Efecte ale atentatului din Boston: vânătoare de oameni pe Internet şi sute de teorii ale conspiraţiei în online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentatul de la Boston, subiectul principal al ultimelor zilei. FOTO AFP
Atentatul de la Boston, subiectul principal al ultimelor zilei. FOTO AFP

Atentatul de la Boston a fost subiectul principal al acestei săptămâni, atât în mass-media, cât şi pe Internet. Pe acest din urmă domeniu utilizatorii s-au transformat în detectivi de ocazie şi au publicat sute de poze în care identifică tot felul de indicii.

Ultimele informaţii despre atentatul de la Boston arată că cei doi suspecţi sunt din Cecenia, iar unul dintre ei a fost ucis într-un schimb de focuri. Bilanţul acestui atentat cuprinde trei morţi şi aproximativ 170 de răniţi. Totuşi, dincolo de aceste date, atentatul de la Boston a născut altceva, şi anume vânătoarea de oameni pe Internet, după cum a scris şi „Adevărul“ ieri. Însă la ce nivel s-a ajuns cu această vânătoare?

Vânătoarea de terorişti din suburbia Bostonului, pas cu pas

Forumurile de discuţie în care s-a născut acest fenomen sunt 4chan şi reddit, două site-uri cunoscute în lumea digitală pentru implicarea foarte mare a utilizatorilor, cel dintâi fiind axat foarte mult pe anonimitatea fiecărui om. Aceste două domenii sunt colectoare de poze, de informaţii şi de opinii (a se citi teorii ale conspiraţiei).

FBI a recurs la oamenii prezenţi la maraton pentru a le furniza imagini şi videoclipuri de la locul atentatului. Totuşi, aceiaşi oameni care au furnizat imaginile pentru poliţie, le-au urcat şi pe Internet. Pe site-ul imgur sunt încărcate aproape 60 de imagini într-un album. Toate sunt despre cum teroriştii şi-au planificat îndeaproape toate manevrele şi despre cum îşi puteau ascunde bombele. Mai jos este una dintre poze cu un bărbat care îşi verifică o cască din ureche.

Primele informaţii despre suspecţii în cazul atentatului din Boston: bărbaţii sunt fraţi originari din Rusia

image

Este vorba de tot felul de poze din tot felul de surse: televizor, proprii, capturi de la alţii, şi diverse indicii pe care unii le văd, alţii nu le văd, iar cei dintâi le marchează în felurite moduri pe poze: cu săgeţi, cu trasarea conturului etc. Nu există nicio protecţie a feţei, toate pozele sunt încărcate aşa cum le-a realizat autorul.

Imaginile care au ajutat FBI să identifice principalii suspecţi ai atentatelor de la Boston

Mai jos este mesajul publicat de un anonim, aparent angajat al unei comisii de securitate, în care se afirmă că suspectul principal va fi un tânăr în jur de 20 de ani despre care autorităţile vor spune că este instabil psihic. „Nu vor găsi suspectul decât mai târziu, în săptămâna asta şi raidul este programat pentru vineri. Acesta este un eveniment înscenat“, mai spune acesta. Mesajul a fost publicat pe 4chan.

teoria conspiratie boston foto 4chan

Şi poate cea mai ciudată teorie a conspiraţie este cea de mai jos în care apare Craft International, companie care activează în industria armelor şi securităţii. După cum susţine utilizatorul care a încărcat colajul de mai jos, Craft şi-a trimis o brigadă pregătită să distrugă maratonul şi să omoare oameni pentru a-şi spori afacerea.

„Adevărul“ nu susţine în niciun fel aceste teorii ale conspiraţiei. The Atlantic numeşte încă din start, în articolul citat cu link, că problema acestei vânători este că oamenii vor să creadă că autorul poate fi identificat. „Undeva, într-un iPhone sau pe un card de memorie, este imaginea cu teroristul (sau teroriştii). [...] Cineva nu poate planta o bombă printre sute de oameni şi apoi să scape fără a fi văzut“, mai spune Alexis Madrigal.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite