că în Caracal nu aveam resurse/ acces la informaţii”, povesteşte ea.

Bursă de 60.000 de dolari pe an la Harvard

A aplicat la Harvard în timpul liceului, la începutul clasei a 12-a: ”Mă pregătisem totuşi pentru asta pe parcursul liceului, de aceea am spus că a fost bine că m-am mutat în Bucureşti, pentru că aici aflam de mai multe proiecte şi era mai uşor să mă implic în diverse activităţi. Scrisoarea de acceptare de la Harvard am primit-o la sfârşit de martie, anul trecut şi m-am mutat aici, în America, în august, pentru că noi începem anul universitar mai devreme”.

Cum se descurcă la universitatea de elită din SUA: ”Harvardul e super generos, adică îmi plătesc tot, 60.000 dolari pe an, şi-mi mai dau şi bani de drum, 2.000 de dolari, care ajung pentru două drumuri pe an până acasă, plus campus job şi din asta mai câştig bani şi de buzunar. Dar se mai adaugă şi alte avantaje, de exemplu, la vară fac Summer Study Abroad în Franţa, tot prin Harvard, şi mi-au plătit şi această excursie”.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite